Penktadienio rytą į iš anksto suplanuotą posėdį atvyko dainininkai Gintarė Karaliūnaitė, Žilvinas Žvagulis, Juozas Liesis bei dailininkas Rimas Valeikis. Be to, į apklausą atvyko ir Seimo pirmininko pareigas ėjęs buvęs „darbietis“ Viktoras Muntianas bei dar keliolika liudytojų. Dalį jų atvesdino policijos pareigūnai.

Kaltinimai DP byloje yra pateikti netik V. Uspaskichui, bet ir Seimo nariui Vytautui Gapšiui, partijos būstinės vadovei Vitalijai Vonžutaitei, finansininkei Marinai Liutkevičienei bei DP kaip juridiniam asmeniui.

Nors teismo posėdyje dėl ligos nepasirodė baudžiamojon atsakomybėn patraukta DP finansininkė M. Liutkevičienė, teismas nusprendė bylą nagrinėti jai nedalyvaujant – jos byla išskirta į atskirą. M. Liutkevičienės advokatė teismui pateikė pažymą, kad kaltinamoji serga ir dėl ligos mažiausiai savaitę negalės pasirodyti posėdžiuose.

Ilgą laiką teismo posėdžiai nevyko dėl kitos kaltinamosios – V. Vonžutaitės – ligos, dėl to teismas buvo net kreipęsis į sveikatos apsaugos ministrą, prašydamas patikrinti, ar pagrįstai kaltinamajai buvo išduotas nedarbingumo pažymėjimas.

Penktadienio posėdyje teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė paskelbė, kad ministras buvo sudaręs komisiją, kuri atliko patikrinimą. Jo metu paaiškėjo, kad dėl kovo mėnesį į teismą neatvykusi V. Vonžutaitė nurodė, jog jai pakilo temperatūra, bet patikrinus jos ligos istoriją buvo nustatyta, jog gydytoja pacientei temperatūros net nepamatavo.

Komisija taip pat nustatė, kad gydytoja išdavė netinkamos formos pažymą bei neįrašė neatvykimo į teismą priežasties. Be to, tyrimo metu gydymo įstaigoje buvo nustatyta ir daugiau pažeidimų.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikančio Generalinės prokuratūros prokuroro Sauliaus Versecko, tokios tyrimo išvados tik patvirtina, jog ne visada teismui pateikiamos patikimos pažymos apie negalėjimą dalyvauti posėdyje. „Šis atvejis įrodo, kad pažyma buvo išduota neteisėtai ir nepagrįstai“, - teigė S. Verseckas.

Dėl šios priežasties prokuroras V. Vonžutaitei siūlė skirti baudą, tačiau kaltinamoji su tuo nesutiko ir aiškino, jog nepadarė jokio nusižengimo. „Tada blogai jaučiausi, kodėl man turi skirti baudą, jeigu gydytojai blogai atlieka savo darbą“, - sakė kaltinamoji.

Jai antrino ir advokatai, pažymėję, kad ne V. Vonžutaitės kaltė, jog gydytoja padarė pažeidimus.

Teisėjų kolegija netenkino prokuroro prašymo ir neskyrė V. Vonžutaitei baudos, tačiau prokurorą įpareigojo išsiaiškinti, ar gydytojos veiksmuose nėra nusikalstamos veikos požymių.

Po tokio sprendimo teismas nusprendė pradėti liudytojų apklausą – pirmasis buvo apklaustas V. Muntianas.

Viktoras Muntianas
V.Muntianas: visus finansinius reikalus tvarkė V.Uspaskichas ir V.Vonžutaitė

V.Muntianas aiškino, kad visus finansinius reikalus partijoje tvarkydavo partijos pirmininkas V. Uspaskichas ir būstinės vadovė V. Vonžutaitė. „Niekas, išskyrus juos, finansiniais reikalais neužsiėmė“, – tikino buvęs „darbietis“.

„Man buvo žinomos tik oficialios partijos ataskaitos, apie neoficialias – nieko nežinojau“, – sakė liudytojas, patikinęs, kad V.Vonžutaitė partijos vadovui taip pat padėdavo tvarkyti visus finansinius reikalus per rinkimus. Pasak liudytojo, visas sutartis rinkimų agitacijos metu V. Vonžutaitė derindavo su V. Uspaskichu,o dabartinis Seimo narys V. Gapšys buvo atsakingas už įvairių suvenyrų parūpinimą.

V.Muntianas teigė žinojęs, kad buvo partijos finansininkė Nijolė Steponavičiūtė (ji davė parodymus apie juodąją DP buhalteriją),tačiau ar su ja teko tiesiogiai bendrauti, negalėjo pasakyti.

Jis taip pat patvirtino, kad į Seimą išrinkti DP kandidatai turėdavo sumokėti 10 proc. įmoką nuo kiekvieno savo gaunamo Seimo nario atlyginimo.

J.Liesis atskleidė, kad bandė „kabinti“ V.Vonžutaitę, o„B'avarija“ koncertuodavo už 100 Lt

Kadaise populiarios grupės „B'avarija“ narys Juozas Liesis, kuris koncertuodavo su Viliumi Tarasovu ir Deividu Zvonkumi, teisme sakė, kad sutikdavo pasirodyti įvairių partijų renginiuose, taip pat ir DP priešrinkiminiuose renginiuose ir už tai gaudavo „po 100 su viršum litų“.

Juozas Liesis
„Žinote, dabar aš renginius vedu už dyką“, – teisėjams nusistebėjus tokia honoraro suma, sakė šiuo metu bedarbiu esantis J. Liesis.

Buvęs dainininkas aiškino, kad koncertuoti DP renginiuose pasiūlė V. Vonžutaitė. „Mes buvome populiarūs atseit, na, tuo metu taip atrodė, tada mus pakvietė, kad palinksmintume žmones“, – kalbėjo J. Liesis.

Jis sakė, kad tuo metu grupė išgyveno ne pačius geriausius laikus. „Tada mes buvome išleidę albumą ir tikėjomės, kad jį pavyks parduoti, bet, deja, patyrėme fiasko“, – kalbėjo J. Liesis.

Buvęs „B'avarijos“ narys aiškino, jog grupės atlikėjai sutiko koncertuoti už labai mažą sumą – taip buvo padengiamos kuro išlaidos.

„Vyko derybos DP būstinėje, buvau suinteresuotas pasirašyti už kuo mažesnę sumą – man tuo metu buvo labai svarbi Vitalija, nejuridiškai pasakysiu – bandžiau ją kabinti“, – teisme aiškino J. Liesis. – Turėdamas tam tikrą įtaką, bandžiau tuo naudotis, bet deja, kai kurie žmonės elgiasi blogai. Iš pradžių mums teko papietauti“.

Atlikėjas neigė jam teisėjų parodytus kasos išlaidų orderius, kuriais „B'avarijai“ už pasirodymus buvo išmokėtos gerokai didesnės sumos – už keturis pasirodymus atlikėjams buvo išmokėta po 2 500 Lt.

„Nesu matęs tokių orderių“, – teisme kalbėjo J. Liesis, patikinęs, kad jokių pinigų savo kolegoms po pasirodymų nedavė. „Mes dalindavomės su „Lukoilu“, „Statoilu“ ir kitais kuro tiekėjais“, – tikino jis.

Rimas Valeikis
Už V.Uspaskicho karikatūrą R.Valeikis gavo tūkstantį litų

„Tokių dalykų nepamirši“, – sakė dailininkas R. Valeikis, kuriam už nupieštą V. Uspaskicho karikatūrą DP būstinėje buvo sumokėtas tūkstantis litų.

Dailininkas teigė, kad sulaukė pasiūlymo iš DP nupiešti V. Uspaskicho karikatūrą. Kas pateikė užsakymą, menininkas negalėjo atsakyti. „Akivaizdu, kad nežinau, ar tai buvo Vitalija, bet akivaizdu, kad tai buvo ne Kalėdų senelis“, – teigė R. Valeikis.

Jis prisiminė, kad turėjo nupiešti su V. Uspaskicho diplomu susijusią karikatūrą. „Gal tai buvo partinis pasišaipymas dėl diplomo, – svarstė jis. – Kai jį nunešiau, gavau pinigus“.

R. Valeikis teigė, kad sutarties dėl darbo atlikimo nepasirašė. „Prisimenu, kad būstinėje buvo jaunimas – mane labai nustebino, ką DP veikia jaunimas“, – sakė jis.

G.Karaliūnaitė: nieko neprisimenu

Dainininkė G. Karaliūnaitė teisme sakė, kad kartą koncertavo Marijampolėje priešrinkiminiame DP renginyje.

„Būdavo labai daug barterinių koncertų, būdavo iš labdaros, bet dabar neatsimenu“, – atlikėja prašė pagarsinti ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus.

Pagarsinus jos parodymus, paaiškėjo, kad G. Karaliūnaitė koncertavo ne tik Marijampolėje, bet ir Vilniuje, Utenos arenoje, kur už šį pasirodymą gavo apie 2 tūkst. Lt.

G. Karaliūnaitė ikiteisminio tyrimo metu nurodė, jog neprisimena, kiek gavo už pasirodymą Suvalkijos sostinėje.

Ž.Žvagulis tikino, jog gaudavo tik už kurą, prokurorų duomenys rodo priešingai

DP renginiuose koncertavęs dainininkas Ž. Žvagulis teisme aiškino, kad su partijos nariais buvo sutaręs, jog negaus pinigų už pasirodymus – jam užteks, jog būtų atlyginta tik už kuro išlaidas.

„Visus reikalus tvarkė administratorė Vitalija Butkevičiūtė, buvo toks susitarimas, kad apmokės tik už transporto išlaidas, nes su Viktoru esu nuo seniau pažįstamas“, – aiškino Ž. Žvagulis.

Atlikėjo teigimu, už koncertą jis gaudavo 500 Lt. Tiesa, ikiteisminį tyrimą atlikę prokurorai išsiaiškino, kad Ž. Žvagulio administratorė pasirašė ant kasos išlaidų orderių, kuriais už kiekvieną pasirodymą buvo sumokėta po 5 tūkst. Lt.

„Mano honoraras būdavo nuo 100 iki 10 000 Lt, kartais koncertuodavau už dyką“, – sakė jis.

V. Butkevičiūtė yra nuteista dėl melagingų parodymų davimo ikiteisminio tyrimo metu.

Liudyti kviečiami ir DP loterijų nugalėtojai

Teisme liudijo ir Pakruojo gyventoja Violeta Kazokaitienė, kuri dar 2004 m. apsilankė DP organizuotame nemokamame koncerte Pakruojyje. Šio renginio metu moteris laimėjo laidynę.

„Tada į Pakruojį buvo atvažiavęs V. Uspaskichas, Antanas Bosas, vyko loterija ir mane ištraukė – laimėjau laidynę, ją ant scenos man įteikė V. Uspaskichas“, – sakė moteris. Ji tikino, kad už gautą prizą nereikėjo pasirašyti jokių dokumentų.

„Niekada nebuvau partijos narė, mes tik atėjome į nemokamą koncertą“, – sakė iš Pakruojo atvykusi moteris.

Senatis sueis 2014 m.

Prokurorai DP narius kaltina apgaulingos buhalterinės apskaitos organizavimu, neteisingų duomenų DP buhalterijoje naudojimu, tų duomenų įrašymu į deklaracijas ir įgaliotoms institucijoms pateikimu, apgaulingų pareiškimų apie partijos turtą ir veiklą teikimu valstybės institucijoms gaunant valstybės dotaciją.

Generalinės prokuratūros kaltinamajame akte nurodyta, jog DP 2004-2006 metais neįrašė į oficialią apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų, daugiau kaip 23 mln. litų išlaidų, išvengė sumokėti valstybei daugiau kaip 3,8 mln. Lt mokesčių ir įmokų.

DP byloje senatis sueis 2014-aisiais.