Slaptame įraše – pasiūlymas užimti naujas pareigas

Pats K. Navickas, sulaukęs iš A. Muzikevičiaus kaltinimų dėl mobingo, dėl įrašo tikrumo klausimų nekelia, bet sako, kad savo patarėjui nedavė pavedimo A. Muzikevičiui siūlyti naujas pareigas.

Kaip rašė Delfi, K. Navickui ėmus vadovauti Žemės ūkio ministerijai tarp jo ir A. Muzikevičiaus kilo žiežirbos. Reikia priminti, kad Nacionalinė mokėjimo agentūra yra viena svarbiausių ministerijai pavaldžių įstaigų, kuri skirsto ir administruoja Europos Sąjungos paramą žemės ūkio sektoriui.

Gerai informuoti šaltiniai teigė, esą ministras bandė patraukti A. Muzikevičių iš svarbaus posto, kad jo vietą galėtų užimti ministrui artimas žmogus.

A. Muzikevičius Delfi teigė spaudimą jaučiantis ir iš K. Navicko patarėjo R. Petrašiūno, kuris taip pat dirba ir valstybinėje energetikos įmonėje „Tetas“.

Jis teigė būtent iš R. Petrašiūno sulaukęs pasiūlymų užimti kitas aukštas pareigas mainais užleidžiant NMA vadovo poziciją.

R. Petrašiūnas

Su Delfi jis pasidalino garso įrašu, kuriame, jo teigimu, girdėti, kaip K. Navicko patarėjas R. Petrašiūnas 2022 m. vasarį A. Muzikevičiui siūlė žemės ūkio atašė pareigas Dubajuje.

„Reiškia, čia yra išmoka už plotą. Čia yra priedai už vaikus ir t. t. Plius alga“, – garso įraše, kurį turi Delfi, girdisi, kaip A. Muzikevičiui dėstė R. Petrašiūnas. „O kokia alga?“ – pasitikslino A. Muzikevičius. „Maksimumas, man atrodo“, – nurodė R. Petrašiūnas.

„O reikalavimai? Atitikčiau juos?“ – paklausė A. Muzikevičius.

R. Petrašiūnas patarė dėl to nesukti galvos: „O reikalavimai tokie, kad reikia daryt paskyrimą ir nesukt galvos.“ Ir toliau grįžo prie darbo Dubajuje privalumų vardijimo: „Situacija tokia: domėjaisi – nesidomėjai, plius ten yra visokie sveikatos draudimai, kur ten žmonės dantis tvarkosi. Žodžiu, sąlygos tai afigienos. Aš nežinau, ką dar galima geriau pasiūlyt.“

Anot K. Navicko patarėjo, visų formalumų sutvarkymas galėtų užtrukti maždaug mėnesį: „Tai klausimas, kuris variantas dabar yra geresnis ir kuriuo judam? Jeigu tu nori tuo rizikingu pirmu, tada čia viskas nuo tavęs priklauso. Mums reikia apsispręst, kur judėt. Čia irgi procedūra, pristatymas ir t. t. Išvažiavimas nesvarbu kada, svarbu susiformint. Forminimas tai gali užtrukt, ten visokie URM [Užsienio reikalų ministerijos – red. past.] patvirtinimai ir t. t. Tai gali užtrukt ir mėnesį. Kai jau tavo kandidatūra ant stalo, tai jau praktiškai nėra kelio atgal.“
A. Muzikevičius

A. Muzikevičiui paprašius kelias dienas pagalvoti, R. Petrašiūnas atsakė: „Bet taip jau pasistengiam iki pirmadienio turėt atsakymą.“

Delfi publikaciją galite rasti čia.

Šiai situacijai iškilus į viešumą, kai kurie Seimo nariai reikalauja ministro ir jo patarėjo atstatydinimo, o ūkininkus vienijančios organizacijos reiškia palaikymą dabartiniam NMA vadovui.

Prezidentūra: Premjerė turėtų priimti sprendimą

Prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis Delfi perdavė G. Nausėdos poziciją: „Dalijimasis postais nėra tai, už ką šiandien turėtų būti atsakingas žemės ūkio ministras. Jei straipsnyje pateikta informacija yra teisinga, ministras ir Ministrų Kabinetui vadovaujanti Premjerė turėtų įvertinti aplinkybes bei priimti sprendimą, kuris atspindėtų ir politinę atsakomybę.“


I. Šimonytė: ministru pasitikiu

Antradienį I. Šimonytė Seime atsakinėjo į opozicijos jai pateiktus klausimus.

„Ar nemanote, kad K. Navicko vadovaujamoje Žemės ūkio ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose įsivyravo chaosas? Jūsų vadovaujamos Vyriausybės kadencijos metu Žemės ūkio ministerija prarado Nacionalinės žemės tarnybos ir Žemės ūkio paskolų garantijų fondo kontrolę, o netrukus neteks Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kontrolės, kurioje pernai įsiplieskė korupcijos skandalas. Sunaikinta veislininkystė, paralyžiuota ŽŪIKVC (dabar – Žemės ūkio duomenų centras) veikla, gyvulių produktyvumo kontrolė yra ant išgyvenimo ribos neveikiant duomenų centro duomenų bazei. dėl Žemės ūkio ministro kišimosi į Nacionalinės mokėjimo agentūros veiklą sutrikę šios agentūros darbuotojai kreipėsi į Prezidentą“, - taip skambėjo vienas iš klausimų.

Atsakydama į šį klausimą I. Šimonytė akcentavo situaciją Nacionalinėje mokėjimo agentūroje: „Atskirai norėčiau išskirti situaciją NMA. Manau, kad labiausiai agentūros veiklą trikdo, jog niekaip negalintis sugrįžti į darbą jos vadovas pasitelkia visus įmanomus svertus gintis nuo savo darbo įvertinimo. Užuot grįžęs į darbą, tinkamai atlikęs pavestas užduotis ir už jas atsiskaitęs, vadovas, teigiama, kad sirgdamas, susirašinėja su visomis institucijomis, įskaitant ir su manimi.

Žinant, kad vadovas agentūrai pradėjo vadovauti pačioje buvusios Vyriausybės kadencijos pabaigoje, o prieš tai buvo Ministro Pirmininko patarėju, vertinčiau tokį elgesį kaip politizuotą. Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad absoliučioje daugumoje atvejų buvusios kadencijos paskirti vadovai, tikri profesionalai, dirba savo darbą nepriklausomai nuo politinės vadovybės pasikeitimo. NMA vadovo laikyseną vertinčiau kaip išskirtinę ir būtent ji, mano nuomone, labiausiai lemia netinkamą agentūros užduočių vykdymą. Atkreipčiau dėmesį, kad šiais metais iki praėjusio penktadienio vadovas darbe, mano žiniomis, buvo tik 12 dienų. O jo veiklos vertinimo ataskaitos įteikimui ministerija turėjo pasitelkti antstolius“, - teigė I. Šimonytė.

„Ar jums žinoma, kad žemės ūkio ministro patarėjas R. Petrašiūnas kuruoja Žemės ūkio ministerijos įstaigų reformą, nors neturi leidimo dirbti su riboto naudojimo informacija? Ar Jus yra pasiekę signalų, kad R. Petrašiūnas neteisėtais būdais bandė rinkti informaciją apie žmones, kurie kritikuoja ministrą?“ – klausė Seimo opozicijai priklausantys Seimo nariai.

Ingrida Šimonytė

I. Šimonytės atsakymas buvo toks: „Mano turimomis žiniomis, žemės ūkio ministro patarėjui R. Petrašiūnui vykdant savo tiesiogines funkcijas nėra poreikio turėti leidimo dirbti su riboto naudojimo informacija. O signalai apie galimai neteisėtą veiklą renkant informaciją mane pasiekia kaskart, kai yra vertinama NMA vadovo darbo kokybė.“

„Ar tai, kad asmenys, artimai susiję su buvusiu Energetikos ministru, o dabar LITGRID vadovu Roku Masiuliu: R. Petrašiūnas, buvusi ŽŪIKVC generalinė direktorė Redvita Četkauskienė, buvęs energetikos viceministras Paulius Martinkus ir jo sutuoktinė Simona Martinkė, - dirba Žemės ūkio ministerijoje ir jai pavaldžių įstaigų valdybose, laikote sutapimu, skaidrumo standartu ar nesusipratimu? Jūsų žiniai, P. Martinkus yra ŽŪIKVC valdybos pirmininkas, S. Martinkė vadovauja ŽŪM priklausančiai įmonei „Šilutės polderiai““, - klausė Seimo nariai.

I. Šmonytė teigia šiame klausime matanti daug spekuliacijų: „Šiuo klausimu bandoma sieti nesusiejamus dalykus. Bandoma prie buvusio ministro R. Masiulio prisieti žmones, kurie dirbo su juo visiškai skirtingais laikotarpiais ir netgi ne tose pareigose, kurios čia yra nurodytos. Tai aš plačiau taupydama laiką į šitą klausimą nesileisiu. Išties čia yra labai daug spekuliacijų.“

Galiausiai buvo paklausta, ar I. Šimonytė pasitiki žemės ūkio ministru K. Navicku. Ji teigė pasitikinti. „Taip, yra labai daug problemų žemės ūkio sektoriuje. Niekada kitaip ir nebuvo, bet ministru pasitikiu“, - teigė I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)