„Penktadienį vaiko darželyje pasakė, kad nuo pirmadienio prasideda karantinas, kuris gali tęstis net dvi savaites“, – DELFI pasakojo vilnietė, auginanti tris vaikus. Dviejų iš jų ugdymo įstaigose – karantinai. Sūnus neina į darželį, o dukra jau antrą savaitę neis į mokyklą.

Pasak jos, darželyje daug vaikų sirgo jau ir prieš tai. Vaiko grupėje paskutinėmis dienomis tebuvo keturi–penki vaikai.

„Sunku pasakyti, kiek iš jų serga, kiek atostogauja, kiek šiaip neveda, nes yra vaikų, kurie turi mažus brolius ir seseris, tai jie pasilieka namuose“, – pasakojo vilnietė.

Pašnekovės sūnus yra sveikas, tačiau dėl karantino vis tiek turės likti namuose. Šeima bendromis išgalėmis bando rasti išeičių iš šios situacijos – porai dienų laikino nedarbingumo pažymėjimą išsiims vyras.

„Senelių greta neturime, tad stengiamės tvarkytis su auklių pagalba, šiandien draugė padeda. Kažkiek galiu susimažinti darbo krūvį, bet negaliu visiškai atsisakyti darbų. Esi toks nei paleistas, nei pakartas“, – pasakojo moteris.

Karantinai 20 ugdymo įstaigų

Vilniuje, savivaldybės duomenimis, uždaryta 19 mokyklų ir 1 darželis. Daugumoje mokyklų pamokos nebevyks iki vasario 15 d.

Dėl konkrečių mokyklų ir darželių veiklos sprendžia pačių įstaigų administracija. Vaikų ugdymo įstaigų vadovai turės apriboti masinius renginius vaikų ugdymo įstaigose, sugriežtinti privalomą patalpų vėdinimą, valymą, asmens higienos reikalavimų laikymąsi, vykdyti dėl ligos neatvykusių į kolektyvą vaikų ir personalų apskaitą, laikinai nutraukti vaikų ugdymo veiklą, kai gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis suserga daugiau kaip 20 proc. ugdymo įstaigos mokinių.

Vilniuje gripo epidemija paskelbta vasario 9 dieną. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento duomenimis 2018 metų 5–ąją savaitę sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Vilniaus mieste buvo 174,69 atvejai 10 tūkst. gyventojų, o gripas sudarė 11,3 proc. bendro sergamumo.

Į atsakymą, ką daryti su vaikais karantino metu, kiekviena šeima gauna ieškoti asmeniškai. Vilniaus savivaldybė kol kai kuriuose Vilniaus mokyklose ir darželiuose nevyksta ugdymo procesas savo darbuotojų vaikams žada įrengti keletą vaikų priežiūros kambarių.

Pagal bendrą sveikatos apsaugos ir socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymą ir sveikų darželinukų tėvams gali būti išduodamas laikinas nedarbingumo pažymėjimas ne ilgesniam kaip 14 kalendorinių dienų laikotarpiui. Tam turi būti išpildytos dvi sąlygos: savivaldybėje turi būti paskelbta epidemija, ir darželyje turi būti paskelbtas karantinas.

Tokiu atveju tėvai turi telefonu kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Vaiko gydytojas asmens sveikatos istorijoje įrašo švietimo įstaigos pavadinimą ir motinai, tėvui ar globėjui nustatytam laikotarpiui išduoda elektroninį nedarbingumo pažymėjimą.

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos teritorinis skyrius, gavęs prašymą skirti ligos socialinio draudimo išmoką, išsiaiškina, ar švietimo įstaigoje nustatytas infekcijos plitimą ribojantis režimas ir ar prižiūrimas vaikas yra tos įstaigos sąrašuose. Ligos išmoka skiriama bendra tvarka pasibaigus priežiūros laikotarpiui, pateikus darbdavio užpildytą pranešimą apie asmens nedarbo laikotarpį vaiko priežiūros metu.

Poliklinikos dirbs ir Vasario 16–ąją

Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Sveikatos skyriaus vedėja Rimanta Rožanskaitė teigė, kad esant dideliam sergamumui Sveikatos priežiūros įstaigų vadovai pertvarkė besikreipiančių ligonių srautus, prailgino darbo laiką, eilinėmis darbo dienomis ir šeštadieniais, kad visi besikreipiantys būtų kuo greičiau apžiūrėti ir suteikta pirminė pagalba bei paskirtas reikalingas gydymas.

Įstaigos eilinėmis darbo dienomis šeimos/vidaus ligų/vaikų ligų gydytojo paslaugas teiktų nuo 7 val. iki 21 val., o šeštadieniais nuo 8 val. iki 18 val. Darbo dienomis iškvietimus į namus registruotų iki 18 val., o šeštadieniais vykdytų iškvietimus į namus ir juos registruotų iki 12 val. Vasario 16 d., dirbtų šeštadienio darbo grafiku.

„Iš 8 Vilniaus miesto savivaldybei pavaldžių asmens sveikatos priežiūros įstaigų visų įstaigų interneto svetainėse yra paskelbta informacija apie prailgintą darbo laiką. Eilių poliklinikose sumažėjo, kadangi įsigalioja supaprastinta nedarbingumo pažymėjimo išdavimo tvarka, pacientai gali telefonu kreiptis dėl elektroninio nedarbingumo pažymėjimų išdavimo. Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje esančioms ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančioms įstaigoms buvo rekomenduojama prailginti darbo laiką“, – teigė R. Rožanskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)