„Konkrečiai norėčiau sužinoti, apie ką jūs kalbate? Nereikia bendromis frazėmis gąsdinti žmonių apie chaosą, tai konkrečiai sakykite, konkrečiai atsakysiu“, - pyktelėjo prezidentė.

Patikslinus, ar šalies vadovė sutinka, kad Lietuvoje esama neteisinių tendencijų, D. Grybauskaitė pasiūlė pasiimti statistiką ir sužiūrėti, kiek teismų sprendimų yra vykdoma, kiek nevykdoma.

„Kasmet yra šimtai tokių nevykdymų. Teisėsaugos institucijos, antstoliai ir kiti turi tai atlikti. Jūs turite galvoje greičiausiai vieną atvejį, kuris politizuotas ir labai išreklamuotas, bet sakau, yra triženkliai skaičiai, kaip yra vykdomi vieni ar kiti teismų sprendimai. Tai yra procesas, su kuriuo turi kovoti teisėsaugos institucijos, antstoliai ir taip toliau, bet tai yra ne šios dienos naujiena, ne padidėjimas, o tie reiškiniai, kurie yra visose valstybėse. Visose valstybėse tai nėra taip paprasta. Priklausomai nuo to, koks sprendimas, tai gali būti ir bauda, ir dar kažkoks sprendimas“, - teigė D. Grybauskaitė.

Mano, kad sausį mergaitė buvo neparuošta perdavimui

Dar patikslinus, ar šiuo metu ji galvoja, jog Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimas sausio mėnesio viduryje nebuvo vykdomas, nors D. Grybauskaitė sakė, kad vykdomas, šalies vadovė klausė: „Gal nereikėtų paslapčių, mus girdi Lietuvos žmonės. Sakykite tiesiai, apie ką jūs kalbate, aš tiesiai atsakysiu“.

„Aš tikrai tą patį galiu pakartoti. Mergaitę buvo galima atiduoti tik tada, kai mergaitė buvo paruošta psichologiškai tokiam procesui. Tuo metu tai nebuvo padaryta. Kodėl aš turėčiau aiškintis ir daryti kažkokius teorinius palyginimus? Ir iš viso, ar Lietuvoje nėra kitų problemų?! - klausė D. Grybauskaitė.

Pirmą kartą atleisti N.Venckienės nematė už ką

Spaudos konferencijoje taip pat paklausta, ar nemano, kad pirmą kartą neatleidusi buvusios Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjos Neringos Venckienės, kai tą padaryti pasiūlė Teisėjų garbės teismas, sukrovė jai politinį kapitalą, D. Grybauskaitė sakė nuomonės nepakeitusi –  tuomet atleisti N. Venckienės nebuvo, už ką.

„Galiu pakartoti tą patį, ką tą kartą sakiau. Kad tai buvo neadekvatus pasiūlymas atliktam ponios N. Venckienės veiksmui. Taigi niekada netoleruosiu, jeigu teisėsauga bus neobjektyvi ir gins tik savo mundurą, jeigu kas netyčia užtėškė vieną ar kitą lašelį. Tai šito tegul nesitiki niekas ir niekada“, - trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė D. Grybauskaitė.

DELFI primena, kad Teisėjų garbės teismas pernai balandį siūlė D. Grybauskaitei atleisti N. Venckienę už teisėjų etikos pažeidimus. Tačiau tuomet prezidentė atsisakė tai padaryti, sakydama, kad nuobauda nebuvo adekvati pažeidimui.

N. Venckienę pažeidus etiką Teisėjų garbės teismas pripažino dėl jos viešų pasisakymų apie kolegas.

Teisėjos mantiją į politiką sukanti N. Venckienė nusivilko pati - pateikė prašymą, o liepos 2 d. prezidentė ją atleido.