Sprendžiant iš ataskaitų, baigiantis praėjusiems metams Socialdemokratų partija, per rinkimus nustumta į opoziciją, turėjo 15 tūkst. 601 narį, o valdančioji TS-LKD – 14 tūkst. 959 narius.

Trečia pagal dydį – opozicinė Darbo partija (DP) turėjo 12 tūkst. 808 narius. Dar vienai opozijoje esančiai partijai „Tvarka ir teisingumas“ priklausė 7 tūkst. 147 žmonės, parlamente vos vieną atstovą turinčiai Naujajai sąjungai – 5 tūkst. 622 narius, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – 1 tūkst. 119 narių.

Rėmė V. Uspaskicho šeima ir Kėdainių bendrovės

Dešimt parlamentarų turinti DP ataskaitoje nurodė 2008 m. pabaigoje turėjusi 6,5 mln. Lt piniginių lėšų ir jokio kito turto. Jos pajamos per metus siekė 7,6 mln. Lt (biudžeto dotacija sudarė 5 mln. Lt, bankų paskolos – 1,25 mln. Lt, palūkanos už indėlius – 86 tūkst. Lt, nario mokestis – 105 tūkst. Lt).

Bendros išlaidos siekė 4,9 mln. Lt (rinkimams išleista 1,365 mln. Lt, paskoloms grąžinti – 750 tūkst. Lt, komandiruotėms, transportui ir pan. – 1,274 mln. Lt).

„Darbiečiai“ gavo apie pusantro šimto aukų, tačiau ne viena rėmėjo pavardė ar pavadinimas sąraše paminėti bent po keletą kartų. Dalis žmonių partijai pervedė po keliasdešimt, būrys DP parlamentarų – po kelis tūkstančius litų.

Po 39 tūkst. Lt partijai paaukojo pirmininkas, Seimo narys Viktoras Uspaskichas, jo žmona Jolanta Blažytė, parlamentaras Jonas Pinskus, L. Graužinienės individuali įmonė (pati parlamentarė Loreta Graužinienė paaukojo dar 4,5 tūkst. Lt), su Kėdainių bendrovės „Kėdainių konservų fabrikas“, „Vikstata“, „Vikrema“, „Dujovika“.

Aukotojų sąrašas – bene ilgiausias

„Tvarka ir teisingumas“, turinti 18 parlamentarų, metų pabaigoje turėjo 89 tūkst. Lt piniginių lėšų ir neregistruotino turto, kurio vertė – 18 tūkst. Lt.

Iš viso ji gavo 6,345 mln. Lt pajamų. Daugiausia – 3,897 mln. Lt pasiekė kaip piniginės aukos (151 tūkst. Lt iš jų buvo nepriimtinos). 1,848 mln. Lt sudarė biudžeto dotacija, 400 tūkst. Lt – bankų paskolos, 106 tūkst. Lt – nario mokesčiai.

„Tvarkiečių“ rėmėjai, kurių partija nurodė turėjusi per pustrečio šimto, buvo kur kas dosnesni. Kone šimtas privačių asmenų (tarp jų – nemažai parlamentarų) ir bendrovių atseikėjo bent po 20 tūkst. Lt, iš jų daugiau dvi dešimtys pervedė po 39 tūkst. Lt. Maksimalią sumą paaukojo vienas iš lyderių Seimo narys Valentinas Mazuronis, 29 tūkst. Lt – jo sūnus Andrius, rudenį tapęs parlamentaru, 38 tūkst. – partijos pirmininko Rolando Pakso bendrovė „Restako“.

Klaipėdos verslininkas Thomasas Milesas Haseltonas su žmona Natalja Haselton paaukojo 35 tūkst. Lt, o pastaroji – dar 39 tūkst. Lt.

Bendros „tvarkiečių“ išlaidos siekė 6,994 mln. Lt. Rinkimų kampanijai buvo surinkta 2,120 mln. Lt.

Valdė nemažai turto

Valdžią praradę, bet antrą pagal dydį – 26 narių frakciją sudarantys socdemai praėjusių metų pabaigoje turėjo ilgalaikio materialiojo turto už 1,344 mln. Lt. Ji taip pat valdė 7,1 tūkst. Lt vertės žemės, 39 pastatus (vertė – 780 tūkst. Lt), turėjo 152 vienetus orgtechnikos (kompiuterius, televizorius, radijo imtuvus, kopijavimo aparatus ir pan., vertė – 228 tūkst. Lt), inventoriaus už 185 tūkst. Lt ir keturis automobilius „Audi 100“, „VW Multivan“, „VW Passat“ ir „Ford Transit“, jų vertė – 145 tūkst. Lt).

Pernai socdemai iš viso gavo 5,767 mln. Lt pajamų. Didžiąją dalį – 3,26 mln. Lt – sudarė biudžeto dotacija, 607 tūkst. Lt surinkta iš nario mokesčio, 1,49 mln. Lt paaukojo rėmėjai. Seimo rinkimų kampanijai buvo surinkta 2,769 mln. Lt.

Bendros išlaidos, įskaitant ir rinkimų kampaniją, sudarė 5,972 mln. Lt. Nors partijos sąskaitoje buvo likę kiek daugiau nei 626 tūkst. Lt, metus socdemai baigė su 1,113 mln. Lt skola.

Iš beveik 150 socdemų rėmėjų, tarp kurių buvo nemažai partijos narių parlamentarų, keturios dešimtys pervedė po 20 tūkst. ir daugiau. Dosniausios buvo bendrovės YIT „Kausta“, YIT „Kausta būstas“, „Sonex technologijos“, „Merkio statyba“, „E.L.L. N ekilnojamas turtas“, „Linas AGRO“, „Geonafta“, koncernas „Achemos grupė“, atseikėjusios po maksimalią leistiną sumą – 39 tūkst. Lt.

Pinigai plaukė ir iš „flyLAL“

Didžiausią – 45 narių frakciją turinti TS-LKD pernai valdė devynis nekilnojamojo turto objektus, tarp kurių – ne tik administracinės ir kitokios patalpos, bet ir automobilių aikštelė L. Stuokos-Gucevičiaus gatvėje Vilniuje (bendra jų įsigijimo vertė – 350 tūkst. Lt). Jai taip pat priklausė 69 tūkst. Lt vertės „Lietuvos aido“ akcijų, 662 tūkst. Lt vertės neregistruotas turtas ir 404 tūkst. Lt piniginių lėšų.

TS-LKD gavo 5,444 mln. Lt pajamų (1,799 mln. Lt sudarė biudžeto dotacija, 104 tūkst. Lt – nario mokestis, 1,81 mln. Lt – paskolos iš bankų), 348 tūkst. Lt buvo paaukota Seimo rinkimų kampanijai. Bendros išlaidos (įskaitant agitacijos kampaniją) sudarė 3,746 tūkst. Lt.

Partija sulaukė beveik 80 aukų iš gyventojų ir bendrovių. Nemaža dalis aukų siekė 20-30 tūkst. Lt, o keliolika – maksimalią 39 tūkst. Lt sumą.

Bendrovė „ŽIA valda“, tarp kurios akcininkų yra į partiją sugrįžusio Vidmanto Žiemelio sūnus Gediminas, atseikėjo 35 tūkst. Lt. Tarp rėmėjų atsidūrė ir kompanijos, tarp kurių akcininkų yra ši bendrovė: „flyLAL Group services“ paaukojo 20 tūkst. Lt, bankrutuojanti „flyLAL-Lithuanian Airlines“ – 10 tūkst. Lt.

TS-LKD gimė pernai pavasarį, kai susijungė Tėvynės sąjunga ir krikdemai. Pastarųjų ataskaitoje minimos nedidelės, o konservatoriai buvo gavę 3 mln. Lt pajamų ir išleido 2,3 mln. Lt.

Vienas Seimo narys atsiėjo per 2 mln. Lt

Naujoji sąjunga turėjo 76 tūkst. Lt piniginių lėšų. Iš viso buvo gavusi 2,538 mln. Lt pajamų (1,223 mln. Lt – dotacija, 938 tūkst. Lt – aukos, 42 tūkst. Lt – nario mokestis, 23 tūkst. Lt – banko palūkanos už indėlius.

Bendros išlaidos viršijo 3 mln. Lt. Vien rinkimų kampanijai buvo išleista 2,211 mln. Lt – tiek, kiek buvo surinkta.

Partija gavo per 180 aukų, tačiau dauguma jų sudarė 1-2 tūkst. Lt, tik keliolika siekė 20 tūkst. Lt ir daugiau. Raseinių bendrovė „Norvelita“ pervedė 74,5 tūkst. Lt, tačiau 36 tūkst. Lt teko grąžinti kaip nepriimtiną auką.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija, kuriai Seime atstovauja trys politikai, nurodė turėjusi tik 5 tūkst. Lt vertės automobilį „Audi 80“ ir 8 tūkst. Lt vertės neregistruotino turto, tačiau jos piniginės lėšos siekė 232 tūkst. Lt. Partija gavo 931 tūkst. Lt pajamų (beveik visus pinigus gavo kaip biudžeto dotaciją), turėjo 1,344 mln. Lt išlaidų (daugiausia lėtų pareikalavo Seimo rinkimai).

Kitų parlamentinių partijų – valdančiųjų Tautos prisikėlimo partijos, Liberalų sąjūdžio, Liberalų ir centro sąjungos, taip pat mažumoje dirbančios Valstiečių liaudininkų sąjungos ataskaitų VRK kol kas neskelbia.

Įstatymai įpareigoja partijas kasmet iki kovo 1 d. pateikti Valstybinei mokesčių inspekcijai ir VRK praėjusių metų finansinės veiklos deklaraciją, kurioje būtina nurodyti pajamas ir aukas, aukotojus, skolintas ir kitas gautas lėšas, išlaidas, grąžintas skolas, kaip panaudota valstybės biudžeto dotacija.

Partijos, gavusios daugiau kaip 3000 MGL dydžio (390 tūkst. Lt) pajamas, turi atlikti nepriklausomą savo veiklos auditą ir jo išvadą pateikti VRK bei mokesčių inspekcijai iki balandžio 1 d.