Šiukšlės smirdi, veisiasi kirminai, skraido musės

„Smirdi, skraido musės, kirminai šliaužioja. Konteineryje jau daugiau nei mėnesį guli vaiko sauskelnės, skraido pulkai musių“, – situaciją apibūdino moteris.

Moters teigimu, paskutinį kartą šiukšlių vežėjai jos konteinerį ištuštino dar balandį. Gegužės 25-ąją vilnietė parašė skundą Vilniaus miesto savivaldybei, daugybę kartų telefonu kreipėsi į SĮ „Vilniaus atliekų sistemos administratorių“ (VASA), vėliau girdėjo pažadus, kad šiukšlės bus išvežtos birželio 6-ąją, tačiau tą dieną šiukšlių vežėjų nesulaukė.

„Rezultatas toks, kad sėdžiu apsivertusi šiukšlėmis, kuriose jau užsiveisė kirmėlės ir musės, o šiukšlių taip ir neišveža“, – kalbėjo moteris. Prisipildžius konteineriui buitines atliekas šeima pradėjo krauti prie jo, tačiau tai sudarė dar daugiau problemų. Miesto pakraštyje gyvenančios šeimos atliekas naktimis ištampo žvėrys.

Nuosavame name gyvenanti vilnietė teigė, kad kaimynai su šia problema nesusidūrė. Šiukšlių pilnas konteineris teršia tik jos kiemo prieigas.

Konteineris nuosavo namo teritorijoje:

Raštiškame kreipimesi į VASA gegužės 25 d. moteris nurodė, kad į juos pirmą kartą telefonu kreipėsi gegužės 17 d., vėliau gegužės 23 d. „Nedelsiant padariau taip, kaip klientų aptarnavimo specialistė man patarė. Taip pat tą pačią dieną, ilgai negalėdama susisiekti su Jūsų įmone, internetu pateikiau užklausą dėl neišvežtų šiukšlių, tačiau jokio atsakymo negavau iki šios dienos“, – rašė vilnietė skunde, kurį pateikė atliekų tvarkymo įmonei.

Tuo metu jau mėnesį šiukšlių vežėjų neprisikvietusi moteris prirašė, kad jei nesulauks pagalbos, bus priversta kitais būdais atsikratyti savo buitinių atliekų.

„Prašau nedelsiant išvežti šiukšles iš (nurodytas tikslus adresas), nes, priešingu atveju, Jums nevykdant savo įsipareigojimų, būsiu priversta atliekas iš šiukšlių konteinerio sukrauti į maišus, atvežti ir palikti Jūsų įmonės teritorijoje“, – rašė moteris.

Įvyko techninė klaida

SĮ „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ Atliekų vežėjų kontrolės skyriaus vadovas Mantas Baltrušaitis DELFI teigė, kad moteris daugiau nei mėnesį kenčia dėl įsivėlusios techninės klaidos.

„Skundą užregistravome ir perdavėme šios zonos mišrių komunalinių atliekų vežėjui UAB „Ecoservice“. Vežėjų įmonės atstovas informavo, kad yra įsivėlusi techninė klaida, nes būtent šio konteinerio jie savo sistemoje nematė, tad jis liko nepaženklintas ir dėl šios priežasties neaptarnautas. Artimiausiu metu vežėjų atstovas atvyks jo paženklinti bei ištuštinti ir įtrauks į savo sistemą“, – teigė M. Baltrušaitis ir atsiprašė už kilusius nepatogumus.

Moteris skunde nurodė dvigubą adresą (dvejos gatvės ir dveji skirtingi namų numeriai), būtent dėl šio netikslumo atliekų vežėjai ir nesureagavo į jos pagalbos šauksmą.

Nuo gegužės 1 d., įsigaliojus rinkliavai, visi mišrių komunalinių atliekų konteineriai turi būti paženklinti. Tokiu būdu yra fiksuojamas paženklinto konteinerio su atliekomis svoris, konteinerių pakėlimo skaičius. Kaip teigė M. Baltrušaitis, ženklinimui naudojami žymekliai su identifikacijos numeriu.

Atliekų tvarkymo permainos sukėlė chaosą

Vilniuje nuo gegužės 1 dienos pasikeitus atliekų išvežimo tvarkai, sostinėje netruko atsirasti perpildytų atliekų konteinerių. Kai kurie gyventojai skaičiavo, kad šiukšlės buvo nevežamos net kelias savaites.

„Vienu kiemu dalijamės su dviejų namų gyventojais, tad ir šiukšlių konteineriai pastatyti greta. Jau kurį laiką konteineriai tik pilnėja, jau seniai nebeuždaromi, nes šiukšlės sukrautos į didžiulį kalną. Kol viskas taip ir buvo kraunama „į kalną“, nemačiau didelės bėdos, tačiau jau kelias dienas gyventojai šiukšles pradėjo krauti aplink konteinerius. Suprantama, juk nėra, kur jas dėti. Kiemo kampas virsta šiukšlynu – vėjas išplaiksto šiukšles, nuo lietaus maišai jau patižę“, – taip jau išspręstą situaciją gegužės mėnesį apibūdino Vilniuje gyvenanti Diana. Tokių ir panašių skundų buvo ir daugiau.

Šiuo metu dėl šiukšlių kilęs chaosas jau nurimęs.

Nuo gegužės 1 d. Vilnius padalintas į penkias dalis. Šiaurinę, rytinę ir vakarinę zonas aptarnauja „Ecoservice“, centrinę – „VSA Vilnius“, pietuose dirba „Ekonovus“.