"Turime duoti aiškią savo tautos nuomonę dėl stojimo į Europos Sąjungą", - ketvirtadienį žurnalistams sakė A.Paulauskas, pristatydamas nutarimo projektą, kuris bus užregistruotas Seimo posėdžių sekretoriate.

Referendumo iniciatyvos teisę turi ne mažiau kaip 36 Seimo nariai arba 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Siūlymui surengti referendumą parėmė visos Seimo frakcijos. Jį taip pat pasirašė ir Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų frakcijos seniūnė Kazimira Prunskienė, kuri anksčiau siūlė referendumą surengti rudenį.

Piliečių apsisprendimui siūloma pateikti teiginį "Pritariu Lietuvos Respublikos stojimui į Europos Sąjungą".

Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcija siūlo balsavimui pateikti šiek tiek kitokią formuluotę: "Pritariu stojimo į Europos Sąjungą sutarčiai".

"Referendumo laikas pasirinktas tarp sutarties pasirašymo ir jos ratifikavimo", - aiškino žurnalistams Seimo pirmininkas.

Lietuva stojimo į ES sutartį ketina pasirašyti balandžio 16 dieną Atėnuose. 2004 metais Lietuva tikisi tapti pilnateise ES nare ir tais pačiais metais surengti rinkimus į Europos Parlamentą.

Seimo pirmininkas ketina sudaryti darbo grupę referendumui surengti. Į šią grupę būtų pakviesti Seimo frakcijų atstovai, ministerijų pareigūnai, visuomenės veikėjai.

Privalomasis referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja daugiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių piliečių, o sprendimas - priimtas, jeigu už jį balsuoja ne mažiau kaip trečdalis visų rinkėjų.

Nuo šių metų įsigaliojęs naujas Referendumo įstatymas numato, jog privalomas referendumas rengiamas dėl stojimo į tarptautines organizacijas, jei tai susiję su dalies valdžios institucijų kompetencijos perdavimu.

Apklausos rodo, kad Lietuvos narystę ES remia daugiau nei 60 proc. šalies gyventojų, už ją pasisako visos įtakingesnės politinės partijos - tiek valdžios, tiek ir opozicijos.