Ji prašo ministro atsakyti, kaip vertinamas ligšiolinis ministerijos patvirtintų sveikatos priežiūros įstaigų rekomendacijų vykdymas. Klausiama, ar Sveikatos apsaugos ministerija turi realių svertų pasiekti, kad sveikatos priežiūros įstaigos tinkamai įgyvendintų nustatytas rekomendacijas. Taip pat domimasi, kokiomis priemonėmis ministerija užtikrina ligoninių maitinimo kokybės ir atitikimo rekomendacijoms patikrinimą bei kontrolę.

„Kaip žinoma, rekomendacijas ligoninėms dėl pacientų maitinimo tvirtina sveikatos apsaugos ministras įsakymu. Maitinimas vaikų ugdymo įstaigose priklauso Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kompetencijos sričiai. Mano įsitikinimu, pilnavertės vaikų mitybos gydantis ligoninėje rekomendacijos yra niekinės, jei jų nėra laikomasi, ir tokie ministerijos pareigūno teiginiai, kad ministerija užtikrina sveiką vaikų mitybą, deja, neatitinka realios padėties“, - pažymėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Žiniasklaidoje vis pasikartoja pranešimų apie netinkamą pacientų maitinimą sveikatos priežiūros įstaigose. Naujausias atvejis - dvimečio paciento tėvų pavyzdys, kai vaikui siūlomos dvi nenustatytos rūšies pieniškos dešrelės su pomidorų padažu ir dviem riekelėmis batono su gabalėliu sviesto.

„Vakarykščiame Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl Lietuvos rinkai tiekiamų galimai žemesnės kokybės maisto produktų posėdyje Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas teigė, jog ministerija užtikrina, kad „šlamštu“ nebūtų maitinami vaikai mokyklose ir ligoninėse. Ir vis dėlto, viešojoje erdvėje nuolat pasikartoja ligoninėse gydomų vaikų tėvų nusiskundimai dėl mažiesiems pacientams patiekiamo maisto kokybės ir maistingumo“, - sako parlamentarė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.