Merės teigimu, kaimo vietovėje greitis bus apribotas iki 30 kilometrų per valandą.

„Per kaimą eina vienas kelias, žmonių ūkiškumui ir verslumui aš užtvaro nedėsiu - bus įrengtas ženklas, greitis ribojamas iki 30 kilometrų per valandą. Čia kaimiška vietovė, pastatyti ženklą, kad negalėtų atvažiuoti traktorius? Žmonės gyvulius augina, jie pašarų neatsineš“, - BNS sakė Ž.Pinskuvienė.

Pasak merės, skundą teismui pateikęs Robertas Diržinauskas yra gavęs buvusios administracijos raštą, kad ženklas bus įrengtas, bet jis liko nepastatytas.

„Žmogus buvo apgautas, lėšos ženklui nebuvo nenumatytos“, - BNS sakė Ž.Pinskuvienė.

Ji sakė, kad su R.Diržinausku teko susitikti darželio auklėtinių tėvų susirinkime. Į jį Ž.Pinskuvienę buvo pasikvietę darželinukų tėvai, nes turėjo nusiskundimų dėl darželio veiklos. Po šio susirinkimo R.Diržinauskas ir merė sutarė dėl priėmimo.

„Aš su juo niekados niekur nebuvau susitikusi, neskambinau, gyventojai ateina pas mane, durys atviros, jis su žmona buvo atėjęs į priėmimą“, - teigė merė.

„Žmogus problematiškas, įsivaizduokit - žmonės iškėlė sūnaus vestuves, jis kviečia policiją. Aš per du mėnesius neišplatinsiu gatvių ir šaligatvių nenutiesiu. Čia yra savivaldybė, ne privati bendrovė, yra planai ir atitinkami sprendimai“, - kalbėjo merė.

Nesaugiu keliu pasipiktinę Širvintų rajono gyventojai apskundė teismui vietos valdžią, kuri, jų teigimu, nevykdo pažadų įrengti greitį ribojančius kalnelius ir krovininį transportą ribojančius ženklus. Skundą, kuriuo prašoma įpareigoti atlikti veiksmus, antradienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Pareiškėjų teigimu, asfaltuotu kaimo pagrindiniu keliu nesaugiai važinėja aplinkinių kaimų stambiųjų ūkininkų technika.

Į teismą kreipęsi kaimo gyventojai Sandra Diržinauskienė ir R.Diržinauskas piktinosi netesėtais merės Živilės Pinskuvienės pažadais.

„Likus iki rinkimų savaitei susiranda mane, skambina gerbiama Ž.Pinskuvienė: „žinau turite problemą, ateikite, mes ją išspręsime“. Atėjus į jos kabinetą, pasikviečiami atsakingi darbuotojai, teisininkė, kuri čia teisme dalyvavo, darbuotojas, kuris atsakingas už eismo saugumą. Rodoma ta pati, kaip teisme vaizdo medžiaga, ja baisimasi, trankoma kumščiu į stalą, žadama, kad bus sutvarkyta, rasime biudžete lėšų“, - žurnalistams pasakojo R.Diržinauskas.

Jis pripažino, kad Ž.Pinskuvienės žodžiai tada jo nelabai įtikino, tačiau kiti su juo kartu buvę žmonės patikėjo ir galbūt balsavo už politikę.

Pasak jo, atėjus žemės ūkio darbų sezonui išrinkta merė širvintiškiams neskambina ir dėl jų problemų nesiteirauja.

Sutuoktiniai sako, kad jaučiasi nesaugūs dėl savo trijų mažamečių vaikų.

„Aš tikrai nenoriu laukti, kol mano vaikai išvažiuos su dviračiais ir paklius po padargais“, - sakė S.Diržinauskienė.

Teisme buvo demonstruojama ieškovų vaizdo registratoriumi užfiksuota vaizdo medžiaga, kaip po penkių metrų pločio kelią dideliu greičiu važinėja traktoriai ir kita sunkioji technika, o ieškovai važiuodami lengvuoju automobiliu vos juos paveja. Medžiagoje matyti, kad kombainas užima visą kelio važiuojamą dalį, kitam transporto priemonei prasilenkti nėra vietos, kaime nėra šaligatvių.

„Ko jie taip važinėja po kaimą?“ -, žiūrėdama į žemės ūkio techniką stebėjosi viena iš bylą nagrinėjančių teisėjų Liudmila Zaborovska.

Pareiškėjas, Motiejūnų kaimo bendruomenės narys R.Diržinauskas neslėpė nepasitenkinimo, kad Širvintų valdžia nesirūpina gyventojų saugumu.

„Gyvenam aplink dirbamus laukus, kaime trys traktoriai, jie problemų nekelia, bet kelią kerta kombainai, šone vaikai žaidžia. Kiti žmonės nuleido rankas po administracijos veiksmų. Prieš rinkimus mus susirado Ž.Pinskuvienė, mojavo kumščiais, kad kai ją išrinksim, ji viską sutvarkys. Susirandami bendruomenės atstovai, ji sako, kad, be abejo netvarka, nesaugu. Aš nekalbu apie lengvąjį transportą, kiekvieną rytą iki dešimties mašinų labai dideliu greičiu važiuoja pas vietinį ūkininką, patrulis pagauna, nubaudžia, o jie toliau važinėja. Mes praktiškai laukiam nelaimės, kuri nutiko Skuode. Ko mes laukiame - kol kas sužeis, užmuš? “, - teismo posėdyje sakė R.Diržinauskas.

Širvintų rajono savivaldybės administracijos atstovai teisme aiškino, kad įrengus greitį ribojančius kalnelius gali būti gadinama ūkininkų technika, gali padidėti triukšmas ir užterštumas, nes prieš kalnelį būtų lėtinams greitis, perjungiamos pavaros.

Tuo metu pareiškėjai stebėjosi, kas yra svarbiau - stambių ūkininkų technika, ar kaimo žmonių saugumas. Jie sako, kad sunkioji technika galėtų važiuoti aplinkkeliais, kurių yra trys, ir kaip pavyzdį demonstravo Musninkų kaimą, esantį taip pat Širvintų rajone.

Savivaldybės atstovai teisme aiškino, kad ne visi gyventojai pageidauja tokių eismo saugumo užtikrinimo priemonių, nes ir patys negalės įvažiuoti į savo valdas, be to, prie namų negalėtų atvažiuoti šiukšliavežė ir paimti kiekvieno kaimo gyventojo konteinerio. Anksčiau buvo pastatyti automobilių svorį ribojantys kelio ženklai, tačiau tam vėliau pasipriešino ūkininkai ir kelio ženklai buvo panaikinti. Savivaldybės atstovai pripažino, kad yra aplinkkeliai, tačiau ūkininkai ne visada jais naudojasi. Su greičio ribojimo kalnelių įrengimu savivaldybė kategoriškai nesutinka.

Teismo posėdyje paaiškėjo, kad kelio saugumo klausimas jau sprendžiamas nuo 2009 metų.

R.Diržinauskas teismo kolegijos, kuriai pirmininkauja anksčiau Lietuvos kelių policijai vadovavęs Henrikas Sadauskas, paprašė imtis iniciatyvos ir ginti viešąjį interesą.

Šis kelias, dėl kurio vyksta ginčas teisme, priklauso savivaldybei.

Teismas savo sprendimą skelbs rugsėjo 4 dieną.