Pats kunigas prašėsi iškeliamas

Su Alanta kunigas atsisveikins sekmadienį. Vidurdienį kunigas laikys paskutines Mišias Šv. Jokūbo bažnyčioje, po jų Bažnyčioje skambės koncertas.

Panevėžio vyskupijoje nauji paskyrimai buvo paskelbti liepos 11-ąją. Kunigas savo parapiją naujam klebonui turi perleisti per mėnesį nuo paskyrimo gavimo datos, tad paskutinės kun. S. Sudento Mišios ir įvyks kone po mėnesio – rugpjūčio 5-ąją.

Iš Alantos Šv. apaštalo Jokūbo parapijos klebono ir Skiemonių Švč. Mergelės Marijos Aplankymo parapijos administratoriaus pareigų atleistas kun. S. Sudentas paskirtas Panevėžio Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo rektorato rektoriumi.

DELFI susisiekus su kun. S. Sudentu, šis teigė, kad paskyrimai dalijami nuolat, tad tai jo nenustebino. Priešingai, jis prasitarė, kad ir pats jau norėjo pakeisti parapiją.

„Kunigų judėjimas vyksta nuolat. Kadangi jau šešiolika metų prabuvau, tai ir pats buvau sakęs vyskupui, kad jau laikas iškelti. Kiek galima gyventi toje pačioje vietoje“, – teigė kun. S. Sudentas.

Paskyrime nurodyta, kad kunigas taps rektorato rektoriumi. „Panevėžyje yra dvi parapijos: Kristaus Karaliaus ir Švč. apaštalų Petro ir Povilo. Ši parapija turi rektoratą. Švč. Trejybės rektoratas yra Panevėžio centre, o mano rektoratas yra Švč. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia, buvęs vienuolynas, jį perdavė vyskupijai ir ten yra Bažnytėlė, kur to krašto žmonės renkasi melstis. Esu tos Bažnyčios rektorius, – įvardijo kun. S. Sudentas. – Kaip klebonas, tik aš neturiu parapijos. Parapija yra Švč. apaštalų Petro ir Povilo, klebonas yra kitas.“

Ir nors pats kunigas teigia, kad išreiškė norą palikti parapiją, neslepia – išvykti gaila. „Alantoje dirbau 16 metų, dar 29 – Utenos krašte. Mano gražiausi metai ten praėjo. Natūralu, kad prisirišau ir prie žmonių, ir prie aplinkos. Bet viskas keičiasi, toks kunigo darbas“, – teigė kun. S. Sudentas.

Tiesa, kunigas S. Sudentas yra įkūręs ir Dievo apvaizdos fondą. Kunigo teigimu, šio fondo veikla nenutrūks išvykus į kitą parapiją.

„Fondas veikė jau tada, kai dirbau Utenoje, – pasakojo kunigas ir pridūrė, kad būnant Alantoje fondo veiklai rasdavo vis mažiau laiko. – Buvo labai daug darbų, grindis dėjome, stogą, buvo šimtai darbų, todėl tuo metu fondo veikla neužsiėmiau, o dabar turėsiu mažiau darbo ir galėsiu fondu užsiimti.“

Kun. S. Sudentas buvo prezidento Algirdo Brazausko nuodėmklausys. Prezidentą kunigas lankė ir ligos patale.

Įsigijo 40 tūkst. eurų vertės „Tesla“

Prieš metus žiniasklaidoje pasirodė žinia, kad kun. S. Sudentas už 40 tūkst. eurų įsigijo elektromobilį „Tesla“.

TV3 „Žinioms“ tuo metu kunigas teigė, kad tokį automobilį pasirinko tam, kad neterštų gamtos.

Tiesa, su šiuo automobiliu kunigas buvo patyręs dvi avarijas: Vilniuje rėžėsi į taksi automobilį, netoli Utenos – nuslydo ir trenkėsi į medį. Prieš metus buvo skelbta, kad „Tesla“ – ne vienintelis prabangus kunigo automobilis. Jis taip pat vairuoja ir „Volvo“ visureigį.

Netrukus po žinios apie vairuojamą elektromobilį „Tesla“ paskelbimo Alantos klebonas buvo užpultas. Jį sužalojo „Carito“ patalpas apvogti bandęs vyras. „10 val. ėjau laikyti Mišių, girdžiu, kad kažkas tauškia. Nuėjau į kitą pusę nuo klebonijos, žiūriu, atsitūpęs vyras drasko spyną. Sakau, ką tu čia darai. Jis atsistojo ir man trenkė, aš du kartus verčiausi, o jis pabėgo“, – tuo metu DELFI pasakojo S. Sudentas.

Į ligoninę paguldytas S. Sudentas skundėsi nugaros skausmais, daužta galva ir ranka, buvo sunku eiti. Po smūgio klebonas krito nuo aukštų laiptų. Atsikėlęs pirmiausia paskambino Alantos seniūnui, tačiau šis buvo išvykęs. S. Sudento teigimu, užpuolikas – 30–40 metų vyras.

Į kunigus įšventintas prieš 29 metus

Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją baigęs S. Sudentas į kunigus buvo įšventintas 1989 metais. Iki 1990 m. talkino klebonui Petrui Adomoniui eidamas vikaro pareigas.

S. Sudento iniciatyva Utenoje buvo pradėta kurti nauja parapija. 1990 metais buvo gautas sklypas naujos Bažnyčios statybai, vėliau jame iškilo netradicinis maldos namų kompleksas su piramidės formos Bažnyčia.

2002 metais kun. S. Sudentas buvo paskirtas Alantos (Molėtų raj.) Šv. apaštalo Jokūbo parapijos klebonu.

Dar 1991 m. kunigas patyrė sunkią avariją, po kurios kiekvieną pirmadienį 17 val. aukoja Mišias Švč. Mergelės Marijos garbei Vilniaus Aušros Vartų koplyčioje.

Naujus paskyrimus gavo ir kiti

Balandį Mišias Vilniaus Palamintojo Jurgio Matulaičio bažnyčioje neblaivus laikęs klebonas Valdas Girdžiušas iš Vilniaus arkivyskupijos iškeltas į Švenčionių rajoną.

Birželio 13 dieną Vilniaus arkivyskupija paskelbė, kad kun. dr. Valdas Girdžiušas atleidžiamas iš Vilniaus pal. J. Matulaičio parapijos klebono pareigų.

Kiek daugiau nei po savaitės, birželio 22 d., Vilniaus arkivyskupija paviešino paskyrimą, kuriuo kun. dr. V. Girdžiušas skiriamas Kaltanėnų Švč. Mergelės Marijos Angeliškosios ir Reškutėnų Šv. Izidoriaus parapijų klebonų.

Jis taip pat įpareigojamas pagelbėti Švenčionių Visų Šventųjų parapijos pastoracijoje (pastoracinė tarnyba – įprasta kunigo veikla, darbas su tikinčiaisiais – DELFI).

Kaltanėnai – miestelis Švenčionių rajono savivaldybėje. Artimiausias miestas – Švenčionėliai (11 km). Reškutėnai – kaimas Švenčionių rajone. 2011 m. duomenimis, kaime gyvena 117 žmonių.

Naują paskyrimą gavo ir skandalais pagarsėjęs Dūkšto kunigas Sigitas Grigas.

Kun. Sigitas Grigas paskirtas Degaičių Šv. Petro ir Pauliaus parapijos klebonu, klebono teisėmis ir pareigomis aptarnaujant Eigirdžių Dievo Apvaizdos ir Ubiškės Šv. Angelų Sargų parapijas bei Lurdo Švč. Mergelės Marijos koplyčią Dūseikių pensionate.