„Iki tos eisenos buvo didžiulis užsienio ministerijų atstovų spaudimas, iki to buvo mūsų prašymas atidėti tą eiseną, buvo prezidentės D. Grybauskaitės spaudimas, kad eisena būtinai įvyktų, todėl mes kviečiame visus liudytojus, – žurnalistams penktadienį sakė K. Uoka. – Jeigu dabar tą bylą išnagrinės teismas labai siaurai, tai bus neteisinga, tai leis ir ateityje užsienio atstovams, aukštiems pareigūnams spausti į tą pusę, kad tos eisenos vyktų nuolat ir taptų tradicinės“.

Seimo narys patikino, kad „turįs žinių“, jog D. Grybauskaitė esą spaudė teisėjus, kurie paskutinę darbo valandą prieš eitynes paskelbė, jog renginys Vilniuje vis dėlto turėtų įvykti.

Parlamentaras teigė, kad spaudimą Lietuvos valdžia patyrė ir iš Švedijos užsienio reikalų ministrės, JAV ambasadoriaus Lietuvoje, todėl esą visus juos būtina iškviesti į teismą. K. Uoka sakė, kad administracinio teisės pažeidimo byla vėliau gali pasiekti net Konstitucinį teismą, kuris esą „turės pasakyti, ar mes prisiimame tokį užsienio spaudimą šitai ideologijai platinti Lietuvoje“.

Atsakomybės dėl pareikštų kaltinimų nenorintis prisiimti K. Uoka tikino, kad net ir praėjus dviems metams po incidento padarytų tą patį.

„Buvo suplanuotas didelis Lietuvos tradicinę moralę provokuojantis renginys, mes jį nutraukėme tinkamu laiku ir tinkamu būdu“, – patikino jis.

Į teismą penktadienio popietę atvykęs parlamentaras bylą nagrinėjančio teisėjo Valdo Bugelevičiaus paprašė duoti laiko susipažinimui su byla. Teismas šį prašymą patenkino ir K. Uokos bylos nagrinėjimą atidėjo iki balandžio 13-osios.

Vilniaus policijos pareigūnų surašytame administracinio teisės pažeidimo protokole teigiama, kad K. Uoka homoseksualų eitynių metu Vilniuje, šalia Baltojo tilto, pasipriešino policijos pareigūnams, perėjo policijos užtvarus, pažymėtus specialiąja juosta su užrašu „STOP POLICIJA“ ir nevykdė policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų nepereiti šios užtvaros bei nutraukti neteisėtus veiksmus.

Kad parlamentaras gali stoti prieš teismą ir nesant Seimo leidimo, nusprendė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Teismas penktadienį nagrinėjo ir Seimo nario Petro Gražulio bylą dėl tų pačių galimai padarytų pažeidimų.