Anot ugniagesių, jie gavo nurodymą išsiųsti pranešimus žmonėms su priminimu užsidaryti langus, išjungti ventiliacijas, neiti į lauką ir kt. Gelbėtojai teigia, kad visi gyventojai buvo bendrai perspėti. Duomenų apie evakuaciją neturi, pasakojo ugniagesys.

Vis dar dirba dešimtys ugniagesių

Trečiadienio naktį užsiplieskęs didžiulis gaisras Alytuje vis dar reikalauja didelio ugniagesių dėmesio. Įvykio vietoje šiuo metu dirba 42 ugniagesiai.

Teigiama, kad perliejamos sudegusios padangos tam, kad dar kartą nekiltų gaisras bei perkasami padangų likučiai. Pirminiais duomenimis, dėl didelio patalpų ploto ugniagesių laukia dar daug darbo.

Įspėjimą gavo ir DELFI skaitytojas Arūnas, šiuo metu esantis Alytaus apylinkėse.

Meras sako, kad situacija rimta

„Situacija nėra labai džiuginanti, gaisras yra lokalizuotas, tačiau smilkimas dar išlieka. Vėjas šiuo metu pučia į rajono pusę, link Miklusėnų gyvenvietės, tačiau yra tikimybė, kad į pavakarę jis gali pasisukti link Alytaus“, – BNS sakė N. Cesiulis.

„Užterštumo lygs Miklusėnų gyvenvietėje kietosiomis dalelėmis, pagal oficialius duomenis, yra keturis kartus padidėjęs, o benzeno ir įvairių lakiųjų medžiagų – tris kartus“, – pridūrė jis.

Alytaus savivaldybės „Facebook“ paskyroje Miklusėnų gyventojų šeštadienį prašoma išvykti iš namų, uždaryti langus ir išjungti vėdinimo sistemas, nepalikti gyvulių lauke. Nurodoma, kad siekiant užtikrinti gyventojų turto saugumą gyvenvietėje visą parą patruliuos policijos pareigūnai.

Šeštadienį ryte susirinkusi Alytaus Ekstremalių situacijų komisija paliko galioti tas pačias rekomendacijas įmonėms nedirbti.

„Man pačiam asmeniškai teko važiuoti į įmones, kalbėtis su jų vadovais ir reikalauti uždaryti įmones ir paleisti darbuotojus, nes įmonių viduje yra tikrai sudėtinga situacija, sunku kvėpuoti, kai kurie specialistai dirbo be kaukių“, – sakė N. Cesiulis.

„Pareikalavau, kad įmonės būtų uždarytos, kad pirmiausiai būtų rūpinamasi darbuotojų sveikata“, – pridūrė meras.

Pasak jo, ekstremalių situacijų komisija dabar planuoja rinkti apie 15 val. ir svarstys kaip reikėtų elgtis, jei vėjas pasisuks į Alytaus pusę. Gyventojų prašoma uždaryti langus, išjungti vėdinimo sistemas, esant galimybei išvykti iš namų.

„Priėmėme sprendimus kaip elgsimės su negalia turinčiais žmonėmis, pirmiausiai juos informuosime, nes ne visus pasiekia internetas, radijas ar televizija“, – aiškino N. Cesiulis.

„Komisija dirba, renka medžiagą, rūpinasi, kad gaisrininkams būtų tiekiamas maistas, kuras, kiti reikalingi dalykai“, – tvirtino jis.

Gaisras 2 tūkst. kvadratinių metrų pastate Pramonės gatvėje, Alytuje, kilo trečiadienio naktį. Penktadienį gaisras padangų perdirbimo gamykloje buvo lokalizuotas, tačiau įvykio vietoje dar dirba kelios dešimtys ugniagesių. N. Cesiulio teigimu, padėtį sunkina tai, kad penktadienį vakare įgriuvo kai kurių pastatų sienos.

„Ieškome sunkiasvorės technikos, kad būtų gali prieiti prie įlūžusių perdangų, lubų, kad būtų galima užspaustas padangas gesinti iš apačios. (...) Situacija yra kontroliuojama, bandome ją suvaldyti“, – tvirtino meras.

Jo teigimu, Alytuje taip pat jaučiamas respiratorių trūkumas – jų reikia norinti apsaugoti ugniagesiams padedančius žmones.

Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse dėl gaisro paskelbta ekstremali padėtis, evakuotas šalia esantis Medicininės reabilitacijos ir sporto centras.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika tai pavadino viena didžiausių pastarojo meto ekologinių nelaimių Lietuvoje, o žala gamtai, pasak jo, gali siekti 5 mln. eurų.

Autorius: Šarūnas Sabaitis