„Tikrai mes negalime atmesti jokių galimybių, kurias turime, nes viskas yra realu. Bet visų pirma reikia nurimti, situacija tikrai nėra pati geriausia, bet ji nėra tokia bloga, kaip daugelyje kitų Lietuvos savivaldybių“, – sakė jis.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius teigė, kad situacija šiuo metu yra sėkmingai valdoma.

„Atsakingai jas valdome, siekiame priimti preciziškus, tikslius ir pamatuotus sprendimus. Ką tai reiškia, kad išeisime į dialogą ir šią savaitę kalbėsimės su restoranais, barais, naktiniais klubais, sporto įstaigomis, neformaliojo švietimo asociacijomis. Jie turi tam tikrą išsigandimą. (…) Turime tą situaciją valdyti protingai“, – aiškino jis.

P. Poderskis žurnalistams pasakojo, kad bus didinamas testavimas Vilniaus mieste.

„Kelios priemonės, kurios tikrai bus: reikės didinti testavimo apimtis, iki 1000 žmonių per dieną. Tai galėtų būti ir prevencija, kviesime testuotis tam tikrų grupių žmones, kurie dažnesniame kontakte su dideliu ratu gyventojų: ir sporto treneriai, klientų aptarnavime dirbantys. Bet pagrindinis dalykas, ką reikėtų prisiminti, mes nesame susigyvenę su nauja gyvenimo tvarka“, – sakė P. Poderskis.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius ragino pamiršti dabartinę politinę situacija tarp 2 rinkimų turų ir priimti atsakingus sprendimus.

Mobiliosios patikros punktas Vilniuje

„Žmonių sveikata, laisvės suvaržymai, veiklų uždarymas negali tapti politizuotu dalyku“, – aiškino P. Poderskis.

Politikas kalbėjo, kad žmonės turi būti aktyviau skatinami laikytis visų rekomendacijų.

„Dialogo ir abipusio supratimu būdu, tomis priemonėmis, kurių netaikymas galbūt ir grėstų viso sektoriaus uždarymu. Jei dialogo keliu prieiti prie šių rekomendacijų įgyvendinimo nepavyktų“, – užsiminė jis.

Jis teigė, kad išsamus reikalingų priemonių planas bus pateikiamas kitą savaitę, o šią – bus primintos būtinos rekomendacijos.

NVSC Vilniui siūlo įvesti infekcijos plitimą ribojančių priemonių

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), atsižvelgdamas į nepalankią epidemiologinę situaciją dėl koronaviruso infekcijos (COVID–19) plitimo Vilniaus mieste, ragina savivaldybę imtis priemonių, skirtų šios infekcijos valdymui gerinti.

NVSC Vilniaus mieste rekomenduoja laikinai riboti aktyvaus laisvalaikio veiklas uždarose patalpose, kai negali būti užtikrintas kvėpavimo takus apsaugančių priemonių dėvėjimas, pavyzdžiui, grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą, taip pat – bei trumpinti barų darbo laiką, teigiama pranešime spaudai.

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, pastarųjų dienų tendencijos verčia imtis priemonių infekcijai stabdyti. Dėl to siūloma laikinai atsisakyti tų veiklų, kurios šiuo metu epidemiologiškai rizikingiausios.

Povilas Poderskis

„Siūlomos priemonės tikrai minkštos, jas, mūsų vertinimu, jau reikia taikyti čia ir dabar, kad vėliau neprireiktų didesnių ribojimų. Ir jos siūlomos atsižvelgus į turimą statistiką ir skaičius bei epidemiologines nustatytų atvejų sąsajas. Registruojame protrūkius, susijusius su sporto klubais, šokių studijomis, ledo rituliu, jie išplito į įstaigas, įmones, organizacijas, mokyklas. Turime atvejų, siejamų su apsilankymais baruose, kur tie atvejai – tarsi kibirkštis, įžiebianti protrūkius darbo ar ugdymosi aplinkoje. Mūsų nuomone, tokios „prabangos“ šiuo metu sau leisti tiesiog negalime“, – sako R. Lingienė.

NVSC buvo pateikusi bendrų rekomendacijų tokių paslaugų teikėjams jas teikti tik pasitarus su visuomenės sveikatos specialistais ir ėmusis maksimalių infekcijos kontrolės prevencijos priemonių. Jei to negalima užtikrinti – laikinai paslaugas stabdyti.

Tačiau norimų rezultatų tai nedavė – susiję atvejai ir toliau registruojami. Be to, pavyzdžiui, buvo kreiptasi į vieną iš šokio studijų su raginimu laikinai sustabdyti veiklą, bet į tokias rekomendacijas ji taip ir neatsižvelgė.

Taip pat NVSC informuoja, kad, nors Vilniaus miesto suminis sergamumo rodiklis COVID–19 liga 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 dienų yra 64,6 atvejai, tačiau situacija svariai keičiasi. Šiandien iki pietų NVSC Vilniaus departamentas jau yra gavęs 98 teigiamus testų koronaviruso infekcijai nustatyti rezultatus.