„Vakar parašiau savo kolegai Švedijos gynybos ministrui dėl galimos jų pagalbos (iškelti lėktuvą - BNS), galbūt per kariškius, galbūt perduodant kontaktus tų kompanijų, kurios yra tuos darbus darę ir turi praktikos“, - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ministras.

Anot jo, dar aiškinamasi, ar su Lietuvoje turima įranga įmanoma iškelti nuskendusį orlaivį. Šiuo klausimu kariai dirba su Susisiekimo ministerijos specialistais.

„Vėl girdime visokių versijų, ar Lietuva gali. Vakar kažkas pasisiūlė, kad gali, šiandien yra bent kelių patyrusių specialistų pasakymai, kad tokios įrangos nėra, yra per dideli gyliai. Ieškome patikimų partnerių, kas galėtų tą darbą atlikti“, - teigė J.Olekas.

Šeštadienį dingęs lietuvių lėktuvas „An-2“ antradienio pavakarę rastas Baltijos jūros dugne, 124 metrų gylyje, daugiau kaip 116 kilometrų nuo kranto, tarp Liepojos ir Palangos, Latvijos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Krašto apsaugos ministras taip pat pranešė, kad artimiausiu metu bus gauta papildoma medžiaga iš „An-2“ apžiūros po vandeniu. Antrą kartą orlaivis apžiūrėtas kitais robotais negu pirmą kartą.

Lėktuvas „An-2“ su dviem patyrusiais pilotais dingo šeštadienio popietę skrisdamas iš Švedijos į Lietuvą.

Jūrą žvalgė Lietuvos, Švedijos ir Latvijos karo laivai ir orlaiviai. Sekmadienio vakarą sutemus paieška buvo nutraukta, o pirmadienį atnaujinta.

Susisiekimo ministerijoje dėl šio įvykio pradėtas tyrimas. Be to, trečiadienį J.Olekas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl dingusio orlaivio „An-2“ ir jo įgulos paieškos ir gelbėjimo operacijos.