„Neramina aplinkybės, kuriomis „gimė“ Vilniaus mero raštas Seimo nariams. Žemės mokesčio įstatymo pataisos leistų Vilniui surinkti didesnį biudžetą, plėtoti municipalinį būstą ar infrastruktūrą. Tačiau vietoje to, Vilniaus meras, galimai derindamas poziciją su verslo asociacija ir to nedeklaruodamas, daro įtaką Seimo nariams, kad toks įstatymas nebūtų priimtas“, – išplatintame pranešime spaudai teigia Socialdemokratų frakcijos Seimo narys Linas Jonauskas.

Nagrinėjant viešumoje pateiktus faktus kyla abejonių, kas yra tikrasis mero siųsto laiško autorius. Kaip galima suprasti iš pateiktų ekrano nuotraukų ir meta informacijos, šį laišką dar gerokai prieš išsiunčiant Seimo nariams, gavo (o galbūt ir rengė) LNTPA atstovai, kurie yra tiesiogiai suinteresuoti, kad šis įstatymas nebūtų priimtas. Tačiau nei Vilniaus meras, nei LNTPA atstovai lobistinės įtakos nedeklaravo.

Kreipimesi prašoma išnagrinėti, ar nebuvo pažeista tarnybinė etika, sudarant viešų ir privačių interesų derinimo konflikto regimybę. Taip pat, ar nebuvo pažeistas lobizmo įstatymas, kai susiduriant su lobistine įtaka, Vilniaus meras to nedeklaravo, o vėliau ir pats atstovaudamas LNTPA veikė, kaip lobistas darydamas įtaką Seimo nariams.

Raštą VTEK pasirašė Linas Jonauskas, Rasa Budbergytė, Vilija Targamadzė, Saulius Skvernelis, Kęstutis Mažeika, Tomas Tomilinas, Domas Griškevičius, Algirdas Stončaitis ir kiti Seimo nariai.

Pateikiame neredaguotą kreipimosi turinį: „DĖL GALIMO TARNYBINĖS ETIKOS PAŽEIDIMO NEDEKLARUOJANT LOBISTINĖS ĮTAKOS, VYKDANT LOBISTINĘ VEIKLĄ TO NEDEKLARAVUS IR VEIKIMO GALIMAM VIEŠŲ IR PRIVAČIŲ INTERESŲ KONFLIKTE

Šių metų lapkričio 25 dienos naujienų portalo „Delfi“ publikuotame tyrime iškyla neraminantys faktai apie galimus Vilniaus mero tarnybinės etikos pažeidimus nedeklaruojant jam galimai darytos lobistinės įtakos, taip pat apie paties mero galimai darytą lobistinę įtaką Seimo nariams atstovaujant Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociaciją ( toliau – LNTPA) bei galimą tokio atstovavimo viešų ir privačių interesų konfliktą, kai mero žmona yra viena iš įmonės, kuriai aktuali mero atstovaujama pozicija, vadovių.

Pagal portalo „Delfi“ pateiktą informaciją galima susidaryti įspūdį, kad lapkričio 17 d. Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus laiškas, siųstas daliai Seimo narių (62-iems) ir ministrų, galimai buvo rašytas ar bent jau derintas su LNTPA atstovu Mindaugu Statulevičiumi. Pateikiamos ekrano nuotraukos ir kiti įrodymai bei faktai menkai leidžia tuo suabejoti. Įtarimus sustiprina faktas, jog iš pradžių M. Statulevičius neigė galimą bendradarbiavimą, tačiau vėliau pripažino aptariamą laišką gavęs anksčiau nei jis buvo siųstas Seimo nariams. Negana to, 2021-10-28 miesto meras su vyriausiuoju miesto architektu asmeniškai susitiko su LNTPA vadovu. Po šio susitikimo neregistruota, kad buvo daroma lobistinė įtaka, o tai galimai yra tarnybinės etikos pažeidimas, nes tiek iš mero, tiek iš LNTPA vadovo viešos komunikacijos galima spręsti, kad tokia įtaka buvo daroma.

Taip pat kyla intereso konflikto regimybė, nes R. Šimašiaus žmona Gilma Teodora Gylytė yra architektūros įmonės UAB „DO Architects“ viena iš akcininkių. Šiai įmonei gali būti aktualūs žemės mokesčio įstatymo pokyčiai.

Remiantis aukščiau pateikta informacija, prašome Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją išnagrinėti viešai pateiktus faktus bei įrodymus ir atlikti tyrimą dėl galimo viešų ir privačių interesų derinimo konflikto, taip pat dėl galimo lobistinės veiklos netinkamo deklaravimo ar jo nedeklaravimo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)