Iš anksto buvo nuspręsta apsilankyti 6 vietose. Jos buvo pasirinktos atsitiktinai. Tyrimo dalyvis 16 metų Martynas (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI), kurį kartu lydi žurnalistė. Sutarta, kad užsakymą pateiks būtent vaikinas.

Prieš žurnalistinį tyrimą jaunuolis buvo įsitikinęs, kad perkant alkoholį nekils jokių problemų. „Faktas, kad parduos. Juk biznis“, – nedaugžodžiavo jis.

Su vyresniais draugais viskas įmanoma

Patraukiame į pirmą vietą – ja tapo Palangoje jau daugybę metų gyvuojanti kavinė-restoranas „1925“.

Įėjęs į vidų Martynas šiek tiek pasimetė – žino, kad pirks alų, tačiau nežino, kokio jo būna. Pasiūlau pirmą į galvą šovusį pavadinimą. Jis jį sau po nosimi pakartoja ir patraukia prie baro. Už baro stovėjusi mergina iškart paklausia, ko norėsime. Martynas pateikia savo užsakymą, o barmenė iškart pasiteirauja dėl bokalo dydžio. „Didelį, taip?“ – pasitikslina ji.

Pranešus, kad alaus Martynas nepirks, nes yra nepilnametis, barmenė sutrinka ir atsisukusi į žurnalistę klausia, ar ji pilnametė. Patikinus, kad alų perka tik Martynas, barmenė ranką pridėjo prie širdies ir pradeda tikinti, kad manė, jog alkoholį užsisako ne Martynas, o šalia jo stovėjusi ir tylėjusi žurnalistė.

Po šio pirmo bandymo, jau pradeda pirštis išvada – jei esi su vyresniais draugais, amžius tampa nebesvarbus.

Tikina nepažiūrėjusi į veidą

Antrąją eksperimento kavine tapo picerija „Monika“. Prieš įeinant į vidų Martynas vėl sutrinka ir klausia, kokio alaus jam užsisakyti. Priimamas sprendimas, kad jam reikėtų imtis iniciatyvos ir prieš užsisakant, pasiteirauti, kokio alkoholio kavinėje apskritai yra.

Tik priėjęs prie baro Martynas užsisako bokalą alaus. Barmenei pasiteiravus, ar du bokalus, jis patikina, kad tik vieną. Daugiau klausimų nekyla.

Pranešus, kad vaikinas ne tik neturi 20 metų, bet dar ir yra nepilnametis, barmenė išpučia akis. „Rimtai? Eik tu sau. Net nepažiūrėjau į veidą. Eik tu sau. Geras“, – kartoja ji. Pasiteiravus, ar visada tikrina pažymėjimus, moteris patikina, kad taip, bet šį kartą to nepadarė, nes labai daug žmonių.

Apsidairius po kavinę, neatrodo, kad jų daug. Lauke užimti tik 3 staliukai, o picerijos vidus – tuščias.

Tik išėjus į lauką Martynas pradeda džiaugtis, kad jį laiko ne tik pilnamečiu, bet ir 20 metų jaunuoliu.

Prašė nekvaršinti galvos

Patraukiame į trečią vietą – „Resort pub“. Šioje vietoje taip pat Martynui sutiko parduoti alkoholį. Barmenei pradėjus pilti alkoholį į bokalą, informuojame ją, kad vaikinas – nepilnametis. Tačiau barmenė nepasimeta ir sako, kad alkoholio Martynui neparduos, nors tuo metu į bokalą pylė būtent tą alkoholinį gėrimą, kurį užsisakė vaikinas. „Ar aš jums pilu?“ – piktu tonu atšovė ji.

Nieko nepešę keliaujame tolyn. Priartėjame prie skandalingai pagarsėjusio „Laukinių vakarų salūno“. Šiai vietai visai neseniai buvo apribotas laikas, kada galima prekiauti alkoholiu. Tačiau darbuotojai į tokią situaciją rimtai nereaguoja: Martynui ir čia sutiko parduoti alkoholinį gėrimą.

Bepilant pasirinktą gėrimą, barmenas buvo informuotas, kad Martynas gėrimo nenori ir už jį nemokės, nes yra nepilnametis. Barmenas tik papurto galvą, bet daugiau į tokį komentarą net nesureaguoja. Bokalas toliau pilnėja.

Antrą kartą pakartojus, kad tai prieštarauja galiojantiems įstatymams, barmenas nustojo pilti alkoholį. Priešingai nei barmenės, jis už širdies nesigriebė ir pasiūlė jam nekvaršinti galvos. „Nereikia, tai nereikia“, – išpildamas gėrimą sako barmenas.

Kita stotelė – „Senoji Hansa“. Dar nespėjus įeiti į kavinės vidų, iškart prisistato padavėja, o šalia jos stovi administratorė. Jos praneša, kad užsakymai yra priimami tik atsisėdus prie staliuko.

Tačiau padavėja pradeda priimti užsakymą dar neatsisėdus. Martynui pasakius, kad užsisakys alaus, padavėja pasitikslina: šviesaus ar tamsaus? Tačiau šalia stovinti administratorė Monika suskuba pasiteirauti, ar vaikinas turi 20 metų.

Svarbiausia – pelnas

Išėjęs iš „Senosios Hansos“ nueiname iki savitarnos kavinės „Cepeliniškės“. Tik Martynui pateikus užsakymą, pardavėja Livija pasiteirauja, ar jis turi pažymėjimą.

Martynui atsakius, kad nebus, ji perklausia, ar Martynas turi 20 metų. „Metai bus“, – patikina jis, tačiau pardavėja nenusileidžia.

„Tai gal mašinoje palikai“, – juokiasi ji. Pardavėjai Livijai už nugaros stovėjusi moteris prisistato kaip „Cepeliniškių“ savininkė ir patikina, kad net jei pardavėja būtų sutikusi parduoti, ji nebūtų leidus to padaryti.

Savininke prisistačiusi moteris nepanoro pasakyti savo vardo. Tačiau moteris drąsiai pareiškia, kad yra itin griežtai nusistačiusi prieš alkoholio vartojimą.

Pasiteiravus, kodėl jos nuomone kitos viešojo maitinimo įstaigos neprašo pažymėjimų, moteris teigia, kad jie siekia pelno. „Ir tikriausiai nėra susidūrę su alkoholizmo problema“, – atsako ji. Anot jos, retai yra atliekami reidai, kurių labai reikia Palangoje.

16 metų vaikinui alkoholį lengvai pavyktų įsigyti 3 iš 6 vietų, kurias aplankė. Pats Martynas tikina, kad toks rezultatas jam nekelia nuostabos.

Remiantis Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus pateikta informacija, alkoholinių gėrimų vartojimas ir turėjimas 18-19 metų asmenims užtraukia 10–14 eurų baudą. Pakartotinas nusižengimas užtraukia 14–30 eurų baudą.

Alkoholį pardavus jaunesniam nei 20 metų asmeniui baudžiama yra tiek įmonė, tiek pardavėjas kaip fizinis asmuo. Įmonė baudžiama pagal Alkoholio kontrolės įstatymą, pardavėjas – pagal Administracinių nusižengimų kodeksą.

Įmonei numatoma bauda yra 289–868 eurų. Už pakartotinį nusižengimą, padarytą per dvejus metus nuo baudos paskyrimo, gresia 868–1448 eurų bauda.

Pardavėjas, pardavęs alkoholinių gėrimų jaunesniems negu 20 metų asmenims mažmeninės prekybos ar viešojo maitinimo vietoje, gali būti baudžiamas 30–120 eurų bauda. Pakartotinai padarytas šis nusižengimas pardavėjui užtraukia 120–440 eurų baudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)