Belaukdami ministrės A. Bilotaitės, kapčiamiestiečiai piktais klausimais užvertė į čia atvykusias Lazdijų rajono merę Ausmą Miškinienę ir savivaldybės administracijos direktorę Iloną Šaparauskienę.

Miestelio bendruomenės pirmininkė Raminta Karauskienė sako, kad žinia apie nelegalų įkurdinimą veikiančioje mokykloje prilygo bombos sprogimui.

„Miestelyje jaučiama įtampa. Mes nesame nusiteikę prieš pagalbą, bet mus skaudina faktas, kad bendruomenė apie tai nebuvo informuota. Mes iki šiol nežinome, kam rengtis ir ko laukti, kiek ilgai jie čia bus. Jau turėjome uždaryti priešmokyklinę grupę, nes patalpas užleidome nelegalams“, – teigė moteris.

Penktadienį Kapčiamiesčio mokykloje apgyvendinta beveik 100 nelegalų, daugiausia jaunų vyrų iš Kamerūno, Malio, Gvinėjos. Iš pradžių čia buvo apgyvendinta ir dalis šeimų su vaikais iš Irako bei Sirijos, bet šeštadienį pasieniečiai juos perkėlė į Pabradėje įrengtą pabėgėlių stovyklą.

Į Kapčiamiesčio mokyklą suvežti rajono mokyklose, ligoninėje, globos įstaigose buvę miegmaišiai, čiužiniai, pasieniečiai pasirūpino laikinomis lovomis pabėgėlių tarpe esančioms moterims ir vaikams. Vyrai gi apgyvendinti mokyklos sporto salės patalpose.

„Paskutinį kartą valgiau prieš dvi paras“, – iš krepšelio imdamas žuvies konservus, keptų pupelių skardinę, pyrago ir sausainių įpakavimus sakė vienas iš vyrų.

Didžioji dauguma pabėgėlių į Lietuvą per sieną perbėgo be jokios mantos, kaip stovi. Paklausti, ar žino valstybę, kurioje yra, pabėgėliai iš Kamerūno linksi galva – „Litvania“. Vienas iš kalbintųjų prisistato „studentu, atvykusiu legaliai į Minską“. Jis tikina iš Kamerūno į Baltarusiją prieš du mėnesius atvykęs su studento viza.

Tačiau neslepia – jo tikslas nebuvo Minskas, o – „Ingland“ (suprask, Anglija – aut. past.). Tačiau į klausimą, ar už nelegalią kelionę per Europos Sąjungos sieną kam nors mokėjo pinigus, kategoriškai krato galvą.

Delfi šaltinių žiniomis, po pirmųjų nelegalių pabėgėlių apklausų mūsų žvalgybos pareigūnai gavo patvirtinimus informacijai, kurią iki tol turėjo susirinkę operatyviniais kanalais. Aiškėja, kad migrantai Baltarusijos pusėje link sienos atvežami organizuotai, autobusais.

„Paleidžiami už poros kilometrų nuo valstybės sienos, miško keliukuose, su parodymais, kuria kryptimi eiti. Keisčiausia, kad jie sieną pastaruoju metu kerta ten, kur įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Perbėgę į Lietuvos pusę, jie mojuoja rankomis į kameras – kad greičiu juos surastume“, – Delfi sakė vienas iš šaltinių Valstybės sienos apsaugos tarnyboje.

Ministrei A. Bilotaitei praėjusį penktadienį kreipusis į Vyriausybę ir šiai paskelbus šalyje ekstremaliąją padėtį, savivaldybės yra įpareigotos padėti pagyvendinti pabėgėlius, rūpintis jų maitinimu, higienos sąlygų užtikrinimu, apsauga.

„Reali situacija, kaip mūsų valstybė yra pasirengusi nelegalių pabėgėlių antplūdžiui, yra daug liūdnesnė nei tą prieš televizijos kameras pateikia oficialioji Vidaus reikalų ministerijos vadovybė. Švelniai pasakykime, kad Vilniuje situacija matoma optimistiškiau nei ji yra realiai čia, Kapčiamiestyje“, – nuo tiesaus atsakymo į klausimą, kaip vertina Vyriausybės ir Vidaus reikalų ministerijos pasirengimą nelegalų antplūdžiui, sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Vytautas Bakas.

Parlamentaras savaitgalį asmeniškai lankėsi Kapčiamiestyje, kur „situaciją pamatė iš labai arti“.
„Kalbant objektyviai, būtent Lazdijų rajono savivaldybė, vadovaujama opozicinės „valstiečių“ partijos merės, tapo gelbėjimosi ratu Vidaus reikalų ministerijai ir visai šalies Vyriausybei“, – sakė V. Bakas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1225)