Kaip spaudos konferencijoje antradienį sakė Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroras Dainius Baraniūnas, prieš teismą stos 7 Pasvalio verslininkai. Tarp kaltinamųjų - trijų žemės ūkio ir vienos uždarosios akcinės bendrovės darbuotojai. Kai kurie asmenys siejami su nusikalstama Pasvalio "pelėsių" gauja.

Iš viso kaltinamiesiems inkriminuotos 28 nusikalstamos veikos, tarp jų - sukčiavimas stambiu mastu, dokumentų klastojimas.

Pernai spalį pradėtoje tirti baudžiamojoje byloje įtarimai piktnaudžiavimu buvo pateikti ir

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) prie Žemės ūkio ministerijos direktoriui Sauliui Silickui. Tačiau, anot prokuroro, tyrimo metu nebuvo surinkta įrodymų, pagrindžiančių jo kaltę.

Tyrimo metu S.Silickas nebuvo nušalintas nuo tarnybos, jam neskirta jokia kardomoji priemonė.

S.Silickas į teisėsaugos akiratį pateko, kai pasirašė dokumentus dėl ES lėšų skyrimo vienai bendrovei, nors, prokurorų teigimu, žinojo, kad ši sutartis gali būti neskaidri. Dar kelių apgaulingų sutarčių pasirašymą teisėsaugininkams pavyko užkardyti.

Anot D.Baraniūno, Generalinė prokuratūra, nutraukusi tyrimą S.Silicko atžvilgiu, įpareigojo Žemės ūkio ministeriją atlikti tarnybinį patikrinimą ir įvertinti jo veiksmus pasirašant minėtas sutartis.

Tuo tarpu NMA vadovas S.Silickas tyrimo metu kategoriškai neigė įtarimus dėl galimo talkinimo Pasvalio nusikaltėliams ir tvirtino, kad būtent jo ir kitų NMA pareigūnų pastangomis šiai gaujai buvo užkirstas kelias neteisėtai gauti ES fondų paramą.

NMA teigia, kad Lietuvoje lankęsi Europos Komisijos atstovai, palyginę ES paramos įgyvendinimo situaciją naujosiose ES šalyse narėse pabrėžė, kad Lietuvoje ši finansinė parama panaudojama ypač sėkmingai.

Lietuvoje netinkamai išmokėtų lėšų suma sudaro vos 0,03 proc. visos gautos paramos, kai tuo tarpu kitose ES šalyse šis skaičius siekia net 3-5 proc.