I. Šimonytei siūlo greičiau apsispręsti

„Paskutinėmis savaitėmis dėl Aplinkos ministerijos priimtų tvarkų gautos net kelios neigiamos Specialiųjų tyrimų tarnybos (toliau - STT) išvados, kuriose teigiama, kad minėtos tvarkos palieka vietos šešėliui, yra naudingos siauram interesų ratui. Vakar dėl vienos iš šių tvarkų Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą“, - pažymėta Demokratų sąjungos pranešime žiniasklaidai.

Seimo narys Tomas Tomilinas teigia, kad Premjerai atėjo metas įvertinti savo ministrą.

Tomas Tomilinas

„Manau, kad Premjerė turi įvertinti, ar ją tenkina ministras, kuris kas savaitę gauna pastabų iš STT, kurio veikla nuolatos skundžiasi visuomenininkai, ir ekspertai. O dabar tyrimą pradėjo ir Generalinė prokuratūra. Ministro sprendimas sumažinti miesto želdynų normas iš tiesų yra skandalingas, kaip ir jo argumentacija – niekas ir taip tų normų nesilaikė. Taip ponas ministras kalbėjo iš karto po to, kai priėmė šį sprendimą. Šiandien ministras su visa komunikacijos komandos pagalba ginasi, kad normų sumažinimas kažkokiu mistiniu būdu padidins želdynų kiekius. Tokius kurioziškus ministro pasiaiškinimus žinomi specialistai tiesiog mala į miltus.

Ši problema labai aktuali, nes toks ministro sprendimas gali lemti ženklų žaliųjų erdvių kiekio mažėjimą Vilniuje. Tai galbūt naudinga tam tikroms bendrovėms, kurios norėtų dar labiau tankinti Vilnių, tačiau vilniečius tai dar labiau spaus į betono ir trinkelių spąstus. Ministrė pirmininkė prieš prisiekdama kalbėjo apie aukščiausius skaidrumo standartus ir tai, kad jeigu susikompromitavęs ministras nesitrauktų, ji pati galimai pasitrauktų. Tad klausimas yra kokio susikompromitavimo lygio reikia, kad Premjerė paprašytų ministro atsakomybės?“ – teigė Seimo narys T. Tomilinas.

Prieš savaitę atlikus antikorupcinį vertinimą Vilniaus miesto savivaldybėje statybą leidžiančių dokumentų išdavimo srityje buvo gautos neigiamos išvados ne tik dėl savivaldybės tvarkų, tačiau ir dėl Aplinkos ministerijos darbo, kuri nepadarė nieko, kad užkirstų kelią spragoms, leidžiančioms plisti korupcijai.

„STT prieš savaitę atliktame vertinime net su konkrečiais pavyzdžiais nurodomi atvejai, kai nekilnojamojo turto vystytojų naudai buvo keičiamas detalusis planas, tai daryta Vilniaus savivaldybės darbuotojų. Tokios įstatyminės spragos sukūrė terpę korupcijai, o ministras veiksmų ėmėsi jau tik įsiplieskus skandalui. Panašiai nutiko ir su želdynų normų sumažinimu.

Man, kaip vilniečiui, neramu matyti, kaip Vilnius chaotiškai verčiamas trinkelių ir betono aikštele. Turėdami rekordiškai karštą vasarą, matydami, kas darosi kitose Europos šalyse, negalime sau leisti mažinti želdynų plotų. Vilnius turi būti žalias, būtent medžiai neleidžia miestui tiek įkaisti. Tad turime eiti kitu keliu ir užtikrinti, kad tiek Vilniuje, tiek kituose miestuose želdynų plotai didėtų, o miestai įgyvendintų geriausias vaikštomų miestų praktikas“, – kalbėjo Seimo narys Lukas Savickas.

Lukas Savickas

Pranešime spaudai primenama, kad dėl S. Gentvilo, kaip ministro, klausimų kilo jau ir anksčiau. „Pirma, prieš jį paskiriant parašus su prašymu nepaskirti šio ministro rinko visuomenininkai. Vėliau buvo ir nekorektiški ministro pastebėjimai dėl per lėtai kertamų Lietuvos miškų, noras priimti pataisas, atleidžiančias privačių miškų savininkus nuo mokesčių, kuris buvo naudingas pačiai Gentvilų šeimai ir kita“, - teigiama pranešime spaudai.

I. Šimonytė: pastabų turi, bet ministras gali dirbti toliau

Delfi su klausimais dėl tolimesnių ministro S. Gentvilo galimybių tęsti darbus Ministrų kabinete, kreipėsi į Premjerę Ingridą Šimonytę.

Premjerė nuolat akcentuoja, kad ministrui tektų pasitraukti kilus bent menkiausiam įtarimui dėl jo veiklos skaidrumo. Todėl paklausėme, ar šis atvejis, kai prokuratūra dėl vieno iš jos ministrų, pradėjo tyrimą, Premjerei nekelia abejonių dėl ministro ir ar Premjerė vis dar pasitiki ministru?

I. Šimonytės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė perdavė Premjerės poziciją. Anot jos, I. Šimonytė turi pastabų ministrui S. Getvilui, bet kartu ji mano, kad ministras gali toliau dirbti.

Ingrida Šimonytė

„Premjerė nekomentuoja Generalinės prokuratūros sprendimo atlikti tyrimą dėl teisės akto, nes tai Generalinės prokuratūros sprendimas, kuriam ji teisę turi. Tačiau po publikacijos premjerė paprašė paaiškinimų dėl aprašyto įsakymo ir juo nustatytų pokyčių ir tuo paaiškinimus gavo. Jais remdamasi premjerė turi pastabų dėl to, kaip šie pokyčiai buvo pristatyti visuomenei, tačiau šiuo metu nemato pagrindo nepasitikėti ministru dėl pačių sprendimų turinio. Premjerė tikisi, kad Aplinkos ministerija išsamiai ir nuosekliai išaiškins nustatytus pokyčius visuomenei ir Generalinei prokuratūrai“, - I. Šimonytės poziciją perdavė atstovė spaudai R. Jakilaitienė.

Ministro Narkevičiaus atsistatydinimo reikalavę liberalai su savo ministru elgiasi kitaip

Delfi primena, kad buvusio premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamoje Vyriausybėje kilus skandalui dėl tuometinio susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus, tuomet opozicijoje dirbęs Liberalų Sąjūdis aktyviai reikalavo ministro atsistatydinimo. Kad neatleidžia tuometinio ministro, kritikos negailėta ir S. Skverneliui.

Tąkart premjeras S. Skvernelis politinį sprendimą dėl ministro J. Narkevičiaus ateities sakė priimsiantis tada, kai verdiktą dėl jo namo rekonstrukcijos aplinkybių paskelbs teisėsauga.

Tuomet tyrimą buvo pradėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Liberalai skandalingu vadino ministro sprendimą atleisti „Lietuvos pašto“ valdybą, taip pat „svarstymus apie galimus kitų strateginę reikšmę turinčių valstybės valdomų įmonių (VVĮ) Valdybų ir vadovų pakeitimus“ ir tvirtino, kad taip griaunama valstybės valdomų įmonių reforma.

„Delsimas šiuo atveju būtų leidimas ministrui toliau piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, todėl liberalai mano, kad susisiekimo ministras privalo atsistatydinti arba būti atstatydintas“, – tada teigė opozicijoje dirbęs liberalas Eugenijus Gentvilas.

Regis, kai liberalai pateko į valdančiąją daugumą, dėl savo deleguoto ministro S. Gentvilo elgsis taip pat kaip tada jų pačių kritikuotas buvęs premjeras.

Nors dabar dėl ministro S. Gentvilo įsakymo tyrimą pradėjo Generalinė prokuratūra, liberalai nereikalauja savo deleguoto ministro atsistatydinimo.
Viktorija Čmilytė-Nielsen

Liberalams vadovaujanti Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Delfi teigė, kad ministras gali toliau dirbti.

„Manau, kad šioje situacijoje kalbėti turi tik pareigūnai, palaukime jų tyrimo išvadų. Bet kokie politiniai vertinimai gali būti suprasti kaip spaudimas, todėl nuo jų susilaikysiu.

Šiuo metu priežasčių, kodėl turėtų keistis pasitikėjimas deleguotu ministru, nėra“, - teigė Seimo pirmininkė.

Anot jos, dabar neverta svarstyti „kas būtų, jeigu būtų“.

Ministro vertinimas: neaiškios kilmės provokacijos

Tuo metu S. Gentvilo atstovė spaudai Aistė Žilinskienė, Delfi perdavusi ministro komentarą, nurodė, kad ministras neketina atsistatydinti.

„Aplinkos ministeriją ir mano suburtos savo sričių profesionalų politinės komandos vadovavimą jai galima kaltinti tik dėl per didelių aplinkosauginių ambicijų.

Per mūsų komandos pusantrų metų darbo Aplinkos ministerijoje Lietuva pradėjo taisyti penkmetį apleistą gamtos buveinių apsaugą. 2021 m. naujų Natura 2000 teritorijų įsteigta net 350 kv. km. Šiemet - jau 220 kv. km. Rezervatu paskelbtas Punios šilas, steigiami dar 12 draustinių.

Žalumos miestuose taipogi daugės, nes žiniasklaidoje aprašytas įsakymas dėl Viešųjų atskirųjų želdynų plotų normų ir priklausomųjų želdynų plotų normų apskaičiavimo tvarkos miestuose padidins žalumo plotą, ne sumažins jį. Įsakymas yra viešas normatyvinis teisės aktas, derintas 2 kartus viešose konsultacijose. Visos pastabos atspindėtos derinimo pažymoje. Visi asocijuotų struktūrų, įstaigų pasiūlymai paskelbti viešai e-tar sistemoje.

Aplinkosaugos sritis per 18-a Vyriausybių niekada taip sparčiai nejudėjo pirmyn kaip šiandien.
STT šiemet atliko 7-is antikorupcinius vertinimus Aplinkos ministerijos politikos reguliavimo srityse, visas pastabas priimame kaip konstruktyvias ir būdą tobulinti situaciją antikorupcinėje prevencijoje. Kaip ir dėl kitų 6-ių antikorupcinių vertinimų, taip ir dėl želdynų antikorupcinio vertinimo sudaryta darbo grupė iš ekspertų ir tikslingos pastabos bus perkeltos į reguliavimo pakeitimus“, - nurodė ministras S. Gentvilas.

Galiausiai situaciją jis reziumavo taip: „Dėl to konstruktyviai ir atsakingai tęsime darbus, nepasiduodami neaiškios kilmės provokacijoms.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)