Šiandien buvusios lopšelio-darželio „Putinėlis“ auklėtojos padėjėjos rankose – direktorės laiškas kolektyvui.

„Mūsų kolektyvas dar neužaugo iki demokratijos principų. Apie kokią demokratiją ji kalba? Apie jokią, nes savo nuomonės negali turėti. Aš dabar pati imsiuosi atsakomybės už renginius. Žuvis genda nuo galvos“, – įvykusią situaciją komentavo Vera.

Ji prisiminė, kad kai vadovei pasakė, kad turi nedarbingumą, sulaukė tokio atsakymo: „Prasidėjo gąsdinimai, kad „jeigu jūs nebūtumėte ėmusi biuletenio, jeigu būtumėte manęs paprašiusi, aš jums būčiau leidusi parašyti pareiškimą iš darbo išeiti savo noru. Dabar aš jus atleidžiu pagal straipsnį.“

Vera pasakojo, kad direktorė suabejojo, ar nedarbingumo pažymėjimas tikras ir kreipėsi į „Sodrą“. Ši sušaukė komisiją.

„Manęs vyriausiasis gydytojas paklausė, kad nesupranta mano savijautos, mat man iš tikrųjų net rankos virpėjo, spaudimas pakilo. Paklausė manęs, kas nutiko, ar man visada taip. Atsakiau, kad ne, tik dabar. Aišku, mano biuletenį patvirtino.“

Dėl galimai neteisėto atleidimo Vera kreipėsi į Darbo ginčų komisiją. Darželio direktorė situaciją komentuoja trumpai.

„Buvo atleista 25 dieną pagal darbo kodekso 28 straipsnio 2 dalies papunkčiu. Skųsti gali Darbo ginčų komisijai. Ten jau yra pateiktas skundas, posėdis vyks 15 dieną. Daugiau komentarų neduosiu“, – sakė Marina Degtiar.

Klaipėdietė pasakojo nukentėjusi ne viena, esą, dirbant dabartinei direktorei darbą lopšelyje-darželyje paliko apie 15 žmonių. Tą patį pasakoja ir profsąjungos. „Sodros“ duomenimis nuo 2017 m. sausio įstaigą paliko pusė darbuotojų. Iš viso čia dirba per 30 žmonių. Profsąjungos direktorės elgesį su buvusia pavaldine vadina nežmonišku.

„Buvo ir temperatūra, ir jautėsi blogai, tačiau nei direktorė, nei administracija pasakė tikrai to nedarys, neleis jai išeiti pas daktarą. Nepaisant to, kad tai yra vaikų ugdymo įstaiga, darbuotojas yra su temperatūra, kada mes puikiai žinome, kokia šiuo metu situacija dėl pandemijos, todėl taip elgtis su darbuotoju yra mažų mažiausiai neatsakinga“, – tikino Lietuvos profesinių sąjungų aljanso vadovas Audrius Cuzanauskas.

Nors Vera visą dieną karščiavo, bet moteris sako atlikusi visus tos dienos darbus, o pas gydytoją nuėjo likus pusvalandžiui iki darbo pabaigos.

„Paskutinis atvejis yra toks, kad auklytė atliko visus savo darbus – pamaitino vaikus, išplovė visus indus, viską sutvarkė ir tiesiog auklėtojos paprašė, kadangi jautėsi labai blogai, ir šeštai valandai gavo paskutinį „talonėlį“ kreiptis į gydytoją, išėjo 35 minutėmis anksčiau iš darbo ir dėl to buvo atleista“, – paaiškino A. Cuzanauskas.

Ar darbdavys turi teisę pavaldinio neišleisti pas gydytoją, jei šis jaučiasi blogai, komentavo Darbo inspekcija.

„Sveikata yra šventas dalykas ir jeigu kažkas blogai, pavyzdžiui, darbuotojas jaučiasi blogai, darbdavys privalo išleisti darbuotoją pas gydytoją“, – teigė Darbo ginčų komisijų darbo organizavimo skyriaus vedėja Irina Jankevičienė.

Taip pat Darbo inspekcija skaičiuoja, kad per karantiną ginčų dėl neteisėto atleidimo iš darbo padaugėjo dvigubai.

„Būtent tai paaiškėjo karantino metu. Deja, palyginti su praeitais metais tokiu pat laikotarpiu, ginčų dėl atleidimo iš darbo teisėtumo gauta beveik dvigubai daugiau“, – pridūrė I. Jankevičienė.

Panaši į Veros istoriją yra nuskambėjusi ir Šalčininkuose – iš darbo neteisėtai atleista vaikų darželio auklė buvo grąžinta į pareigas. Tiesa, bylinėjimasis užtruko pusantrų metų ir kainavo 4500 eurų.