Generalinė prokuratūra antradienį sulaikė advokatus Giedrių Danėlių, Valdą Rakauską ir Dainių Baroną bei A. Petrošių. Jie įtariami galimai rinkę asmeninę ir tarnybinę informaciją apie valstybės pareigūnę, taip pat bandę daryti įtaką jai ir jos vadovui, STT direktoriui Žydrūnui Bartkui.

STT tyrėja tampa bylos šalimi

Delfi šaltinių žiniomis, pareigūnė, apie kurią neva buvo renkama informacija, greičiausiai yra vadinamosios Kraujo centro bylos ikiteisminį tyrimą atliekanti STT Vilniaus valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Kerbelienė.

Generalinė prokuratūra, paprašyta patvirtinti tai ar paneigti, per atstovę Eleną Martinonienę Delfi sakė, kad „tokie duomenys yra ikiteisminio tyrimo medžiaga, kurios viešinti, ypač šiuo metu, tikrai negalime“.

Delfi žiniomis, ši tyrėja atliko tyrimą ir buvusios Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjos Daivos Ulbinaitės byloje, kurioje pastaroji buvo kaltinama valstybės paslapties atskleidimu. Tai žurnalistei patvirtino mažiausiai du su šia byla buvę susiję šaltiniai.

D. Ulbinaitė bylą laimėjo, teisme ją gynė vakar sulaikytasis advokatas G. Danėlius.

Trečiadienį prokuratūra paskelbė, kad kreipsis į teismą dėl suėmimo G. Danėliui. Dar iki šios žinios paviešinimo, savo socialiniame tinkle prabilo J. Bikulčienė.

„Vakar per pietus mane pasiekė žinia, kad suimti trys advokatai ir verslininkas, neva bandę šantažuoti STT direktorių jų turima neva neteisėta informaciją apie STT tyrėją, atliekančią tyrimą Nacionalinio kraujo centro byloje. Kol mano vardas nebuvo voliojamas po viešą erdvę, tylėjau, bet dabar manau, kad turiu pasisakyti. Apie šį konkretų įvykį nieko negaliu pakomentuoti, nes žinau tiek kiek ir dauguma - iš viešos erdvės. Tačiau noriu šiek tiek "apšviesti" kaip du metus vyko ikiteisminis tyrimas dėl neva parduotos Nacionalinio kraujo centro plazmos ir pasaulinio sąmokslo monopolizuojant plazmos rinką Lietuvoje ir Latvijoje. Nelindau į viešumą, nes, pati būdama teisininkė, šventai tikėjau, kad mūsų valstybėje reikia ir dar galima gintis teisinėmis priemonėmis. Matyt, buvo padaryta klaida - reikėjo viešinti visas smulkmenas, su pagrindžiančiais dokumentais, kaip du metus tyrimas buvo vilkinamas, kaip pati turėjau veržtis duoti parodymus ir tik po metų juos galėjau duoti, apie suklastotus duomenis byloje, kuriuos paneigėme“, - savo Facebook profilyje rašo buvusi Kraujo centro direktorė.

Delfi susisiekus su J. Bikulčiene, pastaroji sakė neatmetanti galimybės, kad „visas šis cirkas buvo sugalvotas, bandant gelbėti bliūkštančią baudžiamąją bylą“.

„Aš, kaip teisininkė, puikiai suvokiu, kad dabar, tyrėjai tapus mūsų baudžiamosios bylos suinteresuota šalimi, nukentėjusiąja, josios galimybė toliau tęsti ikiteisminį tyrimą yra neįmanoma – neabejotinai būtų prašoma jos nušalinimo, jei nusišalinimo neatliktų pati tyrėja ar ją bylos nagrinėjimui paskyrusi STT. Paskyrus naują tyrėją, pastarasis turėtų susipažinti su bylos medžiaga.

Kadangi byla kurpiama nuo 2018-ų metų kovo mėnesio, jos apimtis didelė, tikėtina, kad ikiteisminio tyrimo laikas būtų vėl tęsiamas ir tęsiamas. Būtent ikiteisminio tyrimo vilkinimui ir reikia tyrėjams ir prokurorams rimto teisinio pagrindo, nes faktas, kad byla nebuvo išnagrinėta per įstatymo nustatytus terminus, vis pratęsiant nagrinėjimui skirtą laiką, vėliau teisme gali tapti argumentu būsimam teismo nuosprendžiui. Mano nuomone, bijodami, kad taip neatsitiktų ir nerasdami tinkamų ir pagrįstų argumentų, kodėl byla iki šiol neišnagrinėta ir neatiduota į teismą, jos sumanytojai ir griebėsi naujo cirko“, - sakė J. Bikulčienė.

Įtarimai subliūško

Buvusi Kraujo centro vadovė J. Bikulčienė sako, kad savo teiginiams apie vilkinamą ikiteisminį nagrinėjimą ir bliūkštančią bylą turi pakankamai argumentų.

„Pažiūrėkime į įvykių chronologiją. Mano žiniomis, ikiteisminis tyrimas STT dėl manęs ir bendrovės „Solis Tribus“ savininko A. Petrošiaus galimo piktnaudžiavimo ir nusikalstamos grupuotės subūrimo, siekiant užvaldyti kraujo plazmos rinkos monopolizavimą, buvo pradėtas po viešuosius Kraujo centro pirkimus pralaimėjusio buvusio ilgamečio KGB agento, Latvijos verslininko Aleksandro Ceso kreipimųsi į Lietuvos Sveikatos apsaugos ministeriją bei teisėsaugos institucijas.

Visiškai ignoruojant faktą, kad būtent aš, būdama Kraujo centro direktorė, dėl minėto pono spaudimo man, sudaryti jam palankias viešųjų pirkimų konkurso sąlygas, pati dar prieš pusmetį buvau kreipusis į tą pačią STT. Tačiau tuomet tyrėjai nieko blogo A. Ceso veiksmuose neįžvelgė. Užtat kai vėliau Kraujo centras sudarė sutartį su jo konkurentu, prieš mane ir laimėjusią bendrovę buvo paleistas visas Lietuvos teisėsaugos institucijų susidorojimo volas“, - sakė J. Bikulčienė.
Anot pašnekovės, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2018-ų metų kovo 27-ą dieną. J. Bikulčienė ir A. Petrošius buvo sulaikyti balandžio 6-ąją, vėliau moteris dvi savaites praleido suimta Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

J. Bikulčienei, A. Petrošiui ir „Solis Tribus“ direktorei Rūtai Stankevičienei buvo pateikti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba, nusikalstamos grupuotės organizavimu, siekiant monopolizuoti Lietuvoje kraujo plazmos gamybą, taip pat – vertimąsi farmacine veikla, neturint licencijos. Tarp įtarimų buvo net neteisėtos įtakos Latvijos sveikatos ministrei darymas.

„Po skambaus sulaikymo ir dviejų savaičių, praleistų areštinėje, tyrimas sustojo. Pirmą kartą duoti parodymų į apklausą pareigūnai mane pasikvietė tik po metų, nors aš ir mano advokatas dėjome visas pastangas bendradarbiaudami su pareigūnais, teikėme prašomą dokumentaciją, tvarkas, sutartis, įsakymus. Tyrimo terminai vis buvo pratęsiami, nepaaiškinant motyvų ir argumentų, į mūsų skundus teismai nekreipė dėmesio. Ir tik artėjant dvejų metų tyrimo terminui, kuris turėjo baigtis šių metų kovo 27-ąją, iš STT pasirodė ženklai, kad kažkas byloje vyksta.

Mane pasikvietė perkvalifikuoti įtarimus, po jų iš grėsmingai skambėjusių pirminių įtarimų teliko piktnaudžiavimas tarnyba. Jokių tarptautinių nusikalstamų grupuočių organizavimo, jokių monopolinių rinkų kūrimo – nieko neliko. O juk buvau įtariama net turėjusi ketinimų užkrėsti parduodamą įstaigos kraujo plazmą ir ją realizuoti, kas jau prilygsta teroro aktui! Dar daugiau – trečiai įtariamajai, R. Stankevičienei, įtarimai buvo panaikinti, kaip panaikinti ir specialiojo liudytojo statusai penkiems buvusiems bylos liudytojams“, - sakė J. Bikulčienė.

Patikslinti įtarimai sutampa su naujo tyrimo pradžia

Patikslinti įtarimai J. Bikulčienei įteikti tik 2020-ų metų vasario 6-ą dieną.

Maždaug tuo metu, kaip dabar teigia Generalinė prokuratūra, ir buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo trijų advokatų bandymo šantažuoti STT direktorių Ž. Bartkų ir tyrėją V. Kerbelienę.
Po dvejų metų ikiteisminio tyrimo, byloje iš pirminių įtarimų J. Bikulčienei liko tik piktnaudžiavimas tarnyba.

Moteris sako, kad labai tikėjosi, jog po patikslintų įtarimų, jai operatyviai susipažinus su kaltinimais, ikiteisminis tyrimas pagaliau bus užbaigtas, ir byla pasieks teismą.

„Bijau, kad ir patys prokurorai, susipažinę su mūsų byla, pamatė, kad STT surinkti įrodymai yra visiškas „briedas“, ir teisme byla sužlugs. Todėl, greičiausiai, ir norėta bylai įpūsti solidumo, o nauji įtarimai ir tai, kaip skambiai visa tai buvo pateikta, puikiai duos rezonansą visuomenėje, kuris leis tyrėjams pateisinti niekaip nesibaigiantį ikiteisminį tyrimą. Aš nežinau naujo tyrimo detalių, nes nebendrauju su bylos dalyviais ir jų gynėjais, tačiau niekaip nenoriu patikėti, kad būdamas aukščiausios klasės profesionalas teisininkas G. Danėlius galėjo imtis neteisėtų veiksmų.

Ar nebus taip, kad tyrimo metu gavęs pareigūnės nepuošiančios informacijos, jis būtent ir kreipėsi į jos tiesioginį viršininką, informuodamas, ar gali toks pareigūnas tęsti tyrimą toliau? Neabejoju, kad anksčiau ar vėliau išaiškės, kas slypi už viso šio paskutinių dienų cirko, ir kas yra tikrieji viso to užsakovai. Gaila tik, kad šiuo metu patys sulaikytieji negali išsakyti viešai savo pozicijų, ir visuomenės nuomonė formuojama tik iš tos informacijos, kurią pateikia suinteresuotos šalys – STT ir prokuratūra. Bijau, kad po to, kai advokatai prabils, situacija gali pasisukti visai kita kryptimi, kaip tai buvo ir mano atveju“, - sakė J. Bikulčienė.

Neteisėtai klausėsi būsimo finansų ministro

Advokato G. Danėliaus ir STT tyrėjos V. Kerbelienės keliai kertasi ne pirmą kartą. 2013-aisiais kilus skandalui dėl tuometinės šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjos Daivos Ulbinaitės galimo piktnaudžiavimo tarnyba ir valstybės paslapties žurnalistams atskleidimo, pradėtame ikiteisminiame tyrime D. Ulbinaitę gynė būtent advokatas G. Danėlius.

Pati D. Ulbinaitė sakė prisimenanti tik bylą kuravusio prokuroro pavardę – Gintas Ivanauskas: „Tyrėjų buvo keletas, neprisimenu jų pavardžių“.

Buvusi Prezidentės patarėja buvo išteisinta visų lygių teisminėse institucijose. Viena iš ikiteisminį tyrimą minėtoje byloje atlikusių pareigūnių, Delfi šaltinių teigimu, buvo ir tyrėja V. Kerbelienė, šiuo metu atliekanti tyrimą ir vadinamojoje Kraujo centro baudžiamojoje byloje.

K. Bikulčienė Delfi patvirtino, kad ši tyrėja vykdė ir josios apklausas.

Kiek anksčiau STT tyrėjos V. Kerbelienės pavardė nuskambėjo skandalingame ikiteisminiame tyrime dėl buvusios Nacionalinės žemės tarnybos direktorės Daivos Gineikaitės galimo piktnaudžiavimo.

2015-aisiais, tirdami neblaivios už vairo sulaikytos D. Gineikaitės pažeidimą, STT tyrėjai įtarė, kad moteris bandė paveikti Kauno medikus, kurių prašė jai palankių kraujo tyrimų dėl blaivumo – sukeisti kraujo mėginius.

STT tyrėja tuomet kreipėsi į jau minėtą prokurorą G. Ivanauską, o šis – į teismą, kad būtų leista pasiklausyti vieno iš Kauno klinikų gydytojo mobiliojo telefono pokalbių.

Tačiau STT tyrėja V. Kerbelienė nurodė ne tokį mobiliojo telefono numerį, ir STT dešimt dienų neteisėtai klausėsi būsimo finansų ministro, tuometinio Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktoriaus Viliaus Šapokos telefono numerį.

Advokatas G. Danėlius pastaruoju metu politinės korupcijos byloje atstovavo ir buvusiam koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui, anksčiau vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūrai, buvo siūlomas į generalinio prokuroro pavaduotojus, o 2018-aisiais premjero Sauliaus Skvernelio – į teisingumo ministro pareigas. Tuomet jo kandidatūrą atmetė D. Grybauskaitė.