Po to, kai antrąją vietą moterų 100 metrų krūtine iškovojusi J. Jefimova susilaukė švilpimo ir karčių kritikos žodžių iš savo konkurenčių, Rusijos žiniasklaida nesusivaldė: sveikinimus plaukikei užgožė melo bei purvo banga, nukreipta prieš varžovus, pirmiausiai iš JAV.

„Komsamolskaja pravda“ dienos klausimas skamba nedviprasmiškai ir apsimestinai naiviai: „Kodėl olimpinės žaidynės virto psichologiniu karu prieš mūsų sportininkus?“. Kitų sportininkų kritiką J. Jefimovai ir apskritai dopingu susitepusiai Rusijai „Komsomolskaja pravda“ įvertino nekukliai“ „tai yra psichinė ataka“.

Rusijos naujienų agentūra TASS, kuriai tik 2014 m., po agresijos Kryme iš ITAR-TASS grąžintas sovietų laikus primenantis pavadinimas, sugebėjo iškraipyti auksą iškovojusios ir J. Jefimovą aplenkusios amerikietės tapusi Lilly King žodžius.

L. King ir gestais, ir žodžiais negailėjo J. Jefimovos, kuriai, anot amerikietės, Rio de Žaneire vykstančiose žaidynėse – ne vieta. Šaltumą dopingo vartojimu susitepusiai rusei parodžiusi L. King TASS jau buvo pacituota visai kitomis spalvomis.

„Aš atsiprašau Julijos, jeigu buvau neteisi. Ji – nuostabi plaukikė“, – tokią citatą paskelbė TASS. Šie žodžiai kaipmat tapo įvairių Rusijos tinklapių, tokiais iškalbingais pavadinimais, kaip inforu.new, ura.ru bei propagandinio kanalo lifenews.ru antraštėmis: „Amerikietė atsiprašė Jefimovos“.

Iš tikrųjų Rusijos informaciniai kanalai patogiai praleido visus L. King žodžius ir iškraipė citatą, kurioje amerikietė neslėpė savo požiūrio prieš dopingu susitepusią rusę. Paklausta, kodėl po plaukimo nepasveikino J. Jefimovos, L. King sakė, kad tiesiog mėgavosi akimirka ir šventė pergalę su kita tautiete, laimėjusia bronzos medalį.

„Julijos vietoje aš nenorėčiau būti pasveikinta žmogaus, kuris apie mane negali pasakyti nieko gero. Jeigu ji norėjo tokio pasveikinimo, tai aš atsiprašau. Ji plaukė fantastiškai. Visada laukiu pasivaržymo“, – sakė L. King.

M. Phelpsui - negailestinga kritika

Dar daugiau tulžingo dėmesio iš Rusijos propagandinių kanalų susilaukė įspūdingą medalių kolekciją turintis amerikietis plaukikas Michaelas Phelpsas.

Rio de Žaneiro žaidynėse jau 19-ą olimpinį aukso medalį iškovojęs M. Phelpsas nesusilaikė nepakomentavęs situacijos, kuri siejama su dopingą vartojusia J. Jefimova.

„Aš tikiu, kad sportas turi būti švarus. Tačiau leidimas olimpinėse žaidynėse dalyvauti kažkam, kas buvo pagautas vartojantis dopingą ne kartą, bet jau du... tai daužo mano širdį. Tikiuosi, kad kažkas išspręs šį klausimą. Tai griauna sportą tokį, koks jis turėtų būti. Ir tai mane erzina“, – teigė tituluočiausias visų laikų olimpietis.

Po tokio pareiškimo Rusijos žiniasklaidoje kaip mat pasipylė purvo banga, nukreipta prieš M. Phelpsą. „Komsamolskaja pravda“ prie žinios apie J. Jefimovą lyg tarp kitko paviešino 11-os įžymybių su psichiniais sutrikimais sąrašą.

Žinoma, viena šių įžymybių – M. Phelpsas. Rusijos žiniasklaida su pasimėgavimu priminė, kad JAV plaukikas kenčia nuo Aktyvumo ir dėmesio sutrikimo bei hiperaktyvumo. Tokį sutrikimą turi daug žymių žmonių: verslininkas Richardas Bransonas, JAV Valstybės sekretorius Johnas Kerry ir kiti.

Anot Rusijos žiniasklaidos, būtent šiam psichiniam sutrikimui turi būti dėkingas M. Phelpsas, mat tai jį vaikystėje paskatino plaukioti. Tačiau tuo dėmesys amerikiečiui nesibaigė. Palyginęs M. Phelpsą su Antikos laikų dievu Andrejus Vdovinas ėmė įrodinėti, kad amerikietis nėra idealus.

Rusijos žiniasklaidoje priminta, kad 2008 metais žaidynėse Pekine M. Phelpsas vartojo marihuaną.

„O tai yra dopingas, nors ir etinis dopingas, kitaip sakant nėra įtakos sportiniams rezultatams. Michaelas atsipirko be diskvalifikacijos“, – pabrėžė „Komsamolskaja pravda“. Priminta ir kita JAV plaukiko nuodėmė – greičio viršijimas už vairo ir teisių atėmimas dėl vairavimo išgėrus.

Be to, trečia, anot Rusijos žiniasklaidos priemonės, gėdinga istorija nutiko Rio de Žaneiro žaidynėse, kai M. Phelpsas nusifotografavo su JAV sprinteriu Justinu Gatlinu, kuris anksčiau buvo prisipažinęs vartojęs dopingą.

MP!!!

A photo posted by justingatlin (@justingatlin) on Aug 5, 2016 at 1:25pm PDT

„Visas šias istorijas minime ne tam, kad įrodytume J. Jefimovos švarumą, o tam, kad parodytume M. Phelpso nuodėmes“, – atvirai rašoma „Komsomolskaja pravda“.

Toks tonas Rusijoje buvo itin garsiai skleidžiamas dar prieš olimpines žaidynes, kai buvo sprendžiamas J. Jefimovos likimas. Esą „visi vartoja, tai kodėl turėtume teisti vien rusų sportininkus?“.

„Dopingas egzistavo ir prieš 20 metų, ir prieš 10 metų, ir visi apie tai puikiausiai žino, nes atletai buvo diskvalifikuoti, tarp jų ir kitų šalių. Bet galiausiai visi vėl varžėsi ir nebuvo jokių problemų. O dabar tarptautinė bendruomenė atsisuko į Rusiją. Kaip gali sakyti, kad tai nėra politizuota?“, – sąmokslo teorijas apie „nuolat skriaudžiamą“ ir „priešų supamą“ Rusiją žarstė dukart olimpinė šuolių su kartimi čempionė rusė Jelena Isinbajeva, pati susitepusi dopingo skandale.

Tokia Kremliaus taktika, kai priešininko argumentus siekiama sumenkinti arba iš viso panaikinti atšovimu, jog esą „visi taip daro“ arba netgi konkrečiai nukreipiant kaltinimą į kritikus, kurie esą patys kalti dėl praeities nuodėmių, žinoma jau senokai.

Ji vadinama whataboutizmu (kilo iš anglų k. frazės „what about? – „kaip dėl?“) Dar Sovietų Sąjungos laikais kritikus Maskva užsipuldavo garsiuoju „kontrargumentu“, kuris turėdavo išmušti priešininką iš vėžių: „O kaip dėl Amerikos, kur linčiuojami juodaodžiai?“.

Pavyzdžiui, garsiojoje 1980 metų olimpiadoje Maskvoje dalyvauti atsisakė būrys Vakarų valstybių, protestavusių dėl Sovietų sąjungos invazijos į Afganistaną.

„Remi Kremliaus pareigūną prie sienos dėl Raudonosios armijos nusikaltimų Afganistane, o jis tik kiek pasimuisto ir sako tau: „o kaipgi dėl to, ką amerikiečiai išdarinėja Nikaragvoje?“, – whataboutizmo taktiką prisiminė Rusiją tyrinėjantis Markas Chapmanas.

Beje, progos pašaipiai įgelti Rusijai nepraleido ir žodžio kišenėje neieškantis Lietuvos politikas Vytautas Landsbergis.

Rusijoje ne itin mėgstamas Lietuvos politikos patriarchas feisbuke parašė vos du trumpus sakinius, palaikydamas 7-ąją vietą iškovojusią Rūtą Meilutytę ir nepagailėdamas epitetų J. Jefimovai. Anot V. Landsbergio, "Švari septinta vieta - geriau, negu sukčiuvienės antra".