Juose buvusi premjero visuomeninė konsultantė Dalia Kutraitė-Giedraitienė, E.Vaitasius bei „Ministerium“ akcininkas Mantas Krasauskas neigia opozicijos įtarimus, kad sandoris galėjo būti apsimestinis, taip pat pateikia skaičius dėl bendrovės laimėtų konkursų.

Opozicija iniciatyva Seime kelią skinasi projektas dėl premjero žento buvusio verslo skaidrumo pradėti parlamentinį tyrimą. Opozicija kelia klausimą, ar „Ministerium“ akcijų pardavimas premjero žentui „nebuvo apsimestinis sandoris, kuris galėtų būti vertinamas kaip atsilyginimas ar dovana ministro pirmininko šeimai“.

Ministro pirmininko žentas E.Vaitasius 50 proc. „Ministerium“ akcijų balandį įsigijo iš likusias įmonės akcijas valdžiusio Manto Krasausko, kuris anksčiau jas įsigijo iš buvusios premjero visuomeninės patarėjos Dalios Kutraitės-Giedraitienės sūnaus Simono Giedraičio. E.Vaitasius akcijas kilus skandalui pardavė. Šių sandorių kaina nebuvo atskleista, tačiau Darbo partijos gautuose atsakymuose teigiama, kad akcijos parduotos už tą pačią kainą, kaip ir buvo pirktos.

„Mes kreipėmės į koalicijos partnerius, socialdemokratus, prašydami pateikti atsakymus į klausimus, kurie suformuluoti komisijai, ar jie patys, ar premjeras, ar jo žentas, ar panašiai, galbūt žmonės, kurie turi informacijos atsakant į tuos klausimus, ir mes gavome tą informaciją, tai D.Kutraitės-Giedraitienės, E.Vaitasiaus ir M.Krasausko atsakymai į komisijai siūlomus suformuluoti klausimus“, - spaudos konferencijoje Seime pristatydamas gautą informaciją sakė Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis.

Pasak jo, partija, apsvarsčiusi gautus atsakymus, spręs, ar galutiniame balsavime parems iniciatyvą dėl premjero žento verslo pradėti parlamentinį tyrimą. „Išnagrinėję atsakymus priimsime sprendimą, ar tie atsakymai, mūsų nuomone, tinkami, pakankami, aiškūs ir daugiau nėra ko klausinėti. Jei atsakymai mūsų partijos žmonėms pasirodys tokie, mes galvosime dėl komisijos kūrimo būtinumo, jei pasirodys, kad nėra pakankamai aiškūs, išsamūs, bus kitas sprendimas“, - sakė V.Mazuronis.

Pateiktuose D.Kutraitės-Giedraitienės, E.Vaitasiaus ir M.Krasausko atsakymuose teigiama, kad pirkdamas „Ministerium“ akcijas E.Vaitasius atsiskaitė bankiniu pavedimu, iš karto atsiskaitydamas už įsigytas akcijas. Kaip teigiama atsakymuose, akcijų pirkimo-pardavimo sutartis buvo tvirtinama notariškai. Pažymima, kad tuo metu „Ministerium“ nepaskirstytas pelnas buvo 195 tūkst. litų (apie 56 tūkst. eurų).

Atsakymuose tvirtinama, kad sandoris nebuvo apsimestinis, kaip įtaria opozicija. „Ne, tai jokiu būdu nebuvo apsimestinis sandoris. Akcijų kaina buvo apskaičiuota įvertinus įvairius duomenis ir informaciją - pirmo ketvirčio neigiamą balansą, Konkurencijos tarybos pradėtą tyrimą, įstatinį kapitalą ir kita. Sandoris kategoriškai negali būti vertinamas kaip atsilyginimas ar dovana, nes jokių paslaugų iš ministro pirmininko ar jo šeimos nebuvo prašyta, taigi ir atsilyginti nebuvo už ką“, - teigiama atsakymuose.

Opozicijai kyla įtarimų ir tai, kad „Ministerium“ kai kuriuos valstybinius viešinimo konkursus laimėjo ne geriausia paslaugos kaina, bet pagal ekonominio naudingumo vertinimą. Atsakymuose pateikiami duomenys, kad „Ministerium“ viena ar su partneriais nuo įsteigimo dalyvavo 45 ekonominio naudingumo konkursuose, iš jų laimėjo 12.