Dargis: dabar yra beveik kaip paskutiniuoju XX a. dešimtmečiu

Laidos pradžioje pašnekovas paminėjo, kad didžiųjų pasaulio krizių metu gana dažnai išryškėdavo pasikeitęs nusikalstamumo veidas.

„Žvelgiant istoriškai, per tam tikrus pasaulio sukrėtimus pasikeičia ir nusikalstamas pasaulis. Paskutiniai ryškesni nusikaltimai buvo 2008 metais, kai buvo ta garsioji pasaulinė krizė, kuri, beje, palietė ir Lietuvą, o analogiškai dabar galime tai matyti, net pradėjau rytais skaityti suvestines, ko šiaip anksčiau nedariau. Pamačiau, kad nusikaltimai dabar tokie, kokių niekada anksčiau nebuvo: smulkūs plėšimai, multimedijos vagystės iš automobilių, ypač Kaune, Vilniuje, taip pat pasitaikė brangių automobilių plėšimų.

Dailius Dargis

Galų gale, garsi istorija, kad praėjusią savaitę prie Kauno buvo užpultas vyras, – buvo kalbama, kad banditai užpuolė, bet man braižas labai panašus į tai, kad jis buvo užpultas. Tiek tas, kuris buvo užpultas, tiek tie, kurie puolė. Kaip žinia, tarp sulaikytųjų yra garsios dainininkės antroji pusė. Tie visi nusikaltimai vyksta iš bado: arba žmonės neturi ko valgyti, jaučia kažkokį nepriteklių, daugeliui kažkas stojo. Dabar yra beveik kaip paskutiniuoju XX a. dešimtmečiu, tik galbūt šiuolaikiškiau“, – laidoje kalbėjo D. Dargis.

Nusikaltimų gali daugėti

Paklausus, ar gali būti, kad ateityje tokių nusikaltimų daugės, pašnekovas patvirtino tai.

„Daugybė žmonių pripratę iki šiol labai gerai gyventi, jie ir toliau nori taip gyventi. Jau trečias mėnuo, kai yra šis virusas, jis privertė nemažą dalį žmonių įjungti stabdį, ypač kalbant apie finansinį išlaidavimą. Turbūt sustojo ir dalis gyvenimo: negali niekur skristi, esi tiesiog įkalintas namie, negali normaliai judėti. Su tuo susidūrė beveik visi žmonės, bet turint omeny tokius nusikaltimus, kaip paminėti, esu įsitikinęs, kad tai yra tarpusavio nesutarimai, nes įtarimą kelia jau vien tas, jog užpultas žmogus nerašė pareiškimo.

Tai primena paskutiniojo XX a. dešimtmečio stiliuką, kai kažkas privažiavo, sudaužė, sušaudė, buvo liudininkų, o tas, kuris nukentėjo, nenori nieko kalbėti; tokių atvejų dabar nėra daug, bet jų gali daugėti. Pareigūnai viliasi, kad to nebus, bet vienas aukščiausių Lietuvos pareigūnų man sakė, kad tokių atvejų bus, man tai teigė daugiau nei prieš vieną mėnesį“, – kalba pašnekovas.

Anot D. Dargio, jeigu krizė užsitęs, situacija bus dar pavojingesnė: nusikaltėliai gali pradėti vagiliauti tiesiog iš prabangių parduotuvių.

„Būtent tas įvykis, kuris įvyko (kai buvo persekiojamas vyras), tai yra absoliutus paskutiniojo XX a. dešimtmečio stilius. Kai perskaičiau, man atrodo visiškai tas pats, ką rašiau knygose, ką nagrinėjau. Šie žmonės tikrai drąsūs – pažiūrėkite, vidury baltos dienos gali pasekti žmogų, važiuojantį automobiliu nuo pajūrio; buvo atliktas tikrai didelis kriminalinis darbas. Manau, turėjo būti mąstyta apie pasekmes, kad galbūt policija apie tai sužinos ar aplinkiniai pasakys, kurie matė tą įvykį. Galbūt nelabai dar yra ką imti, bet esu mąstęs, kad jeigu ilgiau užsitęs ta krizė, gali būti plėšiamos prabangos prekių parduotuvės“, – kalba D. Dargis.

Įspėja gyvenančius atokiose vietose

D. Dargio teigimu, rizikos taikiniuose atsiduria tie žmonės, kurie gyvena nuošaliose vietose, vienkiemiuose. Nusikaltėliai gana retai ką nors vagia iš daugiabučių, kur yra labai daug žmonių.

„Aš manau, kad tiems žmonėms, kurie gyvena atokiai nuo miesto ar vienkiemiuose, reikėtų labiau įsigilinti į apsaugą. Manau, tokie žmonės ir tampa įkaitais. Dažniausiai nusikaltėliai taip ir daro: jie vyksta ne į kokias nors masines vietas, daugiabučius, bet dažniausiai ten, kur žmonės gyvena atokiai, o ten gyvena patys turtingiausi, kurie ir tampa nusikaltėlių taikiniais“, – tikina žurnalistas, knygų autorius.

Paklausus, ar prie nusikaltimų gali prisidėti ir emigrantai, D. Dargis sako, kad net karantino pradžioje matėme, kokie žmonės grįžta iš šalių, kuriose lenkė nugarą ir gavo menkus atlyginimus.

„Tikra tiesa, nes dalis žmonių, kurie turėjo išvažiuoti dirbti į tas norvegijas, vokietijas, airijas, anglijas, kur jie lenkia nugarą, gauna menkas algas. Mes patys matėme, kokie žmonės grįžo tais reisais, visi žurnalistai darė reportažus, kad jau pirmą vakarą susipyko tuose priverstiniuose viešbučiuose, taigi mes matome, koks yra žmonių mentalitetas, manau, tokie žmonės ir daro nusikaltimus. Kaip jau sakiau pradžioje, tai žmonės daro iš bado – jie turi išgyventi“, – sako pašnekovas.

Dailius Dargis

„Iš esmės tuos nusikaltimus daro žmonės, kurie didžiąją laiko dalį praleido emigracijoje. Tikiu, kad vagia tie, kurie labai sunkiai gyvena ir dabar jaučia tą sunkumą“, – sako pašnekovas.

Galime ir toliau matyti chuliganiškų nusikaltimų

Tiesa, yra nemažai jaunimo grupelių, kurios vienijasi, ir nežinia, kokie žmonės iš jų išaugs.

„Jaunimo grupelių yra, po kokius keturis penkis žmones. Matau Vilniuje tokių, kurie spjaudosi, kiti kažką filmuoja ir ploja, bet tai – menkai mąstančio jaunimėlio išsišokimai, jie nori pasirodyti geresni už kitus. Bet kas žino, kas iš tų žmonių bus po penkerių ar dešimties metų“, – svarstė D. Dargis.

„Iš tikrųjų, pataisyčiau, nėra taip, kad gaujos neegzistuoja, tik jos gal sustabdžiusios savo veiklą. Kaip sako pareigūnai, tikrai juda tie banditėliai, tačiau dabar veikla šiek tiek užstrigo. Užstrigo logistika, kas susiję su narkotikų gabenimu ir panašiai, o kad sustabdė veiklą, nepasakyčiau, bet bent jau ji sutriko“, – sako jis.

„Aš manau, kad kol nesusitvarkys situacija Europoje, tol tikrai bus vargas, matysime pavienių chuliganiškų nusikaltimų, kuriuos jau buvome visiškai pamiršę; suvestinėse dabar dažnai galima pamatyti atvejų, kurie anksčiau buvo populiarūs, paplitę prieš dvidešimt metų.“