Tai gali reikšti, kad Vyriausybei trečiadienį nepavyks priimti sprendimo dėl teisėsaugos akiratin patekusio J.Miliaus atleidimo.

Vyriausybė praėjusią savaitę pasitarime nepritarė J.Miliaus veiklos ataskaitai. Vyriausybės įstatymas numato, kad nepritarimas veiklos ataskaitai gali būti pagrindas įstaigos vadovą atleisti iš pareigų.

Nutarimą dėl J.Miliaus atleidimo Vyriausybė yra pavedusi parengti žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei. Nors ministrė anksčiau išsakė norą nusišalinti nuo J.Miliaus vertinimo, premjeras šio nusišalinimo netenkino.

„Galbūt ministrai posėdyje gaus kažkokios informacijos, sunku pasakyti, kaip ten bus rytoj, bet šiandien mūsų partijos pozicija yra, kad ministrai turėtų nedalyvauti balsavime“, - BNS antradienį sakė Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Rolandas Paksas BNS teigė antradienį vykusio valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdžio metu pareiškęs, kad „tvarkiečių“ deleguoti ministrai balsuos prieš.

Ministro pirmininko atstovas spaudai Mindaugas Janulionis BNS tvirtino, kad socialdemokratai pozicijos nekeičia ir balsuos už J.Miliaus atleidimą.

Darbo partija ir „tvarkiečiai“ kartu į Vyriausybę turi delegavusi 7 narius iš 15. Socialdemokratai su premjeru turi 8 balsus Ministrų kabinete. Tačiau iš aštuonių socdemų atstovų trys gali neatvykti į Vyriausybės posėdį trečiadienį.

Premjero atstovas M.Janulionis sakė, kad susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius ir sveikatos apsaugos ministras Juras Požela gali nedalyvauti posėdyje dėl ligų, o užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius bus komandiruotėje.

Pavaduojantys ministrus asmenys balsuoti Vyriausybės posėdyje jų vardu negali. Net jeigu Ministrų kabineto nariams pavyktų surinkti balsavimui reikalingą aštuonių ministrų kvorumą, sprendimai Vyriausybėje priimami ne posėdyje dalyvaujančiųjų paprasta dauguma, o visų ministrų dauguma. Tai reiškia, kad bet kokiu atveju Vyriausybės posėdyje norint priimti teigiamą sprendimą, už jį turi balsuoti aštuoni nariai.

„Tvarka ir teisingumas“ ir Darbo partija turi delegavusios po vieną nepartinį ministrą. „Tvarkiečių“ deleguotas vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas BNS sakė, kad sprendimą, ar dalyvauti balsavime ir kaip balsuoti, savarankiškai priims trečiadienį, pamatęs Vyriausybės nutarimo projektą.

„Aš noriu pasižiūrėti kaip teisininkas, koks būtų J.Miliaus atleidimo teisinis pagrindas, išdėstytas Vyriausybės nutarimo projekte“, - teigė T.Žilinskas.

BNS kol kas nepavyko gauti „darbiečių“ deleguoto energetikos ministro Roko Masiulio komentaro.

Vyriausybės pasitarime praėjusią savaitę svarstant J.Miliaus veiklos ataskaitos klausimą Žemės ūkio ministerijai buvo suformuluotas protokolinis sprendimas iki šio trečiadienio parengti Vyriausybės nutarimo projektą dėl J.Miliaus atleidimo. Pasak ministro pirmininko, vertinant J.Miliaus ataskaitą atsižvelgta į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymą, kurioje pateikta informacija apie tarnybos vadovo veiklą. A.Butkevičiaus teigimu, Ministrų kabinetas taip pat vertino J.Miliaus kompetenciją ir „kai kuriuos etinius dalykus“.

Praėjusią savaitę Vyriausybės pasitarime, anot Vyriausybės vicekanclerio Rimanto Vaitkaus, buvo priimtas formalus sprendimas nepritarti J.Miliaus ataskaitai.

Klausimas dėl galimybės J.Miliui toliau eiti pareigas iškilo, teisėsaugai pareiškus jam įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu.

Prokurorai įtaria, kad šaldytus maisto produktus gaminanti Kauno bendrovė „Judex“ per parlamentarą „tvarkietį“ Petrą Gražulį siekė paveikti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus.

J.Milius kartu su žemės ūkio ministre pastaruoju metu prieštaringų vertinimų sulaukė ir dėl dalyvavaimo vakarienėje ir medžioklėje su verslininkais. Galimą pareigūnų interesų konfliktą aiškinasi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Pats J.Milius įtarimus yra vadinęs juokingais ir atsistatydinti atsisako, nors tai jį padaryti ragino aukščiausi šalies vadovai.