LVŽS lyderis viešumoje jau ne kartą viešai skelbė žinantis, kad LSDP jau yra sutarę dirbti kartu su Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionimis demokratais (TS–LKD).

G. Paluckas stebėjosi, kad valstiečių lyderis teigia, kad užtikrintai žino apie šitą planą. Tad R. Karbauskis paaiškino savo kalbas.

„2017 metais G. Paluckui tapus LSDP pirmininku, mes turėjome situaciją, kai be jokios priežasties išeina iš koalicijos. Ir jeigu visa frakcija būtų išėjusi iš koalicijos, tai būtų rengiami neeiliniai rinkimai. Kam jie buvo reikalingi? Konservatoriams ir G. Paluckui. Nes kuo anksčiau rinkimai, tuo greičiau G. Paluckas pateks į Seimą. Nuo tų metų jūsų frakcija dirba opozicijoje. Jūsų žmonės visą laiką balsuoja taip pat kaip konservatoriai ir liberalai“, – kaltinimus LSDP atžvilgiu bėrė LVŽS vadovas.

R. Karbauskis stebėjosi, kad nors jau viešai deklaravo, kad antrame Seimo rinkimų ture apygardose, kuriose susirems konservatorių ir socialdemokratų kandidatas, palaikys pastaruosius, atsakymo į tai nesulaukia.

„Ten, kur į antrą rinkimų turą pateks konservatorius ir socdemų kandidatai, mes remtume jus. Mes atsakymo negauname, mums sako, kad pasižiūrės, kokie bus žmonės. Jei jūs tikite tuo, ką sakote, jūs sakytumėte, kad remsite valstiečius, juk jūs sakote, kad jūsų misija centro kairės koalicija“, – pastabų G. Paluckui turėjo LVŽS lyderis.

LSDP vadovas priminė visas priežastis, kodėl socdemai pasitraukė iš valdančiosios daugumos.

„Pirmas dalykas – 2016 metais buvo nerimas, kai Ramūnas kalbėjo apie vaivorykštinę koaliciją, net ir su konservatoriais, su socdemais. Tai jau buvo pirmas nerimo ženklas. Žiūrint į priekį, mūsų pasitraukimą iš koalicijos lėmė ne išskaičiavimai. Mes prieštaravome miškų reformai, kurią LVŽS norėjo įgyvendinti, jie su konservatoriais pabalsavo“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo G. Paluckas.

Pašnekovas tikino, kad nenorėjo koalicijoje su LVŽS daryti tų pačių klaidų, kurias darė 2012–2016 metų kadencijoje.

„Kalbant apie ateitį, tai ji yra švari, baltas lapas. Mūsų prievolė būnant kairiojo flango partija – siekti formuoti centro kairės vyriausybę. Bet kai jūs sakote, kad žinote visą susitarimą, tai žeidžia tūkstančius socialdemokratų, ne mane“, – pabrėžė jis.

LVŽS lyderis R. Karbauskis ir toliau užtikrinti G. Palucko klausė – ką jie palaikytų vienmandatėse: valstiečius ar konservatorius.

„Aš uždaviau labai paprastą klausimą – ką antrame ture rems socialdemokratų partija, kai ten pateks valstietis ir konservatorius. Tam reikia paprasto atsakymo, o jo nėra dėl to, kad mes žinome iš savo rajonų skyrių, kad dirba ten šiandien konservatorių ir socialdemokratų kandidatai išvien. Mes tai žinome ir matome. Antras dalykas – pareiškimai Ingridos Šimonytės, Gabrieliaus Landsbergio, Eugenijaus Gentvilo apie tai su kuo jie dirbtų koalicijoje“, – priminė jis.

G. Paluckas ir R. Karbauskis susitiko krepšinio aikštelėje.

G. Paluckas Žinių radijo debatuose R. Karbauskį protino ir aiškino, kodėl minėti opozicijos atstovai kalba būtent taip.

„Jūs suprantate, kodėl Šimonytė, Gentvilas šneka. Aš manau, kad jūs suprantate, būdamas racionalus verslininkas, politikas. Bet jūs klausykite, ką aš sakau. Mes dėl nieko nesame susitarę, nesame taręsi. Jūs tai puikiai žinote, aš jums tai sakiau, sakiau premjerui“, – aiškino LSDP vadovas.

G. Paluckui debatuose teko atsakyti į R. Karbauskio užduotą klausimą. Ir jis teigė, kad viską lems situacija po spalio 11 dienos.

„Po spalio 11 dienos, kai mes matysime, kas bus antruose rinkimų turuose, mūsų skyriai kalbėsis, ten, kur negali apsispręsti, ką remti. Jūs tikitės besąlyginės meilės be išlygų valstiečiams?“ – klausimą R. Karbauskiui uždavė socialdemokratų vadovas.

R. Karbauskis dar kartą pakartojo savo planą – remti socialdemokratų kandidatus antrame ture.

„Mūsų nuostata nesikeičia – centro kairės koalicija yra mūsų prievolė kaip kairiosios partijos“, – pabrėžė G. Paluckas.

LVŽS lyderis iš karto prakalbo apie melą.

„Antrame rinkimų ture šis melas paaiškės – jeigu jūs paremsite bent vienoje apygardoje konservatorius ar liberalus, bus aišku, kad jūs šiandien meluojate. Taip? Taip“, – tikino jis.

Ir pridūrė, kad jei LSDP nei vienoje vienmandatėje neremtų liberalų ar konservatorių, tada jis atsiprašytų LSDP.

G. Palucko atsakymas buvo paprastas – besąlyginės meilės jis nežada.

„Aš tikrai nesileisiu į jokias manipuliacijas, kokiomis jūs užsiimate, tai yra negražu. (…) Jūs savo partijoje tikrai esate dirigentas, o kiti – choras. O mūsų partijoje aš esu demokratas ir mes šnekamės, ką reikia palaikyti, o ko ne. Yra kandidatų valstiečių tarpe, kurie yra nuostabūs kairiųjų pažiūrų ir mes juos tikrai remsime. Bet yra tokių, kurie nedaro garbės nei jums, nei centro kairės galimai koalicijai“, – priežastis besąlygiškai nepalaikyti LVŽS įvardijo G. Paluckas.

Konkrečias pavardes įvardinti LSDP atsisakė.

„Aš tikrai to nedarysiu, nes jūs siekiate apriboti pasirinkimo teisę. Todėl, kad manote, jog taip įsprausite socdemus į kampą“, – teigė G. Paluckas.

Delfi primena, kad ketvirtadienį dar vyksta išankstinis balsavimas. Seimo rinkimų pirmasis turas vyks spalio 11 dieną.