„Mes galbūt tikėjomės šiek tiek geresnio rezultato, bet vertinant foną, kokiame Darbo partija dalyvavo, laiką, kiek turėjome pasiruošti tam pačiam atsinaujinimui, nes mūsų partijos naujas lyderis ne tiek ir ilgai dirba, tai rezultatas, aišku, galėjo būti geresnis, bet turime vertinti savo galimybes realiai. Turėjome finansų tiek, kiek turėjome, partijos pasiruošimas buvo toks, koks buvo, turime 47 mandatus per visą Lietuvą – šiek tiek mažiau nei buvo prieš 4 metus“, – Eltos organizuotoje spaudos konferencijoje pirmadienį sakė V. Fiodorovas.

Jo manymu, Darbo partija turėjo per mažai laiko pademonstruoti rinkėjams savo atsinaujinimą, nes naujasis partijos pirmininkas Andrius Mazuronis buvo išrinktas tik praėjusį rudenį.

„Pradėjome dėliotis ir naują partijos strategiją. Panašu, kad pritrūko laiko“, – kalbėjo politikas.

Taip pat, anot jo, pritrūko ir investicijų į rinkimų kampaniją.

„Tas pats Vilnius parodė, kad pinigai gali padaryti labai daug. Arba ta pati Klaipėda – investicijos į rinkimų kampaniją duoda tam tikros naudos. Mes, kaip partija, tokios galimybės investuoti tokius resursus, pavyzdžiui, į didžiuosius miestus, negalime. Tai reiškia, kad mes negalime pakovoti dėl ypač daug balsų, nes Vilniuje iš esmės didžiausia apygarda buvo“, – aiškino V. Fiodorovas.

Taip pat, anot jo, svarbus ir lyderių didžiuosiuose miestuose klausimas.

„Tas pats Kaunas – aišku, pakonkuruoti su Matijošaičiu mes šansų turbūt ten niekas neturime, nors mūsų kandidatas Velička bent jau debatuose pasirodė tikrai kaip vienas geriausių, bet „išsukti“ jį ir laiko, ir finansų prasme mes neturėjome galimybių“, – komentavo darbietis.

1,42 proc. Vilniaus mero rinkimuose surinkusi Darbo partijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė tokį rezultatą taip pat aiškino gerokai kuklesniu nei konkurentų biudžetu.

„Žiūrint ten, kur orientavomės, į tautinių mažumų balsus, tai, lyginant su kolegomis lenkais, jų biudžetas buvo 8 kartais didesnis nei mūsų. Tai nulėmė tai, kad jie sugebėjo pritraukti daugiau tautinių mažumų atstovų balsų. Čia buvo mūsų galbūt ir klaida, ir mažesnis įdirbis – čia tikrai galėtume pasitempti“, – kalbėjo Seimo narė.

Jos teigimu, partija turi peržiūrėti savo klaidas.

Viktoras Fiodorovas ir Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

„Kita vertus, reikėtų atkreipti dėmesį, kad ta pati Regionų partija nemažai darbiečių susėmusi po savo sparnu, socialdemokratai, demokratai „Vardan Lietuvos“ labai aktyviai dirbo išskaidydami mūsų regionų komandas ir tikrai buvusių darbiečių rastumėt kur kas daugiau per visą Lietuvą, bet tai, kad mes išgyvename virsmo laikotarpį, man atrodo, irgi turėjo neužtikrintuva ir galbūt rinkėjų pasisklaidymą“, – sakė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

V. Fiodorovas pripažino, kad partija rinkimus vertina kaip pralaimėtus.

„Tikrai galėjome geriau“, – antrino I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Jos manymu, partijai reikia sustiprinti lyderio A. Mazuronio įvaizdį.

„Lyderio keisti nereikėtų, reikėtų duoti laiko įsivažiuoti“, – teigė politikė.

Taip pat, anot darbietės, reikia pagalvoti apie partijos programos ir svarbiausių įdėjų atnaujinimą.

„Manau, kad esame stipri, nesiblaškanti komanda, tai mums tiesiog reikėtų daugiau laiko ir spėsime pasiruošti tiek Europos Parlamento, tiek Seimo rinkimams“, – patikino I. Kačinskaitė-Urbonienė.

V. Fiodorovas džiaugėsi partijos rezultatais Kėdainiuose.

„Partija Kėdainiuose vėl grįžo į pergalių kelią. Tikrai galime pasimokinti iš tos kampanijos ir tos komandos, to atsinaujinimo, kuris buvo demonstruotas, gerų dalykų ir tai pritaikyti visoje Lietuvoje“, – kalbėjo parlamentaras.

Jo manymu, šie rinkimai neatspindi situacijos nacionaliniu lygmeniu, nes yra specifiniai.

„Nepasitenkinimas valdžia nepersikelia į rinkimus regionuose“, – pastebėjo V. Fiodorovas.

Politikai pakomentavo ir kalbas, kad partija be jos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho negali pasiekti ryškesnių pergalių.

„Niekada nebus taip, kad V. Uspaskich nebus partijos dalis. Mes vertiname jį, istoriškai jis visada liks. Natūralu, kad tiek, kiek gyvuos Darbo partija, jo vardas bus siejamas su šia partija. To nereikia kažkaip nei nuneigti, nei kažkaip iškelti. Mes tai natūraliai priimame, o kad jis po truputį traukiasi iš to politiko kelio, tai yra visiems akivaizdu“, – sakė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

„Bet vis tiek esame savarankiški dalyvauti rinkimuose, niekas mums nenurodinėja. Partija yra žmonės. Dabartinis partijos ir vadovybės, skyrių aktyvas, visi supranta: taip, V. Uspaskich buvo partijos pirmininkas, tas dalykas jau yra praeitis, reikia žiūrėti į ateitį, nes su praeitimi rinkimų nebelaimėsime. Vyksta diskusijos, dėliojamės, kaip viskas turi vykti, dėliojamės strategijas. Manau, kad Darbo partija dar tikrai parodys veidą, kuris gali laimėti rinkimus“, – antrino V. Fiodorovas.

Darbo partijos rezultatai

Į antrą merų rinkimų turą pateko du darbiečiai: Kėdainiuose V. Fiodorovas, surinkęs 25,58 proc., susikaus su socialdemokratu Valentinu Tamuliu (23,19 proc.), o Ukmergės rajone darbietis Rolandas Janickas (20,13 proc.) antrame ture konkuruos su Demokratų sąjungos kandidatu Dariumi Varnu (43,94 proc.).

Daugiausia tarybų narių Darbo partija taip pat turės Kėdainiuose – šešis. 5 tarybos narius darbiečiai turės Telšiuose, 4 – Ukmergėje, po 3 tarybos narius Darbo partija turės Zarasuose ir Šiaulių rajone, po 2 Šiaulių, Biržų, Radviliškio, Pasvalio, Molėtų rajonuose, Kalvarijoje ir Raseiniuose, 3 – Šalčininkų rajone, po 1 – Rokiškio, Panevėžio, Kretingos, Kaišiadorių, Joniškio, Ignalinos, Alytaus rajonuose, Rietave, Pagėgiuose, Skuode, Marijampolėje.

Visų partijų komentarus po rinkimų stebėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)