„Kas keičiasi – dėl keliautojų priimami sprendimai. Tai yra – 7 šalys: Pietų Afrikos Respublika (PAR), Zimbabvės, Mozambiko, Lesoto, Botsvanos, Namibijos, Esvatinio. Tai atvykę asmenys iš šių valstybių, nesvarbu, ar jie yra su imunizacija: persirgę, vakcinuoti, ar visiškai neturintys imuniteto, turės atvykstant į Lietuvą turėti PGR testą.

Tada jiems priklauso dešimties dienų izoliacija ir trečia bei septintą dieną turės atlikti PGR testą. Izoliacija griežta, kontrolė taip pat bus griežta“, – penktadienį žiniasklaidai sakė viceministrė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Ji pabrėžė, kad izoliacija bus griežta, nes atmaina nauja ir dar nežinoma.

Viceministrė teigė, jog Lietuvai nėra tikslinga stabdyti skrydžių į šias šalis, nes tiesioginių skrydžių į paminėtas šalis nėra.

„Tai jeigu mes matome, kad iš tų šalių atvyksta užsienietis, nesvarbu per kur, tokiu atveju jam priklauso izoliacija“, – sakė SAM atstovė.

Viceministrė dar tikslino, kad iš šių šalių į Lietuvą atvykstantys keliautojai turi su savimi turėti neigiamą PGR testą, izoliacijos metu testą reikės dar kartoti trečią ir septiną izoliacijos dienomis. Ir jei septiną izoliacijos dieną atliktas PGR testas neigiamas ir asmuo yra vakcinuotas, dešimties dienų izoliacija nėra taikoma, ji trumpinama.

„Matome, kad delta atmainos inkubacinis periodas yra 3–5 dienos. Tai ta septinta diena būtų pakankamai aiški“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Jos teigimu, nėra duomenų, ar ši atmaina jau užfiksuota Lietuvoje.

„Sunku pasakyti, kas ir kaip gali būti išplitę. Šiai dienai tokių duomenų neturime“, – teigė ji.

Ši tvarka, tikėtina, įsigalios pirmadienį.

A. Bilotienė Motiejūnienė teigė, jog kol kas kalbama tik apie prevencines priemones.

„Jeigu matysime situaciją besikeičiančią, neabejotinai gali tekti kalbėti ir apie griežtesnes priemones. Bet dabar turime imtis prevencinių priemonių“, – dar kiek vėliau papildė viceministrė.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Gali būti priimami ir griežtesni sprendimai

SAM viceministrė teigė, jog gali būti priimami sprendimai ir dėl visų keliautojų – testuoti visus grįžtančius.

„Yra tokių svarstymų, bet pirmoji mintis – nelaukti rytojaus ar pirmadienio, trečiadienio. Dabar yra priimti griežta priemonė apie keliaujančius, buvusius tose šalyje. Be abejo, daugelis šalių šiandien, šiuo metu, vakare šaukia posėdžius, kadangi situacija yra besikeičianti. Tai kaip aš ir minėjau – priimami ir kitokie sprendimai visiškai visiems keliautojams. Taip, taip gali būti.

Šiandien iki pietų buvo vienokia informacija, ji besikeičianti. Mes matome, kad turime raudonas septynias zonas, kur daugiausia šių atmainų nustatyta, yra sprendimai priimti tokie. Gali būti, kad šiandien turėsime papildomų posėdžių, gali būti, kad tie sprendimai gali griežtėti – visiškai visiems keliautojams gali būti priimti tokie sprendimai. Tikrai taip“, – teigė SAM atstovė.


Prireiks kelių savaičių

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį pareiškė, kad prireiks „kelių savaičių“, kol mokslininkai supras naujojo COVID–19 varianto B.1.1.529, aptikto Pietų Afrikoje, poveikį, rašo naujienų agentūra BNS.

„Mokslininkai stengiasi geriau suprasti mutacijas ir tai, ką jos potencialiai reiškia, kalbant apie šio varianto užkrečiamumą ir pavojingumą“, – žurnalistams sakė PSO atstovas Christianas Lindmeieris (Kristianas Lindmejeris), PSO ekspertams pradėjus virtualų susitikimą, kuriame sprendžiama ar naująją atmainą laikyti „keliančia susidomėjimą“, ar „keliančia susirūpinimą“.

Taip pat PSO perspėjo šalis neskubėti įvedinėti naujų kelionių apribojimų dėl minimos atmainos.

„PSO rekomenduoja šalims toliau laikytis rizika ir moksliniu požiūriu pagrįstos pozicijos įgyvendinant kelionių [ribojimo] priemones... įspėjama netaikyti kelionių [ribojimo] priemonių“, – sakė Ch. Lindmeieris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)