VRK bendru sutarimu priėmė protokolinį nutarimą, kuriuo įgyvendinamas Vyriausybės praėjusios savaitės nutarimas padidinti politinėms partijoms skiriamų biudžeto asignavimų sąmatos sumą 1,8 mln. eurų.

Kaip teigė VRK Finansų skyriaus vadovė Danguolė Jakštienė, šis sprendimas bus teikiamas Finansų ministerijai, jai patvirtinus sąmatą pinigai galės būti pervedami Darbo partijai.

Penktadienį komisijos posėdyje jos nariai daugiau nei dvi valandas ginčijosi, kaip turėtų būti įgyvendinamas Vyriausybės nutarimas dėl 1,8 mln. eurų „darbiečiams“.

Vyriausybė praėjusią savaitę pagal VRK prašymą iš Vyriausybės rezervo skyrė 1,8 mln. eurų, kad Darbo partijai įgyvendinant teismų sprendimus būtų išmokėta sena dotacija.

Komisijos narė Olga Kilkinova laikėsi pozicijos, kad Vyriausybės nutarimui įgyvendinti jokio atskiro VRK sprendimo nereikia.

„Nutarimas turi būti įgyvendinimas, kalbos nėra, bet jokio papildomo VRK sprendimo šiuo klausimu nereikia, tai daroma be VRK“, – teigė O. Kilkinova.

Komisijos Finansų skyriaus vadovė D. Jakštienė tvirtino, kad visos komisijos išlaidų sąmatos turi būti svarstomos ir tvirtinamos VRK posėdyje.

VRK narė Aistė Žilinskienė teigė, jog „lygiateisiška ir teisinga“ būtų pinigus partijai skirti ne šiuo metu, prieš Seimo rinkimus, o per artimiausią įstatymo numatytą asignavimų partijoms paskirstymą – t. y. lapkričio mėnesį.

„Artimiausias skirstymas lapkričio mėnesį, ir būtų lygiateisiška ir teisinga kitų partijų atžvilgiu sprendimą priimti tuomet. Dėl dotacijos sprendžiama jas skirstant, ir kai pažeidimai vertinami, visą laiką nusprendžiama, kad prie klausimo grįžtama, kai bus skirstomos dotacijos“, – sakė A. Žilinskienė.

Dėl neišmokėtų dotacijų „darbiečiai“ kelerius metus ginčijosi teismuose. Jų pretenzijas nagrinėję teismai paliko galioti ankstesnius VRK sprendimus dėl 2007 ir 2008 metais Darbo partijai skirtų dotacijų, iš viso 1,8 mln. eurų.

VRK Darbo partijai 2007 ir 2008 metais buvo skyrusi dotacijas, tačiau vykstant „juodosios buhalterijos“ bylai teismai sustabdė jų mokėjimą, o vėliau grąžino į biudžetą.

2018 metais „darbiečiai“ kreipėsi į VRK dėl šių dotacijų grąžinimo, tačiau komisija pripažinusi partiją padarius šiurkščius įstatymo pažeidimus dėl 2004–2006 metais pateiktų tikrovės neatitinkančių finansinių duomenų atgaline data pakeitė ir sprendimus dėl paskirtų dotacijų.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas komisijos sprendimą panaikino konstatavęs, kad VRK negali keisti savo ankstesnių sprendimų, kuriais jau patvirtintos dotacijos partijoms.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra patvirtinęs, kad 2004, 2005 ir 2006 metų Darbo partijos finansinėse ataskaitose buvo nurodyti tikrovės neatitinkantys duomenys.

Bylos duomenimis, 2004–2006 metais į oficialią Darbo partijos buhalterinę apskaitą neįrašyta beveik 7,4 mln. eurų pajamų ir 4,26 mln. eurų išlaidų.