Dėl įvykio į medicinos įstaigą iš karto atvyko ir Marijampolės policijos pareigūnai, tačiau po kelių dienų mažametės mamai buvo įteiktas atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą nutarimas. Ikiteisminis tyrimas taip ir nebuvo pradėtas dėl to, kad, kaip teigiama dokumente, „sveikatos sutrikdymas nėra susijęs su trečiųjų asmenų smurtiniais ar kitokiais neteisėtais veiksmais“.

Atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą nutarime pažymėta, kad mergaitė susižalojo pati, todėl tai traktuotina kaip nelaimingas atsitikimas.

Policijos pareigūnų dokumentuose nurodoma, kad mergaitė tą dieną buvo judri, todėl buvo persodinta atskirai nuo kitų vaikų. Kai jai buvo įpilta sriubos, ji esą toliau muistėsi, mosavo rankose turima šakute, o galiausiai greitu mostu išpylė jai įpiltą sriubą. Darželio darbuotojos tvirtino, kad pirmoji pagalba mergaitei buvo suteikta akimirksniu.

Su DELFI susisiekusią mamą labiausiai stebina darželio darbuotojų teiginiai, kad sriuba nebuvo per karšta. Mama svarsto, kaip jos dukra galėjo patirti antro laipsnio nudegimą, jei dar buvo ir apsirengusi, tad karštas skystis užbėgo ne tiesiai ant kūno.

Su DELFI bendravo ir mažametės promočiutė. Ši pasakojo, kad mergaitė jau kelias savaites yra namuose ir tvirtino, kad į tą patį mergaitės tikrai nebeleis. Marijampolėje gyvenanti šeima tvirtino, kad turėtų nesunkiai rasti kitą darželį mergaitei.

Mažametės šeima tvirtina, kad nieko nekaltina dėl įvykio, esą patys žino, kad mergaitė yra judri, tad sriubą ji bet kada galėjo išpilti ir namuose, tačiau teigia nesuprantantys, kodėl darželis kartoja, kad sriuba buvo nekaršta, jei trimetė patyrė tokį nudegimą.

Šeima tvirtina, kad tikėjosi kitokios darželio reakcijos

Mažametė mergaitė auga kartu su mama, seserimi ir promočiute. Mažametės mama promočiutei yra anūkė.

Promočiutė neslėpė – mergaitė tikrai judri. „Judri labai, bet turi sesę, kuri – dar judresnė, – pasakojo promočiutė ir pridūrė, kad nors trimetė ir judri, prie stalo visuomet elgdavosi atsakingai . – Niekad nebuvo tokio dalyko. Neįsivaizduoju. Būdavo, kad paduodi ką nors karštesnio, tai ji laukia ir pučia, kol atauš. O jei nevalgo sriubos ar ko nors kito, tai stumia nuo savęs, o ne ant savęs pilasi.“

Promočiutė pasakojo, kad mergaitė prieš incidentą sirgo, tada grįžo į darželį, bet po kelių dienų apsipylė sriuba ir vėl nebemina darželio slenksčio. Visą šį laiką trimete proanūke rūpinasi ir mama , ir promočiutė.

„Mama būna, nes būna su kita mergaite, kuriai metukai, o kai reikia kur išeiti, aš pabūnu“, – teigė promočiutė.

O ar po incidento mergaitė ramesnė? „Iš karto po to, kai viskas įvyko, buvo ramesnė, bet dabar jau beveik pagijo“, – pasakojo promočiutė.

Labiausiai šeimą, promočiutės teigimu, nuvylė darželio reakcija: „Auklėtoja mergaitės neaplankė, bet skambinti paskambino. Ir šiandien skambino, klausė, kada į darželį ateis“.

Promočiutė teigė nežinanti, ar jos proanūkė – aktyviausia grupėje, tačiau svarstė, kad ar tikrai sriuba buvo pakankamai vėsi, jei medikai konstatavo net antro laipsnio nudegimą.

Mama stebisi: kokio karštumo turėjo būsi sriuba?

DELFI kalbinta trimetės mergaitės mama tvirtino, kad jau nebėra abejonių – mergaitė į tą patį darželį negrįš, o jei reikės – ją pati augins namuose ir stebėjosi darželio darbuotojų paaiškinimu, kad sriuba buvo atvėsusi.

„Direktorė sakė, kad pati mergaitė kalta, kad nusitrynė, – DELFI tvirtino mama, įvardydama direktorės poziciją, kad pati mergaitė po apsipylimo sriuba trynė nudegusią vietą rankomis. – Sakė, kad nekaršta sriuba, bet nežinau, jei nekaršta sriuba, kaip tada antro laipsnio nudegimas.“

Mama teigė, kad eis iki darželio išsiaiškinti, kaip viskas įvyko.

„Mergaitė buvo labai išsigandusi, labai verkė, buvo daug streso“, – tvirtino mama ir teigė, kad nors augina dvi dukras, pirmą kartą jos vaikui nutiko toks įvykis.

Po incidento šeimą aplankė ir vaiko teisių specialistai. „Visi nustebę, kad tokio laipsnio nudegimas, nors sako, kad sriuba buvo šalta. Ir daktarai stebisi, kodėl taip įvyko, ir vaiko teisių specialistai, – kalbėjo mama. – Klausė ir vaiko teisės, ir daktarai, ar jai buvo suteikta pirmoji pagalba. O jai tik skudurėlį uždėjo, šaltą kompresą.“

Mama tvirtino: „Nelogiška, kad sriuba šalta, o toks nudegimas“.

Su DELFI bendravusi mama vylėsi, kad tik mergaitei neliktų rando.

Direktorė: būna didesnių traumų

Su DELFI bendravusi Marijampolės vaikų lopšelio-darželio direktorė Raselė Sutkauskienė neslėpė, kad toks skundas ją tikrai nustebino. Ji tvirtino, kad laukia, kada trimetė grįš į savo grupę.

Ir laišką DELFI parašiusi mama, ir telefonu bendravusi promočiutė piktinosi, kad darželyje buvo sudaryta Vaiko gerovės komisija, tačiau darželio direktorė tvirtino, kad ši komisija veikia nuolat, vaikai stebimi, tad piktintis dėl to nereikėtų.

„Vaiko gerovės komisija yra nuolat veikiantis organas, kuris tikrai nebuvo sudarytas dėl šito įvykio. Buvo sudaryta komisija dėl nelaimingo atsitikimo“, – kalbėjo R. Sutkauskienė.

Mergaitė sriuba apsipylė sausio viduryje, pietų metų. „Mes tos mergaitės daugiau nematėme. Nei mergaitės, nei mamos, nors jai skambinome, ją kvietėme, – tvirtino R. Sutkauskienė ir pridūrė, kad dėl nelaimingo įvykio sudarytoje komisijoje mama laukiama, nes ir ji yra į ją įtraukta kaip vaiko atstovė, tad reikalingas ir jos dalyvavimas. - Visi dokumentai sudėti, mums reikia, kad ji pasirašytų, bet jos nesulaukiame."

Pati direktorė mergaitės susižalojimo nevertina kaip labai ypatingo.

„Ten labai minimaliai buvo, tik tiek, kad mergaitė yra judri ir ji tą vietą labai trynė. Matyt, isteriškai taip, gal išsigando, juk mažas vaikas, trys metai. Gal dėl to ta pūslė atsirado, – svarstė direktorė. – Bet ten menkas sužalojimas, mes iš viso nelabai net sureikšminome. Net ir mama iš karto pasakė, kad pasiteps tepaliuku, kad čia nieko tokio.“

Direktorė tvirtina, kad apie tai, jog mama kreipėsi į medikus, sužinojo tik po policijos pareigūnų vizito, kai šie atvyko pasidomėti, kas įvyko.

Vis dėlto, jos teigimu, nereiktų šio įvykio taip sureikšminti. Būna įstaigose, ir mūsų darželyje, būna didesnių traumų. Vaikų įstaigose tai tiesiog neišvengiama, – kalbėjo direktorė.

Darželio direktorė R. Sutkauskienė tvirtino, kad su pačia mama nebendravo ir pridūrė, kad tikrai mamos nekaltina ir tikisi visą situaciją išspręsti taikiai.

Direktorė tvirtino, kad mama jokių pretenzijų darželiui nepareiškė ir dar kartą pabrėžė, kad sriuba tikrai nebuvo karšta, nes jau iš virtuvės atnešama atvėsinta bei pridūrė, kad kiti vaikai jau valgė tą sriubą. „Ji užsipylė, odytė paraudo, mažas vaikas, o ji dar trynė. Aišku, karšta buvo vaikui. Toks tas įvykis“, – tvirtino direktorė.

Medikų išvadose – antro laipsnio nudegimas

Su DELFI mama pasidalijo ir medikų išvadomis. Jose įrašyta, kad trimetė patyrė klubo ir kojos, išskyrus čiurną ir pėdą, ne viso odos storio nudegimą. „Pūslės, epidermio netekimas“, – tokie sužalojimai įvardijami pažymoje.

Pažymima, kad susidariusi pūslė jau buvo pratrūkusi.

Mergaitė po medikų apžiūros buvo išleista gydytis namuose.