Teismas tokį prašymą patenkino – išanalizavusi pareigūnų surinktus duomenis, teisėja Gražina Gudžiūnienė nutarė Vytautą M. pripažinti kaltu.

Anot teismo, Vytautas M. „viešai ragino imtis diskriminacinių veiksmų prieš rusus kaip žmonių grupę, skiriamą tautiniu pagrindu, kurstant prieš juos smurtauti bei fiziškai su jais susidoroti, taip pat pasakymu tyčiojosi, skatino neapykantą rusams kaip žmonių grupei, skiriamai tautiniu pagrindu“.

Baudžiamojon atsakomybėn tauragiškis buvo patrauktas teisėsaugai gavus vienos moters skundą – ji pateikė vieno laikraščio paskyroje „Facebook“ parašytą Vytauto M. komentarą. Jis buvo parašytas prie publikacijos, kurioje buvo cituojamas prezidentas Gitanas Nausėda – Rusijai įsiveržus į Ukrainą ir pradėjus karą, šalies vadovas ramino Lietuvos gyventojus.

„Darome viską, kad Rusijos avantiūra pasibaigtų Ukrainoje“, – straipsnyje buvo cituojamas G. Nausėda.

Ši publikacija sulaukė didelio skaitytojų dėmesio – žmonės pasisakė, ką galvoja apie Rusijos agresiją. Vienas komentatorių buvo ir Vytautas M.

„Pamatei rusą, (necenzūrinis žodis – Delfi.lt) į galvą“, – buvo rašoma tauragiškio komentare.

Tokia leksika ir išsakytas grasinimas susidoroti su rusais taip pat sulaukė kitų žmonių reakcijos – kai kurie palaikė, o kai kurie – smerkė tokią Vytauto M. poziciją. O tada jis parašė, kad jo nepalaikantys esą yra „myžinai“: „Mano žodžiai, mano laisvė ar nelaisvė. Aš sėdėsiu, jei ką, o jūs myšite toliau į kelnes“.

Kai vienas skaitytojas Vytautui M. pasiūlė „atsipeikėti“ ir pagrasino, kad kreipsis į policiją, šis jam pasiūlė „pačiulpti“.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą ir čia dirbančių specialistų paprašė pateikti ekspertinį vertinimą dėl tauragiškio rašyto komentaro. Anot specialistų, komunikacijos aktu buvo „išreikštas raginimas imtis diskriminacinių veiksmų prieš rusus kaip žmonių grupę, skiriamą tautiniu pagrindu, kurstoma prieš juos smurtauti bei fiziškai su jais susidoroti. Taip pat pasakymu tyčiojamasi, skatinama neapykanta rusams kaip žmonių grupei, skiriamai tautiniu pagrindu“.

Baudžiamojon atsakomybėn dėl parašyto komentaro patrauktas Vytautas M. pripažino kaltę, tačiau tikino nemanęs, kad dėl išsakytos pozicijos jam gali būti iškelta baudžiamoji byla.

„Sutinku, kad parašydamas tokį komentarą viešai, pasielgiau negerai ir dėl to nuoširdžiai gailiuosi“, – sakė jis.

Tauragiškis teigė, kad komentarą parašė paveiktas emocijų dėl to, kas vyksta Ukrainoje.

„Ten yra rusų kareivių prievartaujamos moterys, žudomi vaikai, todėl ir parašiau komentarą, – sakė jis. – Pats tikrai susitikęs rusų tautybės žmogų taip nesielgčiau, aš neturiu nieko prieš rusų tautybės žmones ir jų visuma nėra kalta dėl to, kas vyksta Ukrainoje.“

Vytautas M. pažymėjo, kad rašydamas komentarą buvo blaivus.

Ikiteisminio tyrimo metu jį kontroliavusi prokurorė Lolita Marcikutė atsakomybėn patrauktam Vytautui M. pasiūlė skirti laisvės apribojimo bausmę ir baudą, jis sutiko, todėl procesas buvo baigtas baudžiamuoju įsakymu. Taip kaltinamajam buvo skirta trečdaliu mažesnė bausmė.

Anot teismo, Vytautas M. „suprato pavojingą savo veiksmų pobūdį ir norėjo taip veikti“, jo atsakomybę lengvina tai, kad jis pripažino kaltę ir gailisi. Tačiau, anot teisėjos G. Gudžiūnienės, nustatyta ir sunkinanti aplinkybė – nusikalstamą veiką padarė recidyvistas: Vytautas M. anksčiau buvo teistas keturis kartus, paskutinį kartą – dėl svetimo turto sugadinimo, teistumas yra neišnykęs.

„Dėl padarytos nusikalstamos veikos pasekmių nekilo“, – teismas pažymėjo, kad Vytautui M. paskyrus keturių mėnesių laisvės apribojimo bausmę, įpareigojat dalyvauti elgesio pataisos programoje, bus užtikritas teisingumo įgyvendinimas.

Be to, teismas nutarė Vytautui M. skirti baudžiamojo poveikio priemonę – jis turės sumokėti 10 MGL (500 eurų) įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Delfi.lt informuoja, kad už viešojoje erdvėje parašytus komentarus atsako jų autoriai – redakcija ragina skaitytojus komentuoti prisiregistravus, o ne pasislėpus po anonimiškumo skraiste.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus Delfi.lt skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)