Laidos vedėjo paklaustas apie tai, jog dažnai priimto biudžeto kontekste dėl skirtingo skirtingų sektorių ar profesijų apmokestinimo minimas „gyvulių ūkis“, V. Pranckietis klausimą suprato labai tiesiogiai ir pradėjo kalbėti apie tikrus gyvulių ūkius ir gyvulių skaičių.

George'o Orwello veikalas „Gyvulių ūkis“ yra tapęs klasika, o pats pasakymas „gyvulių ūkis“ dažnai naudojamas pabrėžti nelygią padėtį visuomenėje ar bendruomenėje, kur „vieni lygesni už kitus“, t. y. labiau privilegijuoti.

„Kalbant apie kitų valdžių, kaip Jūs užsiminėte, būsimus uždavinius, kodėl štai ši valdžia neįvykdė tokio turbūt esminio pokyčio formuojant biudžetą, neišplėtė tos bazės, „gyvulių ūkis“ yra dažnai minimas, kad daugeliui, net ir dideles pajamas gaunančių, įvairios lengvatos galioja mokestinės... ir dabar kaip sakote „pagerės“, pagerės daugiau tiems, kas daugiau uždirba, jie gaus dėl tų mokestinių pokyčių dar daugiau, o tiems, kas mažiau uždirba, tai ir pokyčiai bus labai minimalūs. Regis, kad ta nelygybė toliau yra koduojama vis į priekį“, – Seimo pirmininko paklausė laidos vedėjas Ridas Jasiulionis.

Į ką V. Pranckietis sureagavo daugelį prajuokinusiu atsakymu:

„Vėl grįšiu prie to paties: kad mes turbūt turime džiaugtis verslo sėkme, kad ten daugiau uždirbama. Nes tai yra verslo sėkmingi metai. O kad mokesčius jie sumoka, tai neabejojama, kad iš šešėlio mokesčiai yra ištraukiami, taip pat neabejojame.

Dėl to minimo „gyvulių ūkio“, tai turbūt jūs girdite tik vieną pusę, tai yra Vilniaus universiteto profesoriaus pasakymas (turimas omenyje Romas Lazutka – DELFI), kuris turbūt gyvulių ūkyje niekada nėra buvęs ir jis galėtų pagarbiau kartais kalbėti apie gyvulių ūkius, pamatęs, koks ten yra darbas. O ne iš karto reikšti nuomonę apie tai, kaip yra gerai gyvulių ūkiuose. O gyvulių ūkis, jeigu jau apie jį kalbėti, Lietuvoje yra susitraukęs turbūt tris kartus, lyginant su tuo, koks jis būdavo, lyginant negi su 1916 metais, jis yra mažesnis (...)“, – sakė V. Pranckietis.

Laidos vedėjo paklaustas, ką turi omenyje, kas būtent susitraukė, V. Pranckietis atsakė: „gyvulių skaičius“. Į tai vedėjas reagavo nuostaba: „Dieve, mes gi čia kalbame perkeltine prasme, čia kalba apie tai, kad daugelyje sektorių yra mokestinės lengvatos ir jie gali mokėti tikrai daug mažesnius mokesčius, santykinai, negu tie, kurie uždirba mažiau“.

Į tai Seimo pirmininkas atsakė trumpai: „nežinau, ką Jūs turite omenyje“.

Ekonomistas Raimondas Kuodis, kuris bene pirmas pradėjo kalbėti apie vadinamąjį „gyvulių ūkį“ Lietuvos mokestinėje sistemoje, į V. Pranckiečio pasakymą sureagavo taip: „Šiaip tai DIDELĖ PADĖKA Seimo pirmininkui! Išpopuliarino sąvoką greičiau, nei man pavyko per 17 metų kartojimo. Nors stebina štai kas - kiek reikia būti atitrūkusiu, kad net viena ausim nebūtum užfiksavęs šios ilgalaikės bėdos mokesčių nesistemoje...“