Besiskundžiančių mamų yra ir daugiau - visos jos teigia, kad niekas neįspėjo apie brangsiančius darželius, nors kai kurios teigia, kad girdėjo įspėjimus, kad dėl pasikeitusio valgiaraščio gali šiek tiek kisti maisto kaina.

Mokėti reikia daugiau, o vaikai grįžta alkani

„Pernai už mėnesį mokėjome apie 56 eurus, šįmet minėjo, kad kainuos lyg apie 74 ar 75 eurus“, – kalbėjo marijampolietė. Du vaikus, šešerių mergaitę ir dvejų berniuką, auginanti mama skaičiuoja, kad už abu vaikus per mėnesį teks sumokėti daugiau nei 140 eurų.

Šeimoje auga du mažamečiai vaikai, o dirba tik vyras, tačiau mama teigia, kad pinigai – ne pagrindinė problema. Mažamečiai nevalgo darželyje tiekiamo maisto. Daugiausia dėl pakitusio valgiaraščio skundžiasi šešiametė dukra.

„Maistas tragiškas. Meta viską lauk kibirais. Esu visiškai nepatenkinta, mergaitė namo pareina alkana ir puola valgyti, o vėliau naktį skauda pilvą. Bet alkanų juk nelaikysi, – pasakojo mama. – Kur dingo blynukai, varškėtukai ir panašiai? Vaikai skaniai valgė, o paėmė ir drastiškai pakeitė viską į jovalą. Aš labai prieš. Su protu sveikumą reikia pateikti, o ne šitaip.“

Anot jos, visą dieną jaučiamas alkis ir gausus pavalgymas tik vakare nėra gerai. „Čia ne joks sveikumas, kai nevalgo nieko, o parėję valgo viską iš eilės, – situaciją apibūdino mama. – Kokie dar cukinijų paplotėliai su varške? Jautienos kukuliai sakė tokie kieti, kad įpjauti neįmanoma. Brokolių paplotėlių nė neragavo.“

Marijampolietė mama
Kur dingo blynukai, varškėtukai ir panašiai? Vaikai skaniai valgė, o paėmė ir drastiškai pakeitė viską į jovalą. Aš labai prieš.

Besipiktinanti mama teigė, kad ir anksčiau buvusius patiekalus buvo galima pradėti gaminti kiek sveikiau. „Tegul perka sveikesnę druską, o ne akmens, sumažina cukrų... Galima į kotletus ir cukiniją, ir morką įtarkuoti, ir kokią daržovę, bet atsiprašau... Reikia, kad skanu būtų, o ne jovalas, kurio vaikai net neragauja, – kalbėjo dviejų vaikų mama. – Gaila, už ką mes mokėsime pinigus? Kad sveikatą sugadins? Košės – ir tos baisaus skonio. Pila aliejų į vandenyje virtą košę. Na, atsiprašau, ir aš nevalgyčiau. Citrinų gėrimas sakė toks rūgštus, kad net skrandį sutraukia.“

Mama teigia, kad darželio auklėtojos griežtai draudžia įdėti vaikams ne tik maisto, bet ir vandens. „Negalima nieko dėti. Griežtai draudžiama. Net vandenį, gertuvę, uždrausti norėjo, bet jau atsiprašau... Dar kvėpuoti tegul uždraudžia, – pyko mama, pridurdama, kad maistą šeimai kasdien ruošia namuose. – Visi mes stengiamės maitintis kiek įmanoma sveikiau, visi dar ir pagal piniginės storį maitinasi.“

Pasidomėjus, ar apie tai mama kalbėjo su darželio auklėtoja, ši teigė, kad pokalbis buvo, tačiau pridūrė, kad nieko pakeisti neįmanoma. „Auklėtoja per susirinkimą sakė, kad nieko nepakeisime, – nusivylimą liejo moteris. – Tokius pinigus reikia mokėti, o nieko nevalgo.“

Pyksta dėl trečdaliu pakilusios kainos

Kita marijampolietė mama, auginanti šešerių mergaitę, tvirtino, kad nuo rudens ir ją nustebino gerokai pabrangęs darželis. „Pabrango apie 20 eurų. Tikslią sumą sunku pasakyti, nes mokame už dienų skaičių“, – skaičiavo mama.

Privatus darželis

Dukrą auginanti moteris teigė, kad niekas apie brangsiantį darželį neįspėjo. „Įspėta nebuvau, teko kalbėti ir su kitomis grupės mamytėmis, joms taip pat buvo nežinoma, kad kaina kils. Juolab, kad maistas darželyje pasikeitęs nuo sausio pirmos dienos, – pasakojo marijampolietė ir pridūrė, kad kainų pakilimą neva pačios mamos turėjo nuspėti. – Jie gali teigti, kad klasėse buvo iškabinti maisto kainoraščiai, nors niekas neįspėjo, kad reikia atkreipti dėmesį į besikeičiančias kainas.“

Beje, moters teigimu, pakilusi kaina buvo staigmena ir pačiai auklėtojai. „Kai auklėtoja dalijo mokėjimo lapelius, sakė, kad ir joms buvo staigmena. Viską sužinojo tik tada, kai gavo lapelius“, – teigė pašnekovė.

Mama
Kai auklėtoja dalijo mokėjimo lapelius, sakė, kad ir joms buvo staigmena. Viską sužinojo tik tada, kai gavo lapelius.

Ir nors mama teigia, kad buvo kalbama, kad kainos kilo dėl brangstančio maisto, mokėjimo lapelyje buvo pažymėta, kad kilo ir lankymo įkainis. „Už lankymą apie 5 Eur, o už maistą – apie 15“, – įvardijo mama.

Kainos kilo ir už maistą, ir už ugdymą, ir už aplinką

Marijampolės savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Asta Vaznienė DELFI teigė, kad pabrango ne tik maistas.

Nuo šio rugsėjo lopšelį lankančio vaiko maitinimas dienai kainuoja 2,50 Eur, nors anksčiau kainavo 1,88. A. Vaznienė skaičiavo, kad, jei vaikas darželį lanko 20 dienų per mėnesį, maistas mėnesiui pabrango apie 12 eurų.

Darželį lankančio vaiko maitinimas dienai kainavo 2,07 Eur, nuo rugsėjo kainuoja 2,80. Jei vaikas darželį lanko 20 dienų per mėnesį, tėvams teks mokėti beveik 15 eurų daugiau.

Brango ir individualus mokymas – anksčiau vienas užsiėmimas kainavo 0,87 Eur, dabar – 1,20. A. Vaznienė teigė, kad vaikus papildomai ugdo tik tuomet, jei tai pasirenka tėvai, tačiau dar vienas mokestis yra privalomas visiems. „Yra dar vienas mokestis – ugdymo sąlygų ir edukacinių aplinkų gerinimo. Buvo 0,43 Eur, dabar – 0,60. Šitą mokestį moka visi vaikai. Nėra jokių nuolaidų nei socialiai remtiniems, nei daugiavaikėms šeimoms, – įvardijo A. Vaznienė. – Po šešiasdešimt centų, reiškia – dvylika eurų už dvidešimt darbo dienų.“

A. Vaznienė teigė, kad savivaldybė tėvų neįspėjo apie brangsiantį maistą, įspėti esą galėjo nebent pačios ugdymo įstaigos. Beje, darželius maitinančios įmonės į savivaldybę kreipėsi dar birželio 20. Kreipimesi buvo įvardytos priežastys, dėl kurių buvo siūloma didinti maitinimui skiriamas lėšas.

Asta Vaznienė
Yra dar vienas mokestis – ugdymo sąlygų ir edukacinių aplinkų gerinimo. Buvo 0,43 Eur, dabar – 0,60. Šitą mokestį moka visi vaikai. Nėra jokių nuolaidų nei socialiai remtiniems, nei daugiavaikėms šeimoms.

„Yra labai sunku ir trūksta lėšų, – įmokų priežastį apibūdino A. Vaznienė ir pridūrė, kad sunkumų maitinimo įstaigoms kilo po to, kai buvo patvirtinti nauji mokymo įstaigų valgiaraščiai. – Jie lieka skolingi tiekėjams, nes negali kokybiškai, pagal visus naujus, sveikatą tausojančio maisto reikalavimus pamaitinti vaikus. Ir šiaip pabandykime vaiką pamaitinti už 1,88 Eur per dieną. Ar mes sugebėsime? “

Marijampolės savivaldybės administracijos atstovė teigė, kad tėvai gali atsisakyti pusryčių arba vakarienės, tačiau nėra numatyta galimybė visiškai atsisakyti darželyje ar lopšelyje tiekiamo maisto. „Savo maisto neleidžiama neštis. Tokios yra higienos normų taisyklės. Tai ne nuo savivaldybės priklauso, yra aukštesnių institucijų nurodymai, – teigė A. Vaznienė. – O atsisakyti gali pusryčių ir/ arba vakarienės. Atsisakyti gali tada, jei vaiką atveda po pusryčių, kai vaikai pavalgę, arba pasiimti iš karto po miegelio, apie ketvirtą valandą. Negali būti taip, kad visi vaikučiai valgo, o vieno vaiko tėvai atsisako vakarienės ir jis nevalgo, tik sėdi ir žiūri.“

Jei tėvai atsisako pusryčių arba vakarienės – maitinimas ikimokyklinėje įstaigoje kainuoja pigiau.

Marijampolės savivaldybės atstovė teigė, kad rugsėjį buvo sušauktas susirinkimas, kurio metu buvo nuspręsta, kad lėšų maitinimui ir vaikų ugdymui pakanka, tačiau kurį laiką kainos nekils, negalėjo pasakyti.

„Tos kainos, kurias minėjau, buvo patvirtintos 2013 metais. Kiek pasikeitė maisto produktų kainos? O kiek visos paslaugos, elektra ir visa kita? Manau, kad kainos tikrai neišliko tokios pačios, – teigė A. Vaznienė. – Bet tikiu, kad tėvams, jei veda ne vieną vaiką ir neturi jokių nuolaidų, yra brangu.“

Įvedus naująjį valgiaraštį nekilo diskusijos dėl sveikesnio maisto skonio. Nauju valgiaraščiu skundėsi ir šešiametė marijampolietės dukra, tačiau A. Vaznienė teigia, kad kai kuriuose darželiuose maistas išties vertas pagyrų, o skundžiasi, anot jos, tik vyresni vaikai.

„Praėjusią savaitę buvo ikimokyklinių įstaigų direktorių pasitarimas. Ir lopšelis-darželis „Vaivorykštė“, ir „Šypsenėlė“, ir „Pasaka“ sakė, kad pas juos tikrai skanu ir vaikai viską suvalgo, – džiaugėsi A. Vaznienė. – Manau, kad už tokią pinigų sumą net ir su sveikatą tausojančiais produktais galima pagaminti skaniai, kad vaikai suvalgytų.“

A. Vaznienė pastebėjo vieną tendenciją: „Mažesnieji noriai valgo, bet didieji, matyt prisiklausę įvairių tėvų nuomonių, daugiau atstumia tą maistą“.

Didžiuosiuose miestuose darželių kainos nekito

DELFI susisiekus su Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybėmis, atstovai patikino, kad didžiuosiuose miestuose kainos nekito.

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė Alina Kovalevskaja DELFI teigė, kad įkainiai nesikeičia jau daug metų.

„Mokestį už vaiko išlaikymą bei vienos dienos vaiko maitinimo normos sostinės mokyklose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas nustato Vilniaus miesto savivaldybė Taryba, – įvardijo A. Kovalevskaja. – Įkainiai nesikaičia jau daug metų, paskutiniai patvirtinti dar 2014 m.“

A. Kovalevskaja taip pat įvardijo vienos dienos vaiko maitinimo normas: lopšelio grupėse –1,81 Eur; darželio grupėse –2,07 Eur; priešmokyklinio ugdymo grupėse –2,07 Eur.

„Nustatytas 0,72 Eur mokestis visoms šeimoms ir 0,29 Eur mokestį socialiai remtinoms šeimoms už kiekvieną mėnesio dieną (išskyrus šeštadienius, sekmadienius ir švenčių dienas ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaiko ugdymo reikmėms tenkinti)“, – vardijo A Kovalevskaja.

Tiek pat, kaip ir anksčiau, už darželius moka ir kauniečiai. Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika teigė, kad kainos šiemet išliko tokios pačios. „Kol kas nematome priežasčių jas keisti ir šiai dienai tokių galimybių nesvarstome“, – teigė V. Mažeika.

„Bendras darželių finansavimas susideda iš dviejų pagrindinių dalių: tėvai moka už vaikų maitinimą ir gana simbolinį mokestį ugdymo reikmėms už kiekvieną lankytą (arba be pateisinamos priežasties praleistą) dieną, o visa kita finansuojama iš savivaldybės biudžeto, – mokesčio sudedamąsias dalis įvardijo V. Mažeika. – Taigi pastarųjų lėšų kol kas pakanka. Miestas inicijuoja ir stengiasi įgyvendinti permainas, siekiant palankesnių maisto produktų kainų, o visa tai atsiliepia optimizuojant kaštus, kad netektų didinti kainų darželių auklėtinių tėvams.“

O ar dar ilgai kainos išliks tokios pačios? „Prognozuoti, kiek ilgai jos išsilaikys nepakitusios, būtų pernelyg sudėtinga, nes tam įtakos turi daug nuo miesto savivaldos nepriklausančių išorės veiksnių“, – įvardijo savivaldybės atstovas.

Ar turite mažamečių vaikų, kuriuos vedate į ikimokyklines įstaigas? Pasidalinkite savo įspūdžiais apie kylančias kainas ir naująjį valgiaraštį! Jūsų laiškų, su prierašu „Darželiai“, lauksime el. paštu pilieciai@delfi.lt