Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis DELFI patvirtino, kad DP būstinėje sostinės Ankštojoje gatvėje penktadienį po pietų pareigūnai ieškojo apskaitos dokumentų.

Trečiadienį kratos buvo atliktos artimo Viktoro Uspaskicho bendražygio bendrovės „Suskystintos dujos“ komercijos direktoriaus Romo Ruškulio namuose ir biure. Penktadienį tai patvirtino ikiteisminį tyrimą kontroliuojančios Generalinės prokuratūros atstovai – G.Jasaitis ir Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka.

  • Socialliberalai: nuogąstavimai buvo pagrįsti

    ES lėšų grobstymo gijos veda į DP

    „Šio ikiteisminio tyrimo metu buvo gauti duomenys apie galimus pažeidimus tvarkant buhalterinę apskaitą ir kitose įmonėse bei organizacijose (ne tik „Šilų paukštyno“ – DELFI). Analizuojant gautus duomenis, taip tiriamos ir galimos šių pažeidimų sąsajos su DP būstinėje vedama buhalterija. Šių tyrimo veiksmų atlikimas dar nereiškia, kad spaudoje paviešinti asmenys kalti“, - per specialiai surengtą spaudos konferenciją sakė G.Jasaitis.

    Jis negalėjo paneigti, kad kai kuriems asmenims jau yra pateikti įtarimai ir paskirtos kardomosios priemonės. Tačiau prokurorai neatskleidė nė vienos pavardės.

    Šį didelės apimties Generalinės prokuratūros kontroliuojamą ikiteisminį tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo, Specialiųjų tyrimų tarnybų, VSD ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Neoficialiais duomenimis, pastarieji, atlikinėdami su Šilų paukštynu nesusijusį tyrimą, užčiuopė, kad visos aplinkybės dėl lėšų suteikimo šiai bendrovei buvo neišaiškintos.

    Greičiausiai dėl to įtariant SAPARD paramos lėšų grobstymu buvo suimtas Lietuvos verslo paramos agentūros direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Vilčinskas. Po jo sulaikymo, darbo vietoje buvo atlikta krata. Kiek anksčiau buvo suimtas ir buvęs šios agentūros Kontrolės departamento priežiūros skyriaus vadovas Tomas Ulinauskas.

    Generalinės prokuratūros teigimu, byla susijusi su ankstesniu K.Vilčinsko darbu Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos SAPARD departamente.

    Jei pasitvirtins įtarimai, kad Darbo partija ėmė kyšius ir neskaidriai dalino ES lėšas, jas teks gražinti iš šalies biudžeto.

    Bendražygė aplinkybių nekomentuoja

    Šią savaitę jau buvo skelbta, kad su Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnais jau teko bendrauti DP centrinės būstinės vadovo pavaduotoja Vitalija Vonžutaitei. „Jeigu klausinėsite apie tai, kas susiję su dabar skelbiama informacija, nieko nekomentuosiu“, - DELFI sakė V.Vonžutaitė. Ji teigia, kad šiuo metu atostogauja. Taip pat, buvo apklausta dar viena darbuotoja, tvarkiusi DP buhalteriją.

    Prokurorai teigė, kad tyrimo metu atliekamos kratos, poėmiai, asmenų apklausos ir kiti Baudžiamojo proceso kodekso numatyti veiksmai, apie kuriuos neva negalima teikti informacijos žiniasklaidai, nes gali būti pakenkta ikiteisminio tyrimo sėkmei ir pažeisti nekaltumo prezumpciją.

    Prokuroras G.Jasaitis pripažino, kad šioje byloje yra įtariamųjų, tačiau neatskleidė, kas jie. A.Kliunka per penktadienį vykusią spaudos konferenciją tikino, kad iš DP centrinės būstinės nei trečiadienį, nei ketvirtadienį nebuvo paimti jokie dokumentai.

    „Bylose, kurios apjungtos, asmenys yra susiję vieni su kitais, kiti nėra susiję. Ir šioje byloje yra asmenų, kuriems anksčiau buvo skirtos kardomosios priemonės. Dabar taip pat yra kai kam pateikti įtarimai ir skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti bei jiems uždrausta bendrauti su tam tikra asmenų grupe“, - sakė A.Kliunka. Jis nepatvirtino, kad vienas iš tų asmenų yra M.Vilčinskas.

    Gali apklausti ir V.Uspaskichą

    Paklausti apie tai, ar tikėtina, kad iš Rusijos sugrįžęs V.Uspaskichas pateks tiesiai į teisėsaugininkų glėbį, prokurorai aiškino, kad dar per anksti apie tai kalbėti. „Tai ankstyvas klausimas, kai sugrįš, tada ir spręsim. Jei ikiteisminio tyrimo duomenys mus nukreips ta linkme, kad turės būti ponas V.Uspaskichas, mes jį apklausim. Kol kas tokios būtinybės nėra“, - sakė G.Jasaitis.

    Anot jo, informacija, kuri buvo paskelbta žiniasklaidoje ir informacija, kuri yra ikiteisminio tyrimo medžiagoje, yra skirtinga.

    V.Uspaskichas, Lietuvos televizijai komentuodamas pareigūnų veiksmus sakė: „Aš galvoju, kad iki galo tai ištyrus, jie paneigs“.

    DELFI primena, kad trečiadienį teisėtvarkos pareigūnai kratas atliko bendrovės „Suskystintos dujos“ komercijos direktoriaus R.Ruškulio, kuris yra artimas V.Uspaskichui, namuose ir darbe.

    Apie tai, kad R.Ruškulis buvo tarpininkas tarp Darbo partijos lyderių ir jiems už Europos Sąjungos pinigų gavimą kyšius duodančių verslininkų, praėjusiais metais buvo skelta spaudoje.

    Tada buvęs Darbo partijos tarybos narys advokatas Valentinas Jaruševičius traukdamasis „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad per partijos tarybos posėdžius V.Uspaskichas viešai kalbėjo, kad reikia patiems susikrauti kapitalą, ir agitavo kurti savas konsultacines projektavimo firmas, kurios rengtų projektus gauti Europos Sąjungos pinigus.

    Tame posėdyje V.Uspaskichas pristatė ir žmogų, kuris turėtų koordinuoti tokių konsultacinių firmų steigimą, – seną savo pažįstamą, R.Ruškulį. Dienraščio duomenimis, šis asmuo jau nekart yra padėjęs Darbo partijos lyderiui įgyvendinti kai kurias rizikingas jo idėjas.

    Būtent R.Ruškuliui politikas turi būti dėkingas, pavyzdžiui, už tai, kad jam pavyko sėkmingai privatizuoti „Kartono“ įmonę.

    Prieš kelerius metus V.Uspaskicho nurodymu R.Ruškulis supirko 49 proc. įmonės akcijų ir už maždaug 10 kartų mažesnę kainą, nei pats mokėjo, pardavė jas „Vikondos kapitalui“.

    Po to R.Ruškulis tapo bendrovės valdybos pirmininku. Netrukus ši įmonė patraukė dėmesį išradinga finansine operacija, ypač sudominusia šios šalies teisėsaugą.

    L.Graužinienė priminė buvusius „darbiečius“

    DP vadovybė nėra linkusi komentuoti viešumoje aptarinėjamų įtarimų, susijusių su abejotinu partijos finansavimu.

    V.Uspaskicho pavaduotoja ir DP frakcijos Seime seniūnė Loreta Graužinienė ant DP kritusį įtarimų šešėlį adresuoja buvusiems „darbiečiams“. Ji BNS teigė, jog partijos būstinės darbuotojų apklausos neva gali būti susijusios su informacija apie V.Uspaskicho mokėtus pinigus buvusiems „darbiečiams“ parlamentarams. Tačiau L.Graužinienė pripažįsta, jog ši prielaida - tėra jos nuomonė.

    Parlamentaras Juozas Jaruševičius yra pripažinęs, jog sunkiai ligai gydyti iš DP lyderio per kelis kartus yra gavęs 30 tūkst. litų pašalpą.

    Penktadienį buvęs „darbietis“ pareiškė apsisprendęs grąžinti V.Uspaskichui jo aukotus pinigus, tačiau nesulaukiąs sąskaitos numerio, į kurią reikėtų pervesti grąžinamus pinigus.

    „Manau, kad kai kurie atsakingi būstinės darbuotojai buvo pakviesti, nes manau, kad tai susiję su Seimo nario J.Jaruševičiaus ir Andriaus Baranausko pateikta informacija žiniasklaidai apie gaunamus pinigus. Bet tiksliai Darbo partija nesame gavę jokio oficialaus rašto iš jokių institucijų", - žurnalistams penktadienį sakė L.Graužinienė.

    BNS paklausta, kokios teisėsaugos ar finansų kontrolės institucijos pareigūnai buvo išsikvietę DP būstinės darbuotojus apklausai, L.Graužinienė penktadienį sakė tuo nesidomėjusi.

    L.Graužinienė sakė nesiaiškinusi ir priežasčių, dėl ko būstinės darbuotojai buvo iškviesti apklausai, nors pati yra pripažinusi, jog šiuo metu išvykus partijos pirmininkui yra atsakinga už DP būstinės veiklą.

    Apie kratas V.Uspaskicho patikėtinio R.Ruškulio namuose L.Graužinienė taip pat sakė neturinti jokios informacijos ir tikino tiksliai nežinanti, ar R.Ruškulis yra DP narys.

    „Aš negaliu atsakyti už visus 14 tūkstančių partijos narių, kas pas juos vyksta namuose. Kaip Darbo partijos pirmininko pavaduotoja oficialiai neturiu jokios informacijos. Jeigu bus pareikšti kažkokie kaltinimai tam žmogui (R.Ruškuliui), tai atitinkamai mes žiūrėsime dėl partiškumo, nes jis turbūt yra narys, aš dar turiu pasitikslinti sąrašuose“, - BNS sakė L.Graužinienė.

    Koalicijos parneriai vertina atsargiai

    Valdančiosios socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas teigė neskubąs vertinti paskelbtos informacijos, kol vyksta ikiteisminis tyrimas. „Pagal tradiciją tokios kratos meta nemažą šešėlį ant tų įtariamų asmenų ir partijos, bet reikėtų sulaukti kratų ir tyrimo rezultato, jis gali būti patvirtinantis tuos įtarimus ar paneigiantis“, - BNS penktadienį sakė J.Olekas.

    Kita vertus, vienas socialdemokratų vadovų pripažino, jog įtarimai dėl esą DP atstovui verslininkų mokėtų kyšių už gaunamą ES paramą, „yra labai sunkūs“.

    Valstiečių liaudininkų frakcijos Seime seniūnė Aldona Staponkienė taip pat teigė, jog paskelbta informacija meta šešėlį Darbo partijai.

    „Bet koks partijos nario teigiamas ar neigiamas veiksmas daro poveikį pačiai partijai. Neįsivaizduoju, kaip galima teigti, kad įtarimai partijos nariui dėl kažkokių pažeidimų nesusiję su partija“, - penktadienį žurnalistams sakė A.Staponkienė stebėdamasi DP pirmininko pavaduotojos „darbiečių“ frakcijos Seime seniūnės L.Graužinienės komentarais.

    Socialliberalai: nuogąstavimai buvo pagrįsti

    Naujosios sąjungos frakcijos Seime išplatintame pranešime teigiama, kad socialliberalai tikisi, kad teisėsauga atliks savo darbą kvalifikuotai, iki galo ištirdama visas aplinkybes.

    Socialliberalai mano, kad tokio tyrimo profesionalumas ypač reikalingas saugant valstybės interesus, nes teisingas ir skaidrus ES lėšų paskirstymas yra svarbus.

    Teigiama, kad soclibai ne kartą yra viešai kalbėję apie būtinybę skaidriai skirstyti ES lėšas, aiškiai nustatant valstybės prioritetus.

    „Įvertinus pastarųjų dienų įvykius, akivaizdu, jog nuogąstavimai dėl Darbo partijos siekių skirstant ES lėšas buvo pagrįsti. Tačiau kyla klausimas, kodėl Darbo partijos veikimo metodų neįvertina jo buvę bendražygiai, pasitraukę iš partijos, kaip teigia, dėl sklidusių kalbų apie paramos panaudojimą, tačiau dabar vėl besiveržiantys į V.Uspaskicho glėbį?“, - rašoma pranešime.