- Jūsų darbas Vidaus reikalų ministerijoje sutapo su tam tikrais atradimais policijoje. Pasirodo, policininkai narkotikais prekiavo, ginklais prekiavo ir reketavo. Tai ko dar galima tikėtis iš policijos pareigūnų, kurie turėtų gaudyti nusikaltėlius?

- Visų pirmiausia norėčiau padėkoti Policijos departamentui prie VRM dėl atliktų dešimtmečio šitų operacijų – pirmiausia, dėl „agurkinių“, nes tai yra faktiškai didžiausia operacija, kuri seka po „tulpinių“ ir, antras dalykas, tai yra ryžtą visgi daryti policijos apvalymą.

- Žiūrėkit, ministre, kas turėjo nutikti policijoje, kad degraduotų policininkai?

- Visuomenė tokius reiškinius kentėjo jau daug metų, praktiškai nuo pat nepriklausomybės. Ir dabar, kai man teko susidurti, aš tikrai esu labai patenkintas, nenoriu pasakyti, kad tai yra susieta su naujo ministro atėjimu. Tai tęstinis procesas – policijoje vyksta didelis apsivalymas. Tai yra sveikintinas dalykas. Ir čia aš noriu padėkoti generaliniam komisarui, kuris ryžosi tai paviešinti.

- Ar galima sakyti, kad ankstesni ministrai, ankstesni generaliniai komisarai leido bujoti tiems nusikaltėliams policijos gretose? Tai atsirado ne dabar.

- Aš tiesiog nedrįsčiau sakyti, kad dengė, bet galvoju, kad neužteko ryžto ir politinės valios pradėti tyrimus pas save namuose.

- O kodėl reikėjo bijoti?

Aš tiesiog nežinau. Matyt, galbūt galvojo apie savo postą ir užimamas pareigas.

- Ar ankstesniems generaliniams komisarams ordinų nereikėjo?

-  Aš jums pasakysiu, jūs pasižiūrėkite statistiką – ordinus kabino ir ankstesniems komisarams. Na, galbūt ne visiems iš eilės, bet galbūt žinote dėl ko, galbūt dėl nuolankumo.

- Pateiksiu kitą policijos neadekvatų veiksmą. Jūs žinote skandalingą Garliavos istoriją ir dabar yra tokia istorija, kai policija tampo po teismus nepilnametę, kuri kreidelėmis išpaišė žodį „Tiesos“. Ar tai adekvatu?

- Aš manau, kad, žinote, paprastus atvejus, kuriuose silpnus žmones yra lengviau suvaldyti ir tai gali būti viena iš priežasčių, tačiau praeitą savaitę tas įvykis, kuris vyko yra munduro skalbimas ir skalbimo proceso parodymas visai Lietuvai.

- Tai iš tikrųjų policininkai pagaunami darantys tokius dalykus, sunku patikėti, kad policija gali išsivalyti iki galo. Ir tada atsiranda didžiulis įtarimas, ar tikrai tie patys kauniškiai policininkai yra adekvatūs – ar iš kvailumo, ar galbūt specialiai.

- Dar įvesčiau vieną sąvoką – iš inercijos parodyti, kad jie turi jėgą.

- O kaip galvojate spręsti pinigų klausimą policijai?

- Pirmas dalykas yra tai, ką padarė Vyriausybė nuo sausio 1 d. - tai minimulaus atlyginimo didinimas, kuris leis žmonėms į piniginę gauti 120 Lt. Jie tą 120 Lt mokės už paslaugas.

- Vadinasi, policininkams jau padidėjo atlyginimas 120 Lt?

- Realiai taip negalima sakyti. Padidėjo atlyginimas visiems, kurie gaus minimalų atlyginimą. Iš karto tie 120 Lt pateks į apyvartą. Patekus į apyvartą, kiekvieną pirkinį perkant, kiekvieną paslaugą perkant 21 proc. sumokėtas į biudžetą.

Antra, mes su premjeru esame sutarę peržiūrėti visus valstybės asignavimus tam, kad pradėtume vykdyti šitą pažadą, nes pažadas yra duotas – kad per ketverius metus pareigūnų atlyginimai padidėtų 30 proc. Jei mes tuos ketverius metus padalinsime į metus – tai į metus išeitų maždaug 7,5 proc. Kadangi pareigūnai yra ta grupė, kuriai per krizę buvo sumažinti atlyginimai ir kurie yra negražinti, tai tiesiog yra mūsų moralinis įsipareigojimas.