„Demokratija yra naudinga kiekvienam, ji niekam nekelia pavojaus. Kas yra teisinga Vilniuje, tas tiesa ir Tbilisyje, Kijeve, taip pat Minske bei Maskvoje“, - pažymėjo aukštas svečias, kalbėdamas tarptautinėje konferencijoje „Bendra vizija bendrai kaimynystei“.

„Amerika ir visa Europa nori, kad Rusijoje gyvuotų sveika demokratija. Tačiau reformų oponentai siekia panaikinti, kas buvo iškovota per pastarąjį dešimtmetį, - kalbėjo D.Cheney. - Daugelyje visuomenės sričių – nuo religijos ir žiniasklaidos ir jaunimo grupių ir politinių partijų – ši valstybė neteisėtai ir nederamai suvaržė žmonių teises. Jokiu būdu negalima to pateisinti. Šie Rusijos valdžios veiksmai yra žalingi veiksmai.“

Kaip pabrėžė JAV viceprezidentas, teisėtų interesų gynimu negalima pateisinti veiksmų, „kurie kenkia kaimynių teritoriniam vientisumui ir demokratiniams judėjimui“ ir tokios politikos, kai „nafta ir dujos tampa bauginimo ir šantažo įrankiu, manipuliuojant tiekimu arba bandymais monopolizuoti jų transportavimą".

D.Cheney, pakartojęs kitų aukštų JAV pareigūnų žodžius apie „paskutinę diktatūrą Europoje“, paragino Aleksandro Lukašenkos režimą nedelsiant nutraukti neteisėtus veiksmus ir paleisti iš kalėjimo Aleksandrą Milinkevičių, kitus demokratijos šalininkus.

Pasak aukšto svečio, Vakarų šalys įsipareigoja siekti demokratinės pažangos Baltarusijoje, iš kurios gyventojų buvo atimta laisvė. Prisimindamas nedemokratiniais pavadintus kovą vykusius Baltarusijos prezidento rinkimus, D.Cheney pažymėjo, kad „demokratija prasideda nuo piliečių, kurie išreiškia savo valią balsuodami“.

„Norėčiau pacituoti rusų disidentą Anatolijų Šaranskį: jei žmogus gali išeiti į aikštę ir nebijodamas pasakyti savo mintis, jis gyvena laisvoje visuomenėje, jei ne, tai yra baime besiremianti visuomenė“, - Baltarusijoje vykstančią kovą su opozicija kritikavo pranešėjas.

Anot D.Cheney, laisvės judėjimas dar nepasibaigė visame pasaulyje, „mes dar gyvename herojų metu - nuo laisvės aikštės Tbilisyje iki nepriklausomybės aikštės Kijeve“. Demokratija reiškia teisingumą, teisingumo ir demokratijos plėtra reiškia didesnį tautų saugumą, todėl esą būtina remti demokratinius procesus Europos rytuose ir kitose pasaulio dalyse vykstančius pokyčius.

„Demokratijos sistema atplukdė viltį prie Baltijos krantų, tą patį gali atplukdyti ir prie Juodosios jūros“, - vylėsi JAV viceprezidentas ir pridūrė, kad tvirtai ginanti teisingus principus XXI amžius gali tapti kylančių vilčių amžiumi.