„Labai visus raginu susikaupti, susitelkti, neieškoti kaltų. Kviečiu gedului, vilčiai ir pokyčiams, nes su šia akcija pirmiausia labai aiškiai norisi pasakyti: mes netoleruojame smurto, smurtas prieš bet kokį asmenį negalimas ir turime pradėti keisti požiūrį į vaiką, kalbėti apie jo garbę ir orumą, nustoti jį traktuoti kaip daiktą, nuosavybę, su kuria galima elgtis kaip norime. Kviečiu į kiekvieną vaiką žiūrėti kaip į mūsų šalies pilietį ir kad valdžia pagaliau išdrįstų garsiai pasakyti ir dažnai sakytų – negalima smurtauti“, – DELFI sakė akcijos sumanytoja Rima Olberkytė-Stankus.

Nuo penktadienio 12 val. žmonės kviečiami rinktis ir degti žvakes bet kuriame mieste prie savivaldybių, Vilniuje – prie Seimo rūmų. Užsienio lietuviai kviečiami gedėti prie šalies ambasadų, jei kelias iki ambasados tolimas, žvakę galima uždegti ir namuose.

Prie akcijos jau prisijungė apie 20 Lietuvos miestų ir miestelių, 16 pasaulio šalių, kuriose gyvena lietuviai.

R. Olberkytė-Stankus kviečia gedėti laikantis rimties ir visas tris paras. „Gedėkime kaip reikiant, pradėkime daryti pokyčius kiekvienas nuo savęs, nes tik nuo mūsų pačių priklauso, kokioj šalyje ir kaip mes gyvensime“, – kalbėjo iniciatyvos „Gedulo ir vilties savaitgalis – žvakė už kiekvieną vaiką“ iniciatorė.

Žvakė bus degamos už kiekvieną žuvusį vaiką, už kiekvieną vaiką, prieš kurį smurtaujama, už kiekvieną mažą žmogų – mūsų šalies pilietį, mūsų ateitį ir mūsų turtą. Vilties ir gedulo žvakė degama kaip palaikymo jiems ženklas ir aiškus pasakymas „Nesutinku“ su tuo, kas vyksta mūsų šalyje.

Lietuva liko viena iš nedaugelio Europos Sąjungos valstybių, kurioje nėra uždraustos fizinės bausmės prieš vaikus. Neseniai Seimas eilinį kartą atidėjo įstatymo, kuris uždraustų vaikams taikyti fizines bausmes, priėmimą. Po Kėdainių tragedijos Seimas ruošiasi šiam klausimui šaukti neeilinę sesiją.

DELFI primena, kad trečiadienio vėlų vakarą gautas pranešimas, kad Kėdainiuose, Mindaugo gatvės daugiabutyje, sumuštas ketverių metų vaikas. 23 metų vaiko motina Monika buvo patekusi į teisėsaugos akiratį dėl sukčiavimo. 27 metų sugyventinis Gediminas teistas du kartus dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir disponavimo narkotikais. Nors atvykus medikams abu jie buvo blaivūs, tiriama, ar jie nebuvo apsvaigę nuo narkotikų.

Kauno klinikų medikai sakė, kad vaiko patirti sužalojimai buvo labai sunkūs: visas kūnas nusėtas mėlynėmis, sužeistos galvos smegenys, plaučiai. Berniukas buvo skubiai operuotas. Po operacijos jo būklė buvo kritinė, vaikutis buvo be sąmonės. Jo gyvybę palaikė tik speciali aparatūra.

Berniuko gyvybė užgeso penktadienį, 7.30 val.

Degė žvakutes prie Seimo

Po tragiško įvykio Kėdainiuose, kai savo namuose nužudytas keturmetis, penktadienį prie Seimo surengta pilietinė akcija, skirta kovai su smurtu prieš vaikus.

Prie užrašo „Lietuvos Respublikos Seimas“ padėtas plakatas, raginantis stabdyti vaikų genocidą, ir uždegta keli šimtai žvakučių.

Liepsnelių nuolat daugėja, nes vis ateina žmonių ir jie padeda savo žvakutę.

„Aš pati turiu mažą vaiką, draugė irgi atėjo su mažu vaiku. Vaikas man yra mano gyvenimas. Kai tokie dalykai vyksta Lietuvoje, ir tai ne pirmas kartas, ir ne antras, ir ne trečias, ir, deja, žinau, kad tai ne paskutinis kartas, turi kas nors tikrai įvykti, Seimas turi kažką padaryti“, – BNS sakė savo žvakelę prie Seimo uždegusi vilnietė Marija.

„Suprantu, kad Seimas neuždraus, konkrečiam tėvui nepasakys: „Nu nu, neduok diržo“. Bus vis tiek tokių išgamų, kurie tai darys, bet reikia galvoti kokias nors sankcijas, reikia nuo ko nors pradėti ir parodyti šaliai, kad vyksta kažkokie veiksmai, kurie gali apsaugoti mūsų vaikus“, – teigė jauna moteris.

Žvakučių akcija vyko ir Druskininkuose

Pora dešimčių druskininkiečių prie Druskininkų savivaldybės administracijos pastato Vasario 16-osios g. 7, kuriame įsikūrusi vietinė Vaikų teisių apsaugos tarnyba, susirinko 14 valandą.

Akcijos dalyviai, tarp kurių daugiausiai buvo jaunų moterų, sakė buvusios sukrėstos Kėdainių tragedijos ir braukė ašaras, susimaišiusiais su lietaus lašais.

DELFI kviečia lietuvius visame pasaulyje jungtis prie akcijos.