Apie paketo turinį informuoti ugniagesiai gelbėtojai nedelsdami atvyko į DELFI biurą sostinės Gynėjų gatvėje ir izoliavo vietą, kurioje atidarytas vokas. Paskelbta biuro evakuacija, nedelsiant atvyko ir Visuomenės sveikatos centro specialistai.

Prie miltelių prisegtame laiške DELFI vyriausiajai redaktorei grasinama, kad „greitai bus kaip Paryžiuje“, ranka sukeverzotas ir karstą vaizduojantis paveikslėlis. Laiško siuntėjas užrašė, neva paketas atkeliavo nuo buvusios prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės, iš S. Daukanto aikštės.

Policija nedelsdama imasi visų reikalingų priemonių.

„Ant voko buvo įrašas, pačiupinėjus jautėsi, kad viduje kažkas yra, bet vis tiek nusprendėme jį atidaryti. Voko viduje buvo laiškas ir maišelis su kažkokiais milteliais“, – pasakojo DELFI personalo vadovė Gražina Dačkienė.

Voką atidarė DELFI vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Policijos atstovai ėmėsi skubių priemonių – patikrinimo metu į patalpą nebuvo įleistas ir iš jos nebuvo išleistas nė vienas žmogus. Pareigūnai perspėjo, kad pavojaus faktorius nėra aiškus, tad buvo nuspręsta visus redakcijoje buvusius žmones evakuoti.

„Rizika nėra aiški. Iškvietėme Visuomenės sveikatos centro atstovus, kol jie atvyks gali praeiti laiko. Atliksime visus veiksmus, kuriuos galime, bet be jų išvadų negalėsime priimti galutinio sprendimo“, – sakė jie.

Tyrimą dėl laiško perėmė Kriminalinė policija

Policijos generalinio komisaro Lino Pernavo sprendimu, suderinus su Generaline prokuratūra, tyrimą dėl naujienų portale DELFI gauto laiško su grasinančiu turiniu ir neaiškios kilmės milteliais, perima Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Kaip rašoma Policijos departamento pranešime spaudai, toks sprendimas priimtas įvertinus Prancūzijos ir kitų šalių pastarųjų įvykių kontekstą, siekiant į tyrimą įtraukti geriausius policijos tyrėjus ir analitikus.

D. Ulbinaitė šokiruota

Buvusi prezidentės patarėja D. Ulbinaitė DELFI teigė buvusi šokiruota išpuolio. „Kaip galima juokauti tokiais dalykais“, - teigė ji.

Pasak pašnekovės, išpuoliui pasirinktas laikas tuoj po tragiškų įvykių Prancūzijoje kelia dar nemalonesnius pojūčius.

„Tikrai ne metas. Niekada negalima juokauti tokiais dalykais. Tai tikrai smerktina ir niekaip nepateisinama“, - sakė D. Ulbinaitė.

Žinoma, buvusi prezidentės patarėja su laišku nieko bendra neturi.

„Niekaip nesu su tokia nesąmone susijusi. Nežinau priežasčių, kodėl kažkas naudoja mano pavardę. Galbūt turi kažkokių savų interesų“, - svarstė D. Ulbinaitė.

A. Paulauskas: tai visiškai nejuokinga

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas DELFI teigė besitikintis, jog paketas redakcijoje – tik nevykęs pokštas.

„Gal čia kas nors taip nevykusiai juokauja. Bet reikėtų rimtai pasižiūrėti. Kiekviename juoke yra kažkokia dalis teisybės“, - susipažinęs su laiško turiniu sakė A. Paulauskas.

Politikas tikisi, kad laiško siuntėja galbūt pavyks nustatyti pagal rašyseną ar kitas žymes.

„Su tokiais juokavimais negalima žaisti. Yra tam tikri nelabai stabilūs žmonės, kuriuos tokie įvykiai (kaip Prancūzijoje – DELFI) suaktyvina. Čia vienas variantas. Bet galbūt čia yra ir rimčiau. Vis tiek žiniasklaida dabar yra taikiniai. Ir Paryžiuje gauti įspėjimai redakcijose. Žiniasklaida šiandien iš tikrųjų yra vienas iš rimčiausių taikinių. DELFI labiausiai matomas – natūralu, kad buvo į jį nusitaikyta“, - teigė NSGK vadovas.

DELFI darbas sutrikdytas visai dienai

Pirminė ugniagesių-gelbėtojų informacija apie paketo turinį nuteikia optimistiškai.

„Vokas buvo sandariai supakuotas. Paimti du mėginiai, kurie yra perduoti Visuomenės sveikatos centrui, ir atlikti pirminiai matavimai. Ką mes galėjome išmatuoti: gyvsidabrio pėdsakai ore – neaptikta, radiacinis fonas neviršija normos ribų, neviršija aplinkos fono. Agresyvių cheminių medžiagų neaptikta“, - DELFI teigė įvykio vietoje dirbantis Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Trečiosios komandos pamainos vadas, vidaus tarnybos kapitonas Vadimas Ignatovičius.

Vis dėlto saugumo sumetimais DELFI redakcija bus uždaryta iki penktadienio ryto. Mat tyrimai tik pirminiai, ir bus laukiama, kol miltelių mėginiai bus nuodugniai ištirti laboratorinėmis sąlygomis.

„Daugiau matavimų atlikti mes tiesiog neturime galimybės. Jie bus atlikti Visuomenės sveikatos centro laboratorijoje. Jie pilnai atsakys apie tą medžiagą. Mažai tikėtina, kad iki rytojaus bus kažkoks atsakymas iš laboratorijos. Pagal Visuomenės sveikatos centro nurodymus – patalpa yra karantine dabar“, - sakė V. Ignatovičius.

D. Radzevičius: tai padarė visiškas kvailys

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius smerkia išpuolį prieš DELFI.

„Tas, kas tai padarė, mano giliu įsitikinimu, yra visiškas kvailys. Todėl, kad, kiek aš žinau ir suprantu, tokiais metodais tikrai ne tik neprivers kolegų iš DELFI dirbti kitaip, dirbti blogiau. Jis, būdamas visiškas kvailys ir nevykėlis, turbūt netgi padidins portalo reitingus ir mobilizuos žmones. Tas, kas tai rašė, yra piktybinis kvailys“, - piktinosi D. Radzevičius.

Pareigūnas: neatmestina, kad sąmoningai nusitaikyta į Lietuvos informacinę erdvę

Savo pavardės neminėti prašęs Lietuvos informacinę erdvę ir prieš ją nukreiptas atakas stebintis bei analizuojantis pareigūnas DELFI teigė, jog išpuolio motyvai gali būti dvejopi. Esą tikėtina, kad tai ne itin stabilios asmenybės išpuolis, bet neatmestina ir galimybė, jog tai padaryta visai ne kvailai, o kaip tik – apgalvotai ir sąmoningai.

„Tai gali būti susiję su dabartiniais įvykiais“, - kalbėjo pareigūnas.

Pasak jo, taikiniu DELFI galėjo tapti ir dėl politinių įvykių – tradicinio Vilniaus „Sniego“ forumo bei į sostinę atvykstančio gausaus Rusijos opozicionierių desanto. Mat penktadienį DELFI tiesiogiai transliuos šį renginį, kuriame dalyvaus tiek buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis, tiek buvęs Vladimiro Putino patarėjas Andrejus Illarionovas, tiek daugelis kitų Kremliuje ne itin mėgstamų žmonių.

„Tai gali turėti ryšį su „Sniego“ susitikimu, su M. Chodorkovskio atvykimu. Reikėtų sujaukti jūsų veiklą“, - svarstė pareigūnas.

Jis atkreipia dėmesį į grasinančio laiško detales – tiesioginį nusitaikymą į DELFI vyr. redaktorę M. Garbačiauskaitę-Budrienę, užuominas apie Paryžiaus įvykius.

„Daug labai aliuzijų. Ir sugretinimas su Prancūzija, ir nusitaikyta asmeniškai į vyr. redaktorę. Taikinys pasirinktas ne atsitiktinai“, - svarstė pašnekovas.