Šiuo metu Antakalnio gatvėje esančiame VKML korpuse gydoma per 120 pacientų, čia paruošta 130 lovų ir suburtas atitinkamo dydžio personalas.

Pasak savivaldybės, dalyje palatų, kur stovi po vieną lovą, planuojama pastatyti papildomas, čia įrengiami papildomi deguonies „taškai“, ligoninė aprūpinta trūkstamais pulsometrais.

Taip pat svarstoma galimybė be didesnių investicijų ir pertvarkų įrengti apie 100 vietų VMKL poliklinikoje.

„Pasirinkus šį variantą tektų spręsti ir personalo problemas. Kritiniu atveju šios poliklinikos pacientai galėtų būti laikinai patikėti Antakalnio poliklinikos (Antakalnio g. 59) šeimos gydytojams, o VMKL poliklinikos gydytojai po tam tikro kvalifikacinio pasirengimo būtų pervesti gydyti sergančiųjų koronavirusu“, – informuoja savivaldybė.

Kol kas kaip realesnis ligoninės vietų rezervas vertinamas greta poliklinikos esantis klinikinės ligoninės korpusas, kur perpus sumažinus chirurgijos ir terapijos paslaugų teikimą, būtų galima naudotis dar mažiausiai 50 lovų su privestu deguonimi.

Santaros klinikų pirmadienio duomenimis, vien klinikose gydoma per 150 pacientų, VMKL – 122 pacientai, o iš viso regione – per 350 sergančiųjų COVID-19.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio, Santaros klinikos yra išsakiusios lūkestį padvigubinti sergantiems koronavirusu skirtų vietų skaičių, tačiau tam reikėtų ir kitų regiono ligoninių indėlio.

Savivaldybė taip pat tikina, kad papildomos vietos įrengiamos jos pačios lėšomis, o Sveikatos apsaugos ministerija, rugpjūtį paskirsčiusi 50 mln. eurų finansavimą ligoninių pritaikymui COVID-19 ligoniams, Vilniaus savivaldybės gydymo įstaigoms finansavimo neskyrė.

„Tuo tarpu Santaros klinikos gavo 14,2 mln. eurų, o Kauno klinikos – apie 10 mln. eurų“, – teigiama pranešime.

Slaugomi senjorai būtų guldomi Šv. Roko ligoninėje

Pasak savivaldybės, ieškant ligoninės, kur būtų galima slaugyti po koronaviruso jau sveikstančius ir specialaus gydymo nereikalaujančius vyresnio amžiaus ligonius, buvo įvertinta ir Šv. Roko ligoninė Antakalnyje. Taip pat šiam tikslui vertinama ir prie autobusų stoties esanti M. Marcinkevičiaus ligoninė, bet čia tektų spręsti ir 200 slaugos pacientų perkėlimą į kitas vietas.

M. Marcinkevičiaus ligoninė turi apie 70 deguonimi aprūpintų lovų, tačiau įjungus dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatą, tektų įrengti papildomas skysto deguonies talpyklas – tam tinkama vieta rasta.

Savivaldybė taip pat tariasi su Molėtų ligonine, kad būtų galimybę ten perkelti dalį slaugos ligonių, tam būtų reikalingas operacijų vadovo sprendimas.

Laikinąja ligonine taptų „Litexpo“

Užsipildžius kitoms ligoninėms, laikinąją ligoninę, savivaldybė suplanavusi laikinąją ligoninę įrengti parodų centre „Litexpo“.

„Deramasi dėl nuomos sąlygų, o paraleliai atliekami viešieji pirkimai dėl dujų talpyklų pirkimo arba nuomos, deguonies sistemos įrengimo ir aprūpinimo įvairia gydymo įstaigai reikiama įranga. Šios sutartys nebus aktyvuotos, kol jų nereikės, tačiau gali būti, kad deguonies talpyklos bus pastatytos iš anksto arba nukreiptos į kitą ligoninę“, – teigia savivaldybė.

Taip pat teigiama, jog jau dabar savivaldybę pasiekia dabar dirbančių ar buvusių medikų pasiūlymai padėti, jei būtų atidaryta laikinoji ligoninė.

Savivaldybė teigia nuolat pildanti asmens apsaugos priemonių rezervą, taip pat užsitikrinusi iš įvairių įstaigų ir įvairios reikiamos įrangos – funkcinių ir reanimacinių lovų, deguonies koncentratorių ir net planšečių ligonių bendravimui su artimaisiais, dalis priemonių gauta dovanų.