„Teismo procesas įvyko kovo 17 dieną. A. Tamošaitis nuteistas kalėti 12 metų“, - BNS telefonu iš Rusijos sakė Remigijus Motuzas.

Pasak ambasadoriaus, A. Tamošaičio advokatas žada skųsti šį teismo sprendimą.

Diplomato teigimu, uždarame teismo posėdyje dalyvavo Lietuvos ambasados Rusijoje konsulinė darbuotoja.

„Teisėjas perskaitė tik vardą, pavardę, kur gyvena ir kad nuteistas 12 metų. Bylos medžiaga nebuvo skaityta, nes ji pažymėta grifu „slaptai“, - teigė ambasadorius.

Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius BNS sakė, kad kol kas per anksti kalbėti apie klausimą, ar Lietuva sieks, jog A.Tamošaitis laisvės atėmimo bausmę atliktų Lietuvoje, nes teismo nuosprendis nėra įsiteisėjęs.

Užsienio reikalų ministerija nuosprendžio A. Tamošaičiui plačiau nekomentavo.

K. Vaškelevičius taip pat teigė, kad ministras L. Linkevičius antradienį susitiko su Rusijoje dėl valstybės išdavystės teisiamo Lietuvos ir Rusijos piliečio Jevgenijaus Mataičio motina.

„Ministras (...) išklausė, ar jai nereikia konsulinės pagalbos. Lietuva siekia, kad J. Mataičio teismo posėdžiuose būtų sudaryta galimybė dalyvauti artimiesiems, nes posėdžiai šiuo metu uždari“, – sakė diplomatas.

Ikiteisminis tyrimas J. Mataičio atžvilgiu jau baigtas, jis teisiamas Karaliaučiaus srityje.

J. Mataitis Rusijoje buvo sulaikytas pernai birželį.

Tuo metu A. Tamošaitį Rusijos federalinė saugumo tarnyba FSB sulaikė pernai gegužę. Maskva skelbė, kad lietuvis prisipažino dirbęs Lietuvos karinėje žvalgyboje.

A. Tamošaitis buvo suimtas praėjus trims savaitėms po to, kai Lietuvoje buvo sulaikytas šnipinėjimu FSB įtariamas Rusijos pilietis.