Šnipinėjimu įtariamas teisininkas – praeityje daugybę kartų teistas

„Galime patvirtinti, kad šis asmuo sulaikytas, jam pareikšti įtarimai dėl šnipinėjimo“, – antradienį sakė policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Patikslinęs, kad M. Danieliui skirta kardomoji priemonė – suėmimas dviem mėnesiams, policijos atstovas užsiminė, jog ikiteisminis tyrimas atliekamas bendradarbiaujant su Valstybės saugumo departamentu (VSD) bei atsakė plačiau komentuoti jo detales.

„Siekiant nepakenkti tyrimui, kol kas išsamiau šio tyrimo komentuoti negalime“, – teigė R. Matonis.

Delfi žiniomis, šnipinėjimu įtariamas teisininkas M. Danielius – praeityje teistas mažiausiai 8 kartus, pastaruoju metu jis stengėsi užmegzti ryšius su pabėgėliais ir emigrantais, teikė teisines paslaugas.

Apie keistą M. Danieliaus veiklą portalas Delfi rašė dar rugpjūtį, kai nepriklausomas baltarusių leidinys „Naša Niva” paskelbė publikaciją, jog būtent šis žmogus galima šnipinėja Lietuvoje prieglobstį radusius baltarusių opozicijos atstovus, jų organizacijas ir informaciją teikia Baltarusijos KGB. Jau tada keltas klausimas, kad šio žmogaus veikla turėtų susidomėti mūsų teisėsauga. Panašu, kad taip ir atsitiko.

Baltarusių opozicijos leidinio „Naša Niva“ publikacija

Apie M. Danieliaus sulaikymą pranešęs nepriklausomas baltarusių televizijos kanalas „Belsat“ patvirtino anksčiau minėtas aplinkybes apie šio teisininko veiklą. Reportaže minima, kad lietuvis įtariamas infiltravęsis į baltarusių organizacijas, rinkęs informaciją bei ją perdavinėjęs Baltarusijos žvalgybai.

Bendraudamas su pabėgėliais informaciją teikė Baltarusijai

Nors Lietuvos teisėsaugininkai dėl suprantamų priežasčių nekomentuoja tyrimo detalių, panašu, kad jame figūruoja Baltarusijos režimo propagandiste vadinama šios šalies valstybinės televizijos žurnalistė Ksenija Lebedeva. Su ja ryšių neslėpęs, apie tai portalui Delfi patvirtinęs M. Danielius net buvo užsiminęs, kad jo pažįstama – Baltarusijos KGB pulkininkė.

Kaip ir kokiais metodais veikė teisininkas M. Danielius, gana rugpjūčio mėnesį gana plačiai aprašė nepriklausomas baltarusių leidinys „Naša Niva“.

„Mantas naudoja tokią schemą: kaip verslo konsultantas jis prisistato baltarusiams renginiuose, pavyzdžiui, skaito paskaitas apie tai, kaip pradėti verslą. Kiti kreipiasi į jį teisinės pagalbos, nes internete arba baltarusių bendruomenėse randa informacijos apie jo, kaip teisininko, didelę patirtį. Kai jis įgyja pasitikėjimą, prasideda keisti dalykai.

Baltarusijos valstybinės televizijos žurnalistė Ksenija Lebedeva

Konsultantas užduoda įvairiausius klausimus, daro vaizdo įrašus, susirašinėjimo ekrano nuotraukas ir sistemingai („Naša Niva" žino keletą tokių atvejų), siunčia juos žurnalistei Ksenijai Lebedevai“, – teigiama publikacijoje.

Taip pat nurodoma, jog kurį laiką M. Danielius teikė juridines paslaugas organizacijai „Naš dom" , konsultavo organizacijoje „Dapamoga".

Tai portalui Delfi patvirtino jos vadovė Natalija Kolegova bei tikino, jog bet kokius ryšius po kilusio konflikto su šiuo žmogumi nutraukė dar kovo mėnesį.

Interviu su kariu neva filmavo JAV ambasadai, jį parodė A. Lukašenkos televizija

Baltarusijos žurnalistai išsiaiškino, jog pats M. Danielius neslepia, jog bendradarbiauja su A. Lukašenkos žiniasklaida. Televizijos kanalo „Belarus 1" eteryje jis komentuoja kaip Lietuvos teisininkas ir tuo gyrėsi socialiniuose tinkluose.

M. Danielius minimas istorijoje, kai per valstybinį kanalą „Belarus 1" buvo transliuotas interviu su Baltarusijos savanoriu Viktoru Savičiumi, kuri kovėsi Ukrainoje, Konstantino Kalinausko vardu pavadintame baltarusių dalinyje. Vėliau paaiškėjo skandalingas faktas – valstybinei Baltarusijos televizijai jis neigė davęs bet kokius komentarus.

Publikacijoje skelbiama, kad liepos viduryje V. Savičius grįžo į Lietuvą bei nusprendė pradėti savo verslą. Jis susisiekė su teisininku, tai buvo tas pats M. Danielius. Po kurio laiko, pasak V. Savičiaus, su juo susisiekė M. Danielius ir pasiūlė pinigų už interviu apie Ukrainoje kovojančių baltarusių savanorių K. Kalinausko vardo dalinį.

2020 metų protestai Baltarusijoje

Esą šis interviu reikalingas Jungtinių Amerikos valstijų (JAV) ambasadai, siekiančiai gauti išsamesnę informaciją apie šį dalinį. Bet galiausiai šis interviu buvo parodytas valstybiniame Baltarusijos televizijos kanale.

„Tai buvo ne vienintelis M. Danieliaus interviu su V. Savičiumi. Jis kelis kartus nufilmavo vaikiną, taip pat uždavė klausimų apie Sviatlaną Cichanouskają , opozicijos pinigus ir savo formuluotėmis privertė pašnekovą atsakyti, kad S. Cichanouskają supa Vakarų slaptųjų tarnybų agentai. Peržiūrėjus mums prieinamą originalią interviu medžiagą susidaro įspūdis, kad M. Danielius turėjo aiškų planą ir tikslus, kokius atsakymus gauti iš V. Savičiaus“, – teigiama „Naša Niva“ publikacijoje.

Bendradarbiavimą su A. Lukašenkos propagandiste vadino simpatizavimu moteriai

Baltarusijos opozicinio leidinio žurnalistams susisiekus su pačiu M. Danieliumi, šis neneigė seniai pažįstantis Baltarusijos režimo propagandiste vadinamą žurnalistę K. Lebedevą.

„Su K. Lebedeva susipažinome Palangoje gerokai prieš pandemiją. Ji filmavo reportažą apie „Belavia" reguliarius skrydžius į šią šalį. Kadangi laisvai kalbu rusiškai, padėjau jai žurnalistiniame darbe.

Ksenija yra priėmusi islamą, aš taip pat turiu daug draugų musulmonų, abu esame to paties Zodiako ženklo, amžiaus skirtumas nėra didelis. Tai buvo labiau panašu į vyro simpatiją moteriai nei į bendradarbiavimą", – M. Danielių cituoja baltarusių leidinys.

Teigė, jog Baltarusijos žurnalistė – KGB pulkininkė

Rugpjūtį paskelbtoje „Naša Niva“ publikacijoje minėtas ir skandalingas faktas, kuris galėjo tapti pagrindu Lietuvos teisėsaugininkams M. Danieliaus atžvilgiu iškelti baudžiamąją bylą.

Šis teisininkas baltarusių žurnalistams pripažino, jog bendradarbiaudamas su K. Lebedeva žinojo, kad ji ne tik žurnalistė, bent ir Baltarusijos KGB darbuotoja. O tai, pagal Lietuvos įstatymus reikštų sąmoningą bendradarbiavimą su kitos valstybės specialiąją tarnyba.

Baltarusijos valstybinės televizijos žurnalistė Ksenija Lebedeva

„Ksenija yra KGB informacijos tarnybos pulkininkė. Pačioje pradžioje ji man pasakė, kad visos Baltarusijos valstybinės televizijos ir radijo naujienų tarnybos žvaigždės tuo pat metu yra KGB karininkai. Tokia pati situacija Lietuvoje buvo ir prieš „perestroiką“, todėl manęs tai nestebina", – M. Danielių cituoja "Naša Niva".

Karas su Baltarusija nevyksta, kalbėtis su KGB – nedraudžiama?

Paklaustas, kodėl perduoda informaciją apie baltarusius, M. Danielius žurnalistams atsakė, kad „padedantis moteriai, kurią nuoširdžiai gerbia" bei minėjo už tai piniginio atlygio negavęs.

„Ksenija yra fatališka moteris. Ji žino, kaip sužavėti vyrus. Šis moters tipas lietuviškai vadinamas juodosiomis orchidėjomis", – cituojamas M. Danielius.

„Naša Niva“ žurnalistams pasiteiravus lietuvio, ar jis nemato problemų bendradarbiaudamas su A. Lukašenkos žmonėmis, šis pateikė įdomią versiją.

Lietuva nekariauja su Baltarusija. Man leidžiama padėti žurnalistams Baltarusijoje. KGB yra vyriausybinė institucija, kadangi nėra oficialios karo padėties, man leidžiama kalbėtis su KGB pareigūnais, jei tik neatskleidžiamos valstybės paslaptys", - M. Danielių cituoja „Naša Niva“.

Neneigė bendradarbiaujantis su A. Lukašenkos televizija

Portalui Delfi rugpjūtį susisiekus su Vilniuje gyvenančiu M. Danieliumi, paprašius pateikti savo nuomonę apie šią baltarusių leidinio publikaciją, teisininkas nurodė, jog publikacijų šia tema yra ne viena. Jis patvirtino, jog „Naša Niva“ skelbiama informacija apie jo bendradarbiavimą su valstybine Baltarusijos televizija yra teisinga.

Baltarusijos valstybinės televizijos žurnalistė Ksenija Lebedeva

Jis minėjo teikiantis „juridinius komentarus Baltarusijos televizijai, kai reportažai liečia teisminius procesus arba tam tikrų Baltarusijos organizacijų veiklą.

„Taigi, informacija, kad teikiu eteryje komentarus Baltarusijos valstybinei žiniasklaidai yra tiesa. Priežastis, kodėl kreipiasi į mane yra geras rusų kalbos mokėjimas ir Baltarusijos realijų išmanymas “, – portalui Delfi minėjo M. Danielius.

VSD atsakė lakoniškai: tai nėra netikėta

Delfi gavus kiek daugiau informacijos apie M. Danieliaus veiklą, pasiteiravome VSD, ar atliekamas koks nors aplinkybių patikrinimas, ar šio asmens veiksmų vertinimas. Juolab, kad pats M. Danielius neneigė ryšių su Baltarusijos režimo atstovais, minėjo galintis bendrauti su šios šalies žvalgyba, nes tarp Lietuvos ir Baltarusijos „nevyksta karas“, o KGB yra valstybinė institucija.

Į Delfi paklausimą buvo atsakyta lakoniškai. Gali būti, kad jau tuomet mūsų valstybės žvalgyba domėjosi šio asmens veikla.

Naujasis VSD pastatas

„Baltarusijos, taip pat ir Rusijos, opozicija išlieka tarp svarbiausių Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybų taikinių.

Šių tarnybų bandymai veikti prieš opozicines organizacijas tiek savo šalyje, tiek užsienyje nėra netikėti, Valstybės saugumo departamentas apie tai yra viešai sakęs jau anksčiau. Atskiri pavyzdžiai, kuriuos Valstybės saugumo departamentas, stebi ir fiksuoja, tai tik patvirtina.

Sąmoningas Lietuvos piliečių įsitraukimas į neteisėtą užsienio valstybių naudai vykdomą veiklą užtraukia atsakomybę.

Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas numato baudžiamąją atsakomybę už šnipinėjimą bei už padėjimą kitai valstybei ar jos organizacijai veikti prieš Lietuvos Respubliką“, – portalui Delfi teigė VSD atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė.

Apie problemas su teisėsauga kalbėti nenorėjo

Delfi žiniomis su ukrainiečiais ir baltarusiais glaudžiai dirbantis, jiems teisines konsultacijas teikiantis vilnietis M. Danielius iš tiesų yra universitete įgijęs teises bakalauro išsilavinimą. Šaltinių duomenimis, jis kurį laiką dirbo vieno sostinės advokato padėjėju, tačiau pats advokatu taip ir netapo. Esą tam sutrukdė prasidėjusios problemos su teisėsauga. Su Delfi susisiekę teisininkai sakė, kad šis asmuo teistas bent 8 kartus, tačiau iki šiol jam nebuvo skirta reali laisvės atėmimo bausmė.

„Šios informacijos nekomentuosiu, nes ji neliečia jūsų straipsnio“, – paklaustas apie teistumus portalui Delfi atsakė M. Danielius.

Vienas M. Danielių pažinojusių teisininkų minėjo atskleidė, kad pradžioje dirbęs advokato padėjėju jis „užsidirbo“ pirmuosius teistumus, o tuomet kelias į advokatūrą jau buvo uždarytas. Jis pasirinko kitą kelią – privačiai teikė teisines paslaugas.

Atskleidė, dėl ko buvo daugybę kartų nuteistas

„Jis turėjo gana platų ratą bendradarbių, t.y. labiau sakykim verslo partnerių įvairia forma: advokatai, padėjėjai, tiesiog teisines paslaugas teikiantys asmenys, auditoriai, buhalteriai. Iš kitos pusės jis turėjo ir įvairių klientų, dažnai įvairių asmenų, kurie turėjo bankrutuojančias ar vos gyvas firmas ir už atlygį norėdavo jomis atsikratyti. Taigi, jis įvairių savo bendradarbių dėka rasdavo kam perrašyti tokią įmonę, dažnai tai asocialūs ar psichiškai nestabilūs asmenys, kurie gaudavo tik mažą dalį sumos, kuri tekdavo Mantui iš įmone atsikračiusių asmenų. Tose įmonėse kartais buvo turto, kuris žinoma buvo pasisavinamas ir t.t.

Po kurio laiko Manto partneriai (teisininkai, advokatai, auditoriai) pradėdavo sulaukti vis daugiau įvairių pasiūlymų, prasilenkiančių su įstatymais, dėl nemažų pinigų dalis jais susigundydavo. Ir čia likdavo iš esmės vienas kelias – klimpti giliau, nes Mantas apie tuos visus „darbelius" žinojo ir net grasindavo juos paviešinti.

Su asmenimis, kurie peržengę ribą apsigalvodavo ir nebenorėdavo toliau tęsti tokios veiklos, pradėdavo stengtis su Mantu nebebendrauti, jis pradėdavo susidorojimą. Realiai savo ar kokių tai „nukentėjusių" asmenų vardu (pvz. tų pačių asocialių asmenų, kuriems perrašytos įmonės su skolomis) imdavo rašyti pareiškimus policijai, kol viskas pavirsdavo į bylą ir į teistumą nuo Manto nusisukusiam asmeniui.

Dažnai bylose ir pats Mantas dalyvaudavo kaip bendrininkas, tačiau jei jis ir gaudavo teistumą, tai atsipirkdavo tik bauda ar lygtiniu kokiu. Kartais jis ir visai išlipdavo iš istorijos sausas. Taigi išties iki kokių 2015-2016 metų jis jau turėjo 4-5 teistumus, tad tikėtina, kad dabar turi ir 8. Pagrindiniai straipsniai: apgaulingas apskaitos tvarkymas (apskaitos dokumentų pradanginimas), dokumentų klastojimas, suklastotų dokumentų panaudojimas, svetimo turto užvaldymas ir t.t.“, – portalui „Delfi“ teigė vienas jį pažinojusių sostinės teisininkų.

Susisiekus su M. Danieliumi jis primygtinai nesutiko komentuoti, už ką ir kada buvo pripažintas kaltu. Tačiau jis Delfi žurnalistui siūlė duoti interviu valstybinei Baltarusijos televizijai apie žodžio laisvę Lietuvoje, bandė domėtis uždaruose teismo posėdžiuose nagrinėtos baudžiamosios bylos detalėmis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)