Draugystės gatvėje esančiame daugiabutyje gyvenanti moteris DELFI pasakojo, kad namas – senos statybos, tad nenuostabu, jog ir vamzdynai – seni. „Renovacijos nedaro, nes, pagal juos, yra daug nuomininkų, – tvirtino Z. Bartuškienė pridurdama, kad iš 300 butų tik vienuolikoje gyvena nuomininkai. – Butuose vamzdynai baisūs, iškvietus „Butų ūkį“, kad pakeistų vamzdį, kur trūkęs, tai lyg juokais truputį keičia, ne visą. Laukia, kol didesnė bėda bus.“

Marijampolietė pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kad gyventojai, norėdami išeiti iš laiptinės, turi bristi per balas. Viena moteris, prieš išeidama iš laiptinės, net nusiėmė batus. Marijampolietė teigia, kad situacija tokia, jog ir butuose būti neramu. „Butuose būti baisu, kažką sujudinti baisu, nes gali bet kada trūkti“, – tikino Z. Bartuškienė.

Zita Bartuškienė
Butuose vamzdynai baisūs, iškvietus „Butų ūkį“, kad pakeistų vamzdį, kur trūkęs, tai lyg juokais truputį keičia, ne visą. Laukia, kol didesnė bėda bus.

Moteris tvirtino, kad už atliekamus darbus gyventojai moka pinigus, deja, akivaizdžių pokyčių jie nemato. „Neaišku, kokius (darbus – DELFI). Nes niekas ataskaitų neduoda, kas daroma. O į skundus nereaguoja“, – teigė moteris.

Jos teigimu, lėšų už atliktus darbus namą prižiūrinti įmonė prašo kas mėnesį. „Kiekvieną mėnesį atskaito pinigus. Kaupiamas lėšas atskaičiuoja, o už ką kaupiama – vėl neaišku. Nors „Butų ūkis“ aiškina, kad nėra nieko sukaupto. Tai kur mūsų pinigai keliauja? Vėl neaišku“, – svarstė moteris.

Marijampolietė tvirtino, kad kas mėnesį vienam butui tenka sumokėti po 10 ar net 15 eurų už atliktus darbus. Moteris piktinosi, kad kainuoja ne tik senų vamzdžių remontas, bet ir visi kiti darbai: „Jei avarinę išsikvieti – mokėti, jei lempa perdegė – mokėti, jei laidai ar kas – už viską mokėti. Anksčiau taip nebuvo“, – tvirtino marijampolietė.

Zita Bartuškienė
Kiekvieną mėnesį atskaito pinigus. Kaupiamas lėšas atskaičiuoja, o už ką kaupiama – vėl neaišku. Nors „Butų ūkis“ aiškina, kad nėra nieko sukaupto. Tai kur mūsų pinigai keliauja?

Moters teigimu, ji šiame name gyvena jau 27-erius metus ir esą jau pirkimo dieną žinojo, kad perka avarinės būklės būstą, tačiau situacija tik blogėja. „Kad ir dabar. Vėl ketvirtoje laiptinėje trūko vamzdis, vėl vandens žmonės neturi, – tvirtino marijampolietė. – Čia jau verkiant renovacijos reikia, nuo pamatų. Nors mokesčiai būtų maži, o mokam tai didelėmis kainomis už viską. Siaubas. Tvarkos nėra. Kieme net supynių vaikams nepadaro, mes „nurašyti“, nors visame kieme gal tik pora butų, kurie mėgsta pabaliavot.“

Z. Bartuškienė tvirtino, kad nors ir darbininkai remontuoja, situacija tik prastėja. „Vėl bėga vanduo, šuliniai užsikiša, – vardijo moteris. – Prieš daug metų čia buvo bendrabutis, o dabar butai, namas stengiasi, žmonės darosi remontus, tvarkosi aplinką patys.“

Moteris teigia, kad dėl situacijos net rinko parašus ir kreipėsi į Seimo narį. „Buvau gal du šimtus parašų surinkusi“, – tikino marijampolietė.

Zita Bartuškienė
Mes „nurašyti“, nors visame kieme gal tik pora butų, kurie mėgsta „pabaliavot“.

Tiesa, name, anot gyventojos, yra butų, kuriuose vamzdynas jau pakeistas. „Butuose, kurie jau pasidarė gerus remontus, sudėti nauji vamzdynai. Patys susitvarkė. Bet aš nekalta, kad supuvę. Net šalto vandens skaitliuko neina uždėti, sako, kad jei pajudins – viskas sugrius“, – skundėsi gyventoja.

„Marijampolės butų ūkis“ įvardijo, kodėl renovacija stringa

UAB „Marijampolės butų ūkis“ direktoriaus pavaduotojas Donatas Jankevičius DELFI teigė, kad dėl namo renovacijos buvo atliekama apklausa. Deja, gyventojai joje dalyvavo nenoriai. Kaip dar vieną gyventojų bėdą D. Jankevičius įvardija ir skolas.

„Šiame name buvo vykdoma apklausa raštu „Dėl namo dalyvavimo modernizavimo programoje“, balsavimo rezultatai: name yra 205 butai, grąžinti 37 balsavimo biuleteniai, iš kurių – 29 patalpų savininkai pritarė, 8 nepritarė“, – apklausos rezultatus įvardijo D. Jankevičius.

Jo teigimu, 168 namo gyventojai yra mokūs, likusieji 37 vėluoja atsiskaityti už UAB „Marijampolės butų ūkis“ teikiamas paslaugas bei sumokėti kaupiamųjų lėšų įmokas. Direktoriaus pavaduotojas tvirtina, kad būtent dėl skolų bankas nekredituotų renovacijos projekto.

Apklausa buvo vykdoma ir dėl vamzdynų keitimo. „Balsavimo rezultatai: iš 205 butų, grąžinta 49 biuleteniai, 28 pritarė, 21 nepritarė“, – įvardijo D. Jankevičius.

Donatas Jankevičius
Šiame name buvo vykdoma apklausa raštu „Dėl namo dalyvavimo modernizavimo programoje“, balsavimo rezultatai: name yra 205 butai, grąžinti 37 balsavimo biuleteniai, iš kurių – 29 patalpų savininkai pritarė, 8 nepritarė.

Jo teigimu, name buvo numatyti nuogrindos atstatymo darbai, tačiau pridūrė, kad namas savo sąskaitoje neturi kaupiamųjų lėšų. Dėl to ir darbai buvo atidėti.

Būtent dėl kaupiamųjų lėšų trūkumo gyventojai kas mėnesį savo sąskaitose išvysta sumą, kurią reikia sumokėti „Marijampolės butų ūkiui“.

„Kadangi name nėra kaupiamųjų lėšų už atliktus privalomuosius ir avarinius darbus padaliname gyventojams į einamąsias mėnesio sąskaitas, – teigė D. Jankevičius ir įvardijo atliekamus darbus. – Vykdomi elektros avariniai darbai, kanalizacijos atkimšimo darbai, vamzdynų remonto darbai, pralaidaus stogo remonto darbai.“

Jis pridūrė, kad gyventojai visuomet gali atvykti ir susipažinti su atliktų darbų aktais.

Vyras tvirtino, kad 1966 metais pastatytame name nuolat kyla įvairių problemų, tačiau, jo teigimu, defektai šalinami, privalomieji darbai vyksta.

Vaizdo įraše, kuriuo „Facebook“ pasidalino namo gyventoja, užfiksuota viena iš avarijų. „Marijampolės butų ūkio“ atstovo teigimu, įraše matoma avarija buvo likviduota greitu metu – avarijos padarinius tvarkė savaitgalį iškviesti darbuotojai.