„Atmosfera Kaliningrade tapo sunkiai pakeliama“

Pasipylus Rusijos kaltinimams dėl tariamos Kaliningrado blokados, vietos lietuviai sako – atmosfera tampo sunkiai pakeliama.

„Ta tokia isterija kasdien per visas žiniasklaidos priemones, valdžios struktūrose, bendradarbiai užsipuola tuos lietuvaičius gyvenančius, dirbančius, kaimynai. Yra tokia nepakenčiama atmosfera kuriama“, – LNK sakė Kaliningrado srities lietuvių bendruomenės pirmininkas Sigitas Šamborskis.

Pasak lietuvių bendruomenės Kaliningrade pirmininko, prieš lietuvius neapykanta kurstoma atvirai.

„Tikrai niekados nebuvo net pagalvota, kad kada nors gali ją nuplėšti nuo sienos Tilžėje, Sovetske, kur jis gyveno“, – LNK sakė S. Šamborskis.

Pasak jo, engiami ne tik suaugę, bet ir moksleiviai. Daliai Kaliningrado švietimo ministrės įsakymu neleista išvykti į tarptautinius konkursus. Esą – lietuviai Kaliningradui neatstovaus.

S. Šamborskio teigimu, įtampai dėl Kaliningrado tranzito augant, neapykantos kurstymas lietuviams tik stiprės.

„Tokia labai bloga situacija – kai net lietuvių kilmės jauni žmonės nenori eiti tarnauti į Rusijos kariuomenę ir būti išsiųstiems žudyti ir žūti. Jie negali normaliai, civilizuotai pasitraukti iš Kalinigrado“, – sakė Kaliningrado srities lietuvių bendruomenės pirmininkas.

Šaltiniai: išimtis gali būti padaryta 2 atvejais

O nuo liepos 10 dienos sankcijos įsigalios ir kitoms tranzitu į Kaliningradą vežamoms prekėms – cementui ir alkoholiui.

Premjerė Ingrida Šimonytė, paklausta, kaip bus įgyvendintos šios sankcijos, teigė, jog jau įprastine tvarka.

„Taip, kaip dabar įgyvendina tas sankcijas, kurios įsigaliojo nuo birželio 17–os dienos“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Tai reiškia, kad Lietuva savo planų nekeičia, nors neoficialiai kalbama, kad tam tikrą kiekį sankcionuotų prekių Europos Komisija per Lietuvą vežti vis dėl to leis.

„Pervėžėjai yra informuoti, kad nuo liepos 10 dienos įsigalioja tam tikros reglamento nuostatos dėl sankcijų. Ir kad tiesiog užtikrintų, kad tas krovinys nebūtų po tos datos kraunamas“, – aiškino I. Šimonytė.

„Tai nėra Lietuvos išsigalvojimas, tai nėra nacionalinės priemonės. Ir premjerė tą patį sako – mes ir ateityje vykdysime tiksliai tai, kas yra nutarta bendru sprendimu. Ir čia tos interpretacijos visiškai nereikalingos“, – LNK sakė buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Tai buvo vienas iš mūsų reikalavimų Europos Komisijai – ne tik principingas sankcijų taikymas, ne tik vengimas kalbėti apie žalius koridorius. Nes mes juk patys šitas sankcijas nustatėme. Tai nejaugi dabar savo rankomis tas sankcijas pradėsime atitraukti“, – kalbėjo prezidentas Gitanas Nausėda.

Rusų propaganda skelbia, kad Kaliningradas jau ruošiasi naujoms tranzito sankcijoms.

„Mes visada nuspėjame, kas vyks toliau ir perkame urmu – saugojimui. Galime būti ramūs tik tada, kai turime pakankamai būtiniausių prekių“, – tikino Kaliningrado statybų kompanijos projektų vadovas Viktor Ivaniuk.

Naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi savo šaltiniais praneša, kad Europos Komisija išimtį gali pritaikyti dviem atvejais. Pirma – krovinių judėjimui iš Rusijos į Kaliningradą, jei jie nebūtų eksportuojami per Kaliningrado uostą į kitas šalis. Arba išimtis galėtų būti padaryta humanitariniais pagrindais.

Naujienų agentūra „Reuters“ šaltiniai teigia, kad oficialiai išaiškinimai turėtų būti paskelbti iki liepos 10 dienos. Tačiau Vyriausybės vadovė I. Šimonytė galimo išaiškinimo termino nekomentuoja.

Susikirto Nausėda ir Grybauskaitė

„Kilo diskusija, kurią būtent įžiebė Rusija su šia isterija, neslėpkime to žodžio, ji kilo visiškai be pagrindo. Tai todėl ir kalba apie tai. Bet manau, kad reikia toliau daryti savo darbą, daryti tai – kas nutarta“, – įžvalgomis dalijosi L. Linkevičius.

Buvusi šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė sukritikavo dabartinį šalies vadovą. Ji tikina, kad G. Nausėda Europos Vadovų Taryboje (EVT) neišsakė griežtos Lietuvos pozicijos Kaliningrado tranzito klausimu. Prezidentas G. Nausėda kirto atgal.

Dalia Grybauskaitė ir Gitanas Nausėda

„Aš nesuprantu iš kur ta kritika ateina. Žmogus, kuris nėra informuotas kalba apie tai, nežinodamas, kokia yra reali situacija. Tikrai EVT nepriima sprendimų dėl sankcijų taikymo. Ir tai turėtų būti gerai žinoma buvusiai prezidentei“, – sakė G. Nausėda.

Buvusio užsienio reikalų ministro L. Linkevičiaus teigimu, visoje šioje situacijoje kol kas laimi Rusija, nes iš dalies pasiekė, ko norėjo – sudrumsti vienybę.

„Matyt, kad yra tokia galimybė – kažkas gali suklusti, kažkas gali suabejoti. Ir jie darys tą tol, kol jaus, kad yra įmanoma“, – sakė L. Linkevičius.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: