63 metų politikas penktadienio rytą atvyko į Vilniaus miesto 1 apylinkės teismą, kuriame turėjo būti nagrinėjama jam dar beveik prieš porą metų iškelta administracinio teisės pažeidimo byla dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams bei teisėtų jų reikalavimų nevykdymo.

„Esu įsitikinęs, kad, kaip sovietmečiu, esu teisiamas už tiesą“, – teisme pareiškė P. Gražulis ir bylą nagrinėjančio teisėjo Valdo Bugelevičiaus paprašė leisti susipažinti su visa bylos medžiaga. Teismas šį prašymą patenkino ir posėdį atidėjo iki kito penktadienio.

Tuomet bus sprendžiama, ar patenkinti kitą administracinėn atsakomybėn patraukto politiko prašymą – į teismo posėdį kviesti tuometinį Vilniaus merą, JAV ambasadorių Lietuvoje, Švedijos užsienio reikalų ministrę, parlamentarus K. Uoką, Roką Žilinską, Mariją Pavilionienę ir netgi dėstytoją Arnoldą Zdanevičių, kuris susigrūmė su politiku per eitynes.

„Esu įsitikinęs, kad policija, priešakyje su Lančinsku (Vilniaus policijos viršininkas – aut.past.) provokavo riaušes ir šokti per tvorą“, – Seimo narys įsitikinęs, kad jo elgesį turėtų vertinti ne teisingumo vykdytojai, o visuomenė.

„Jeigu Lietuvoje nebūtų teismų, teisingumo būtų daugiau“, – sakė jis žurnalistams. – Jeigu mane nuteistų, man tai būtų garbė.“

Vilniaus policijos pareigūnų surašytame administracinio teisės pažeidimo protokole teigiama, kad P. Gražulis homoseksualų eitynių metu Vilniuje, šalia Baltojo tilto, pasipriešino policijos pareigūnams, perėjo policijos užtvarus, pažymėtus specialiąja juosta su užrašu „STOP POLICIJA“ ir nevykdė policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų nepereiti šios užtvaros bei nutraukti neteisėtus veiksmus.

Kad parlamentaras gali stoti prieš teismą ir nesant Seimo leidimo, nusprendė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Teismas penktadienį popiet taip pat žada nagrinėti ir K. Uokos bylą.