Į pirmadienį senjorams skirtą kino seansą ponia Dalia atėjo viena pirmųjų. Ji LNK sakė, kad žino naujus reikalavimus ir kino filmą teks žiūrėti su respiratoriumi.

Dalios draugė Milda apie pasikeitusius reikalavimus sužino tik atėjusi į kino teatrą. Respiratoriaus moteris neturi.

„O tai kam jų reikia čia?“ – klausimą kėlė moteris, dar pridurdama, kad į senjorų filmus susirenka vos dešimtis žmonių.

Mildai respiratorių davė draugė, tačiau ne visiems bilietus nusipirkusiems pavyks kino filmą pažiūrėti.

Kino teatro vadovė LNK sakė, kad turėjo per mažai laiko respiratoriams nupirkti. Aplinkinės vaistinės buvo iššluotos.

„Dabar mes iš viso neturėjome jokio pereinamojo laikotarpio. Todėl, kad žinia apie respiratorių privalomumą mus pasiekė penktadienį“, – kalbėjo „Skalvijos“ kino centro vadovė Vilma Levickaitė.

Nuo ateinančio penktadienio kino teatrams gresia dar vienas nurodymas – riboti žiūrovų skaičių salėse. Tam, kad atėję galėtų saugiai mėgautis užkandžiais.

O respiratorių prireiks visų renginių lankytojams, išimtis taikoma tik mišioms bažnyčiose, asmeninėms šventėms, muziejams ir parodoms.

„Kadangi jie yra saugesni, kalbant apie koronaviruso omikron atmainą“, – aiškino sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Ir tai nėra vienintelė nuo pirmadienio įsigaliojusi naujovė pandemijos valdyme.

„Izoliacija nuo pirmadienio yra sutrumpinta visiems, tiek keliautojams, tiek ir sąlytį turėjusiems iki 7 dienų“, – kalbėjo NVSC atstovė Greta Gargasienė.

Izoliuotis turės tik artimą kontaktą su sergančiuoju turėję asmenys – šeimos nariai, artimieji, daugiau nei 4 valandas drauge praleidę bendradarbiai.

Žiema

Besimptome forma sergantys taip pat turės išbūti 7 dienų izoliacijoje.

„Susirgęs asmuo pildo anketą, pateikia duomenis apie save ir pateikia duomenis apie didelės rizikos sąlytį turėjusius asmenis – šiuo atveju apie asmenis, kurie gyvena kartu. Išskyrus, nereikėtų nurodyti asmenų, kurie persirgo labai neseniai ir nepraėjo daugiau nei 90 dienų. Jiems būtų taikoma izoliacijos išimtis. Visiems kitiems asmenims, kurie kartu gyvena, nepriklausomai ar jie yra skiepyti, kiek dozių yra skiepyti, jei persirgimas senesnis nei 90 dienų, tokiu atveju asmenys turi izoliuotis“, – sakė NVSC atstovė.

Mokyklose išlieka atskira izoliavimosi tvarka – po kontakto visi turi testuotis. Jei mokinys ar mokytojas nesitestuoja, privalo izoliuotis.

Izoliacijoje esantiems svarbi ir dar viena naujovė – nedarbingumo pažymėjimus kontaktą turėjusiems išduos NVSC.

„Susirgusiam asmeniui nedarbingumą išduoda ne NVSC, niekas čia nesikeitė, susirgęs asmuo kreipiasi į savo šeimos gydytoją, jis ir skiria nedarbingumą susirgusiam asmeniui. NVSC nedarbingumą gali išduoti tik tiems asmenims, kurie turėjo didelės rizikos sąlytį su susirgusiu asmeniu, arba asmenims, kurie grįžo iš paveiktų šalių, kur buvo išvykę darbo reikalais“, – sakė G. Gargasienė.

Apie artimą kontaktą turėjusius asmenis privalo informuoti susirgęs asmuo. Jis turės užpildyti elektroninę atvejo anketą, jei joje nebus pažymėti kontaktiniai asmenys, jie biuletenio negaus.

Virusologai pritaria izoliacijos trumpinimui, tačiau abejoja, ar NVSC susitvarkys su naujovėmis.

„Dabar siekiama, kad žmogus greičiau ir paprasčiau galėtų apiforminti nedarbingumą, tam, kad neužkrautų šeimos gydytojų. Kita vertus, NVSC ir taip jau yra užlūžęs, sakykime atvirai“, – LNK situaciją vertino virusologas Saulius Čaplinskas.

Sveikatos apsaugos viceministrė sako, kad besizoliuojančių bus mažiau, taigi ir krūviai nedus dideli.

Paklausta, ar nėra svarstoma atsisakyti Galimybių paso, viceministrė užtikrino, jog artimiausiomis savaitėmis permainų nenumatoma. Tik svarstoma, kaip galėtų keistis jo reikalavimai.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Kodėl pasirinkta tokia strategija?

Lietuvos vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė laidoje „Info diena“ aiškino, kodėl vėl keičiamos kaukių ir renginių taisyklės. Jos teigimu, atsižvelgta į nepalankią epidemiologinę situaciją ir faktą, kad visame pasaulyje plinta omikron atmaina.

„Jai būdingas labai lengvas plitimas, per trumpą laiką galintis sukelti didelius susirgimų skaičius. Tai atsižvelgiant į tą situaciją ir riziką, kad per labai trumpą laiką galime turėti didelius susirgimus, buvo imtasi papildomų priemonių ir padaryti tam tikri pakeitimai“, – pasakojo L. Ašoklienė.

Vyriausioji šalies epidemiologė priminė, jog omikron atmaina yra būdingas trumpesnis inkubacinis laikotarpis.

„Tai reiškia, kad per 3–5 dienas nuo kontakto su sergančiuoju pasireiškia simptomai. Tai tas trumpesnis inkubacinis laikotarpis leidžia pasirinkti ir trumpesnę izoliacijos trukmę. Ir tai yra visiškai pakankamas laikotarpis, kad per jį išryškėtų simptomai, jeigu žmogus užsikrėtė. Yra pasirinkta strategija skirti didžiausią riziką turintiems asmenims ir juos izoliuoti“, – teigė „Info dienos“ pašnekovė L. Ašoklienė.

O tai, kad nebebus izoliuojami asmenys po socialinio kontakto ar kontakto darbe, atsiremia į taisykles, pagal kurias asmenys darbe turi dėvėti apsaugines veido kaukes, o tai mažina riziką.

„Jiems yra rekomenduojama po kontakto, jei toks įvyktų, testuotis periodiškai ir jeigu pajustų ligos simptomus, jie turėtų išsitirti“, – naują tvarką pristatė L. Ašoklienė.

Eilės prie Gerulaičio g. testavimo punkto

Izoliacija nuo pirmadienio priklausys ir pilnai paskiepytiems asmenims. Anksčiau buvo teigiama, jog skiepai leis sugrįžti į normalų gyvenimą ir izoliacijos nereiks, tačiau dabar tvarka pasikeitė. Vyriausioji šalies epidemiologė teigė, jog pasikeitus virusui, pasikeitė ir reikalavimai.

„Ir mes matome, kad mes registruojame atvejus ir tarp neturinčių imunitetą, ir tarp turinčių. Matome ir tuos atvejus, kad ir retus tarp anksčiau sirgusių asmenų. Visos šios aplinkybės ir leidžia pagrįsti tuos sprendimus, kad izoliacija po kontakto yra reikalinga nepriklausomai nuo imunizacijos būklės“, – aiškino pašnekovė L. Ašoklienė.

Paklausta, ar žmonės įsisavins pasikeitusias tvarkas ir kiek dar reikės ribojimų laikys, vyriausioji šalies epidemiologė tikino, jog apie pokyčius komunikuojama itin plačiai.

„Yra dedamos visos pastangos ir pasirenkamos visos priemonės, kurios galėtų padėti valdyti pandemiją. Sudėtinga ta pandemija, sudėtingas jos valdymas. Žinome, kad nėra vienos efektyvios priemonės. Bet vis tiek vakcinacija išlieka svarbi, nes ji apsaugo nuo sunkių ligos formų ir hospitalizacijos, mirties. Tačiau tai irgi nėra vienintelė priemonė. Visos priveda prie geresnio pandemijos valdymo“, – pandemijos valdymą vertino L. Ašoklienė.

Visą pokalbį žiūrėkite čia: