Seimo Pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė kreipėsi į parlamentines frakcijas su prašymu teikti kandidatus naujai komisijai. Ji pranešė, kad dar ketvirtadienį Seimas turėtų sudaryti naujos sudėties komisiją.

Toks sprendimas priimtas ketvirtadienį apsvarsčius Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvadą. Etikos sargai nusprendė, kad Seimui kovo 23 d. plenariniame posėdyje balsavus dėl rezoliucijos projekto, kuriuo siūloma nesutikti Seimo narį M. Adomėną patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę, rezoliucija buvo nepriimta, o jos svarstymo procedūra baigta.

Taip pat komisija pasiūlė Seimui pavesti tai pačiai tyrimo komisijai atlikti naują tyrimą ir pasiūlyti sprendimą arba sudaryti kitos sudėties tyrimo komisiją šiam klausimui išnagrinėti.

Seimas, 71 parlamentarui balsavus už, 17 - prieš ir 16 susilaikius, Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvadai pritarė.

Alternatyvaus balsavimo metu, 31 Seimo nariui balsavus už tai, kad šį klausimą iš naujo nagrinėtų ta pati laikinoji tyrimo komisija, 76 - už tai, kad būtų sudaryta nauja komisija, nuspręsta sudaryti naują komisiją.

Kaip jau skelbta, kovo 23 d. parlamentarai nepritarė laikinosios tyrimo komisijos išvadai, kurioje siūloma nesutikti, kad M. Adomėnas būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip būtų suvaržyta jo laisvė. Už šią komisijos išvadą balsavo tik 15 Seimo narių, prieš buvo 46, susilaikė 12 parlamentarų.

Po tokio balsavimo Seimas atsidūrė dviprasmiškoje situacijoje, nes ji Statute nereglamentuota.

Seimo statute reglamentuota, kad "jeigu rezoliucijos projekte numatoma patenkinti generalinio prokuroro teikimą, ji gali būti priimta, kai už projektą balsuoja daugiau kaip pusė visų Seimo narių", bet nėra reglamentuota, koks sprendimas priimamas, jei Seimas nepritaria komisijos siūlymui netenkinti generalinio prokuroro prašymo.

Todėl nuspręsta kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją išaiškinimo, kaip Seimas turėtų pasielgti tokiu atveju.

Laikinoji tyrimo komisija buvo sudaryta po to, kai į Seimą kreipėsi generalinis prokuroras E. Pašilis, prašydamas panaikinti Seimo nario M. Adomėno neliečiamybę dėl Seimo nario galimai padarytos nusikalstamos veikos, numatytos Baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 1 dalyje.

M. Adomėno imunitetą prašė naikinti Vilniaus apygardos teismas, pagal pareiškėjos žurnalistės Rūtos Janutienės skundą dėl šmeižto. R. Janutienė iš M. Adomėno siekia prisiteisti 5 tūkst. eurų neturtinės žalos už jo 2015 m. rugsėjį Seime surengtos spaudos konferencijos metu išsakytus teiginius R. Janutienės atžvilgiu.