V. Adamkus: sunku suprasti sveiku protu

Praėjusių metų gegužę į gimtąją Rusiją išvykęs ir nuo to laiko Lietuvoje nesilankęs Darbo partijos įkūrėjas V. Uspaskichas penktadienį Maskvoje surengė spaudos konferenciją. Joje dalyvavo ir grupė „darbiečių” – Seimo bei Europos Parlamento narių. Tarp jų buvo Darbo partijos vadovas Kęstutis Daukšys bei jo pavaduotoja Loreta Graužinienė, europarlamentarės Ona Juknevičienė ir Jolanta Dičkutė.

Dalis parlamentarų į Maskvą esą buvo pakviesti įsitikinti buvusio partijos lyderio teisumu ir pažado sugrįžti tvirtumu, mat manoma, kad tai gali būti blefas – panašių pažadų būta jau ne kartą.

Ši politikų kelionė pas kolegą, kuris jau seniai nebėra parlamentaras, sulaukė kategoriškos kritikos.

„Didžioji Lietuvos gyventojų dalis yra priblokšta tuo akibrokštu, kurį Lietuvos Seimo politinė partija (Darbo partija - DELFI) šiandieną yra padariusi. Sveiku protu sunku suprasti, kad viena iš didžiausių frakcijų, kurioje - daugiau nei 10 proc. Lietuvos politikų, esančių Seime, gali sau leisti išvykti į šiuo metu nelabai draugingą mums valstybę, spręsti Lietuvos žmonių politinius reikalus. Turbūt tai yra neprecedentinis atvejis ir aš tai sakau su dideliu skausmu, negalėdamas to suprasti, kad Lietuvoje turime tokių politikų, kurie, įgavę Lietuvos žmonių pasitikėjimą, galėtų imtis tokių žingsnių“, - penktadienį žurnalistams sakė prezidentas Valdas Adamkus.

Šalies vadovas taip pat teigė, kad „Seimo nariai, Seimo vadovybė, o tuo labiau Lietuvos žmonės turės atitinkamai įvertinti šitą žingsnį, nes demokratinėje santvarkoje, laisvoje visuomenėje, laisvoje Lietuvoje turbūt niekas negalėjo įsivaizduoti, kad išgyvensime tokį momentą“.

„Sakau tai su dideliu skausmu ir tikiuosi, kad galbūt daugiau niekad nereikės mums to klausimo net prisiminti“, - pažymėjo V. Adamkus.

Parlamento statutas numato, kad valdyba „komitetų ar frakcijų teikimu svarsto ir pritaria Seimo narių išvykoms ne Seimo lėšomis sesijos metu“. Dėl kelionės į Maskvą į valdybą kreiptasi nebuvo.

Todėl, išklausius valdybos narių argumentus, buvo pasiūlyta kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją, kuriai, beje, vadovauja į Maskvą taip pat pakviesta Romualda Kšanienė. Sulaukus komisijos vertinimo, bus apsispręsta dėl tolesnių veiksmų Maskvoje viešėjusių politikų atžvilgiu.

Prabilta apie grėsmę nacionaliniam saugumui

Parlamentinio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius pasmerkė kolegų dalyvavimą spaudos konferencijoje Maskvoje. „Seimo narių grupės dalyvavimas svetimos valstybės organizuojamose priešiškose Lietuvai akcijose yra jau nebe juokai, o rimta grėsmė šalies nacionaliniam saugumui, - išplatintame pranešime cituojamas politikas. - Manau, kad vien kalbomis, smerkiančiomis Seimo narių poelgį, nieko nepasieksime. Šalies ir institucijų vadovai kartu su Seimu privalo sustabdyti tolimesnį Lietuvos valstybės vardo žeminimą ir užkirsti kelią nepriklausomybės erozijai, tam pasitelkiant visas įmanomas priemones".

Anot A. Matulevičiaus, kol kas į V. Uspaskicho veiksmus ir pareiškimus buvo žiūrima pro pirštus arba su pašaipa. Tokios pozicijos esą laikėsi tiek politikai, tiek tiek teisėsaugos pareigūnai: „Juk įvairūs finansiniai nusikaltimai, nuolatinės Seimo narių kelionės į Maskvą buvo vieši ar bent vieša paslaptis. Tačiau pastarasis įvykis peržengė bet kokias ribas. Jei būtų imtasi aktyvių veiksmų, tų parlamentarų lauktų ir labai rimta pabaiga, tačiau blogai kol kas tėra Lietuvai".

Seimo vicepirmininkas, opozicinės Tėvynės sąjungos vadovas Andrius Kubilius pareiškė, kad spaudos konferencijoje dalyvavę parlamentarai daro gėdą Lietuvai:

„Tokias kvailystes gali daryti tik sunkių įsipareigojimų susaistyti žmonės. Dar didesnė gėda, kad užtarimo ieškoma valstybėje, kuri sparčiai tolsta nuo demokratinio pasaulio. Betrūksta, kad tie parlamentarai dar sustotų pasitarti ir pasiguosti Minske”.

Pasak A. Kubiliaus, po tokio demaršo sveikesnio proto Darbo partijos nariams išsivaikščiojimas belieka vienintelė priimtina išeitis, kitaip esą būtų galima kalbėti apie priesaikos sulaužymą.

„Nėra didelė naujiena, kad vagys sau prisiskiriamą teisę vogti bando prisidengti žmogaus teisėmis ir laisvėmis, - penktadienį išplatintame pareiškime teigė konservatorius. – Lietuvos teisėsauga turėtų elgtis taip, kaip reikalauja įstatymai ir nepaisyti V. Uspaskicho noro vagystes įteisinti”.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko socialdemokrato Juliaus Sabatausko manymu, toks Darbo partijos atstovų elgesys - valstybės diskreditavimas.

Tuo metu valdančiosios Liberalų ir centro partijos vadovas Artūras Zuokas pažymėjo, kad Seimo nariai yra tie piliečiai, kurie pirmieji turėtų rodyti pagarbą Lietuvos įstatymams, vidaus ir užsienio politikos prioritetams, o svarbiausia, jie privalo gerbti valstybę, kuriai atstovauja.

„Lietuvoje pasitaiko, jog kai kurie teisėsaugos institucijų veiksmai sulaukia dviprasmiškų vertinimų bei komentarų, ir Seimo nariai turi galimybę bei pareigą siekti, kad teisėsaugos sistema veiktų sklandžiai, o teisingumas būtų pasiekiamas kiekvienam piliečiui. Mėginimai teisybės ieškoti svetimose valstybėse rodo, kad kai kurie Seimo nariai nepasitiki mūsų valstybės galiomis”, - pranešime cituojamas A. Zuokas.

Pažadas grįžti – jau ne pirmas

„Tikiuosi parvykti kitą savaitę, - DELFI penktadienį sakė V. Uspaskichas, kurį išduoti Rusijos yra paprašiusi Lietuvos Generalinė prokuratūra. – Nežinau, kada ir kaip. Reikia prieš tai susirinkti daiktus, per pusantrų metų jų nemažai susikaupė”.

Tiesa, spaudos konferencijoje jis apie grįžimą kalbėjo aptakiai – esą grįš, jei tauta norės, mat jam vienam kovoti sunku.

Nepatvirtintomis žiniomis, buvęs Seimo narys ir ministras gali parvykti automobiliu per Baltarusiją arba užsakytu lėktuvo reisu.

Darbo partiją tiriantis prokuroras Saulius Verseckas DELFI teigė apie galimą politiko parvykimą žinantis tik iš spaudos. Rusijos pareigūnai, nors jų ne kartą yra prašyta išduoti V. Uspaskichą, iki šiol tokio prašymo nepatenkino ir nepranešė, kad jį svarstant būtų pasistūmėta į priekį.

Anksčiau V. Uspaskichas yra žadėjęs sugrįžti, jei bus tikras, kad nebus pažeidžiamos jo teisės, tai yra jei jis nebus sulaikytas. Paklaustas, ar yra gavęs prokurorų pažadą, kad nebus sulaikytas, politikas tiesiai neatsakė, tačiau pareiškė, kad šį procesą stebės jo partijos kolegos parlamentarai.

Kadangi įtariamuoju vadinamojoje Darbo partijos finansinės veiklos byloje paskelbtam V. Uspaskichui yra išduotas Europos arešto orderis, pasiekęs Europos Sąjungos teritoriją jis turėtų būti sulaikytas.

Nuo sulaikymo „darbiečio” neapsaugotų net kandidato į Seimo narius statusas, mat Vyriausioji rinkimų komisija prokurorų prašymu yra panaikinusi jo teisinę neliečiamybę.

V. Uspaskichas anksčiau žadėjo grįžti iki liepos, vėliau – jei nebus panaikintas jo teisinis imunitetas.

Įrodymų apie pasikėsinimą nužudyti nesulaukta

Susitikimą su žurnalistais V. Uspaskichas surengė norėdamas paskelbti įrodymus, kad pernai rudenį jį buvo bandoma pagrobti ir nužudyti.

Anot „darbiečio", pernai rudenį jį sulaikant Maskvoje pareigūnai dirbo neoficialiai, nesuderinę su Generaline prokuratūra. Mat jei esą būtų pateiktas oficialus prašymas ir duotas leidimas, jį netrukus būtų išsivežę į Lietuvą, o ne paleidę. Be to, kaip tvirtino V. Uspaskichas, po kaukėmis pasislėpę pareigūnai, įsodinę jį automobilį su diplomatiniais numeriais, galėjo išsivežti ir galbūt pasikėsinti.

Buvęs Darbo partijos lyderis pusantros valandos užtrukusioje spaudos konferencijoje taip pat kritikavo įvairius Lietuvos politikus, demonstravo spaudos rašinių kopijas, tačiau žadėtų tvirtų įrodymų, kurie pagrįstų jo kaltinimus, taip ir nepateikė.

Prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingos Darbo partijos buhalterinės apskaitos tvarkymo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo ir kitų nusikaltimų. V. Uspaskichui šioje byloje yra pareikšti įtarimai.

Įtariama, kad tuometinis „ darbiečių" vadovas vien 2005 metais penkis kartus sumažino gautas pajamas ir išlaidas. Tais metais partijos pajamos esą buvo 10 mln. 49 tūkst. litų, bet iš jų net 8 mln. 77 tūkst. litų nebuvo apskaityti partijos apskaitos registre. Nuslėptos esą buvo ir partijos išlaidos.

Neteisingi duomenys, manoma, buvo pateikti Valstybinei mokesčių inspekcijai ir VRK. V. Uspaskichas nurodė, kad partijos pajamos 2005 metais buvo 1,972 mln. litų, o išlaidos – 1,672 mln. litų.

Vidinių problemų sprendimo būdas?

Viešųjų ryšių agentūros „Pro Group" vadovas Laurynas Filipavičius teigė šią akciją vertinantis nevienareikšmiškai. Anot jo, kaltinimai ir įtarimai dar nėra atnešę ilgalaikės sėkmės nė vienam politikui.

„Visuomenė nėra linkusi pritarti praeičiai, tuo labiau – kaltinančiam ir menkinančiam visą supančią aplinką. Tad nemanyčiau, kad tokie ketinimai gali būti sietini su savotiškai pasirinkta rinkimų taktika”, - DELFI sakė viešųjų ryšių specialistas.

Jam tai panašiau į galimų vidinių partijos nesutarimų stabilizavimo priemonę: „Tikrai neatmestina galimybė, kad tokiu būdu gali būti siekiama pagrįsto situacijos aiškumo. Tačiau kalba eina apie metų senumo istoriją, prie kurios sugrįžtama tikrai netikėtai“

Pasak L. Filipavičiaus, ši situacija daugiausiai naudos turėtų atnešti Darbo partijos oponentams, visų pirma – Tėvynės sąjungai, nes jai gali būti patogu tokius veiksmus susieti su Lietuvos ir Rusijos santykiais ar pačios Rusijos kaip šalies požiūrį į demokratiją.