„Pataisos namuose labai jaučiama vadovybės nuostata, kad kaliniai turi dirbti, o ne mokytis, – Delfi teigė vienas atvirojoje kolonijoje bausmę atliekantis nuteistasis. – Iš tokios pozicijos gali susidaryti nuomonė, kad Lietuvai nereikia protingų žmonių, Lietuvai reikia nusikaltėlių. Kokia čia resocializacija, jeigu tik dirbantys nuteistieji savaitgaliais yra išleidžiami trumpalaikių išvykų į namus, – tokia tvarka verčia mesti studijas ir išeiti dirbti, kad tik galėtum savaitgalį grįžti į namus pas šeimą. Taip mus verčia, pasibaigus bausmės laikui, išeiti į laisvę be išsilavinimo ir vėl imtis daryti nusikaltimus – gal geriau pirmiau yra mokytis, o tik po versti su lopeta kasti griovių?“

Nuteistasis teigė, kad Pravieniškių pataisos namuose, kaip ir kitose šalies įkalinimo įstaigose, praėjusį penktadienį paskelbus karantiną dėl galimos grėsmės užsikrėsti koronavirusu, nuteistieji, galintys be sargybos vaikščioti už pataisos namų teritorijos ir tie, kurie bausmę atlieka atvirojoje kolonijoje, neišleidžiami mokytis į švietimo įstaigas, esančias už Pravieniškių ribų, – pavyzdžiui, Kaune. Tuo metu Kaune, Rumšiškėse ar net Vilniuje dirbantys nuteistieji tokių apribojimų nesulaukė.

„Tokia situacija man atmerkė akis: esu studentas, nedirbu, todėl kas mėnesį Kalinių fondui nemoku 10 proc. įmokos nuo gauto uždarbio, – sakė jis. – Susidarė situacija, kad aš, išvykdamas studijuoti į Kauną, galiu užsikrėsti koronavirusu, o tie, kurie yra naudingi įkalinimo įstaigai dėl gaunamų pinigų, dirbdami įvairiuose miestuose, jau šiuo virusu negali užsikrėsti. Tai – visiška nesąmonė!“

Tokia situacija pasipiktinęs nuteistasis parašė skundą Pravieniškių pataisos namų vadovybei. Atsakymo ilgai laukti nereikėjo – tą pačią dieną tvarka buvo pakeista ir vėl nuteistiesiems yra leidžiama vykti mokytis ir studijuoti.

„Vyriausybei paskelbus valstybės lygio ekstremalią situaciją visoje šalyje dėl naujojo koronaviruso plitimo grėsmės, Kalėjimų departamentui pavaldžiose įstaigose paskelbtas karantinas nuo 2020 m. vasario 28 d. (antroje dienos pusėje) iki ekstremalios situacijos atšaukimo, – teigė pataisos namų vadovas Dainius Sušinskas. – Vasario 28 d. nuteistiesiems leista vykti į darbovietes, o dėl mokyklų lankymo sprendimas leisti vykti buvo priimtas kovo 2 d., įsitikinus, jog tose mokslo įstaigose toliau vyksta paskaitos pagal numatytus grafikus. Nuteistiesiems leista vykti tiek į darbo vietas, tiek į mokymosi įstaigas. Sprendimas, dėl išvykų apribojimų, priimamas įvertinus oficialią informaciją dėl rizikos faktorių.“

Tačiau jis nesutinka su nuteistojo priekaištais, kad įkalinimo įstaigoje kaliniai esą yra verčiami dirbti, o ne mokytis.

„Vadovaujantis Bausmių vykdymo kodekso nuostatomis, nuteistieji privalo dirbti, ar mokytis, – pažymėjo jis. – Dauguma nuteistųjų dirba, yra nuteistųjų kurie ir dirba, ir mokosi, yra tik besimokančių nuteistųjų, o yra tokių, kurie nei dirba, nei mokosi. Pažymėtina, kad kai kurie nuteistieji, atliekantys bausmę atvirojoje kolonijoje, vengia dirbti – simuliuoja ligas ar bando prisidengti mokslais, nors jau turi po keletą įgytų specialybių.

Tačiau, atsižvelgiant į kiekvieno nuteistojo pakartotinio nusikalstamumo riziką (jeigu jo riziką didina būtent neigiama nuostata į darbą, darbinių įgūdžių neturėjimas, ar jų stoka, finansinių įsipareigojimų nevykdymas, dideli įsiskolinimai), asmeniui gali būti pasiūlomas darbas, siekiant formuoti darbinius įgūdžius, teigiamą nuostatą į darbą, galimybę dengti įsiskolinimus ar finansinius įsipareigojimus, atsižvelgiant į jo turimą specialybę, darbinius įgūdžius, sveikatos būklę. Tokiu būdu yra siekiama mažinti pakartotinio nusikalstamumo riziką, gerinti nuteistojo integraciją į visuomenę bei užtikrinti visuomenės saugumą ateities perspektyvoje.“

Tokia nuostata, vadovo teigimu, yra išdėstyta Bausmių vykdymo kodekse: „Kiekvienas laisvės atėmimo bausmę atliekantis nuteistasis privalo dirbti, jeigu jam darbą siūlo pataisos įstaigos administracija. Pataisos įstaigos administracija privalo užtikrinti, kad nuteistieji būtų įtraukiami į darbą atsižvelgiant į jų darbingumą ir, kiek galima, į turimą specialybę“

Šiuo metu Pravieniškių pataisos namai yra pasirašę bendradarbiavimo sutartis su 68 įvairiomis įmonėmis, kurios įdarbina nuteistuosius. Didžioji jų dalis įsipareigojusios nuteistiesiems mokėti ne mažesnį, negu minimalų atlyginimą, nustatytą Lietuvoje.

„Vertinant tai, kad nuteistieji, atliekantys bausmę atvirosios kolonijos sąlygomis, turi teisę naudotis grynaisiais pinigais, patys už savo lėšas (ar darbdavio organizuotu būdu) vyksta į darbą, maitinasi, vienas iš įstaigos tikslų – padėti nuteistiesiems rengtis išėjimui į laisvę, formuoti pareigą užsidirbti savo ir šeimos išlaikymui teisėtais būdais, mokyti nuteistąjį planuoti savo išlaidas bei tolimesnį gyvenimą“, – pabrėžė D. Sušinskas.

Įkalinimo įstaigos vadovas taip pat pabrėžė, kad ne visi nuteistieji gali būti išleidžiami išvykti savaitgaliais į namus – trumpalaikes išvykas taip pat reglamentuoja Bausmių vykdymo kodekso nuostatos: „Jeigu nuteistasis neturi galiojančių nuobaudų už bausmės atlikimo metu padarytus teisės pažeidimus, kartą per savaitę iki dviejų parų ne darbo metu gali parvykti į Lietuvos Respublikos teritorijoje esančius namus ar aplankyti Lietuvos Respublikos teritorijoje gyvenančius artimuosius giminaičius. Šios išvykos leidžiamos atviros kolonijos direktoriaus įsakymu. Kelionės išlaidas apmoka patys nuteistieji arba kiti jų nurodyti asmenys“.

Pasak jo, todėl, asmenims, kurie dirba, ir yra leidžiama vykti į namus kartą per savaitę.

„Pataisos įstaigos direktorius įsakymu tokių draudimų ar leidimų nereglamentuoja“, – nurodė D. Sušinskas.

Dėl koronaviruso apriboti pasimatymai

Dėl koronaviruso grėsmės pataisos namuose yra apribojamas asmenų lankymasis, taip pat nevyks masiniai renginiai, taip pat yra apribojamas asmenų, laikomų įkalinimo įstaigose ir kuriems suteikta teisė išvykti be sargybos ir be palydos, judėjimas, apribojamos jų trumpalaikės išvykos į namus ir ilgalaikiai bei trumpalaikiai pasimatymai.

Dėl koronaviruso grėsmės kol kas nėra atšaukiami teismo posėdžiai ir apklausos ikiteisminio tyrimo įstaigose.

Pasak pataisos namų vadovo, paskelbus karantiną, nuteistieji ir darbuotojai buvo supažindinti su Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis dėl prevencinių priemonių, pataisos namuose pateikta informacinė medžiaga, ką kiekvienas asmuo turėtų daryti, siekdamas sumažinti užsikrėtimo riziką. Medikų pateiktais duomenimis, iki šiol nei vienas iš nuteistųjų nesikreipė dėl pablogėjusios sveikatos būklės, kuri atitiktų koronaviruso sukeliamus simptomus, dėl to atskirai tirti nebuvo.