Susirūpinimo dėl keistų skaičių neslepia ir Vilniaus-Trakų rinkimų apylinkės pirmininkė, socdemų atstovė Janina Girucka, ir VRK narys, konservatorius Valdas Benkunskas.

Mažai žinomas penketukas nušluostė nosį partijos vadams

Įdomios balsavimo už „darbiečius“ tendencijos užfiksuotos Vilniaus-Trakų apygardos Lauko apylinkėje. Čia penki partijos sąrašo nariai, įrašyti tolokai nuo viršūnės, susišlavė liūto dalį pirmumo balsų – daugiau negu Viktoras Uspaskichas ir kiti Darbo partijos lyderiai.

Šis penketukas – tai 13-uoju numeriu įrašyta juodosios buhalterijos bylos kaltinamoji Vitalija Vonžutaitė, 18-uoju numeriu prieš rinkimus įrašytas Valdas Skarbalius, Gintaras Tamošiūnas (partijos sąraše – 70 numeris), Žilvinas Putramentas (130) ir Arvydas Sabockis (133).

Visas penketukas minėtoje apylinkėje gavo beveik vienodą skaičių pirmumo balsų. VRK tinklalapyje skelbiamais duomenimis, V. Vonžutaitė Lauko apylinkėje gavo 164 Darbo partijos rinkėjų pirmumo balsus, V. Skarbalius – 147, G. Tamošiūnas – 160, Ž. Putramentas – 163, o A. Sabockis – 163.

Šie penki „darbiečiai“ Lauko apylinkėje buvo kur kas populiaresni už partijos lyderius. V. Uspaskichas čia tesurinko 39 pirmumo balsus, Loreta Graužinienė – 24, o Vytautas Gapšys – 16.

DELFI žiniomis, Lauko apylinkėje suskaičiuotuose biuleteniuose, kur atiduoti balsai už Darbo partiją, pirmumo balsų langeliuose dešimtimis atvejų nuosekliai kartojosi tie patys numeriai: V. Vonžutaitės, V. Skarbaliaus, G. Tamošiūno, Ž. Putramento ir A. Sabockio.

Tai patvirtino ir Vilniaus-Trakų apygardos rinkimų komisijos pirmininkė J. Girucka.

„Negaliu tiksliai pasakyti, bet kažkas panašaus buvo, taip“, - sakė komisijos vadovė.

Rado lapelius su kandidatų numeriais

DELFI taip pat pavyko susisiekti su Lauko apylinkės rinkimų komisijos pirmininke Regina Sinkevičiene. Ji nurodė, kad identiškai užpildytos buvo bent kelios dešimtys biuletenių, o balsavimo kabinose rasti lapeliai, kuriuose įrašyti konkrečių kandidatų partijos sąraše numeriai.

„Taip. Dabar man sunku pasakyti, kiek ten, bet kokių 20-30 (biuletenių – DELFI) tikrai kartojosi tarp šitų būtent žmonių. (...) Ir man dar atnešė stebėtojai iš balsavimo kabinų pavyzdžius su numeriais. Lapeliuose parašyta, už kokį kandidatą ir kaip reikėtų balsuoti“, - DELFI sakė R. Sinkevičienė.

Anot pašnekovės, lapelių savininko pričiupti nepavyko, tad į teisėsaugą dėl radinio nutarta nesikreipti. „Kadangi žmogaus mes nesuradome, tik lapeliai, kreiptis į kažką jau buvo per vėlu. Jeigu būtum suradęs žmogų ir lapelį, tada jau būtų galima parašyti pažeidimo protokolą ir t.t.“, - aiškino komisijos vadovė.

VRK narys: tai sukelia abejonių dėl tikrosios rinkėjų valios

VRK narys V. Benkunskas DELFI teigė, jog tokia penkių „darbiečių“ persvara prieš kitus partijos narius ir net jos lyderius atrodo įtartinai.

„VRK, tirdama visus skundus, turi vienintelį kriterijų: vertinti reitingavimo ir balsavimo rezultatus pagal bendrą tendenciją. Tai, ką jūs dabar parodėte, iš esmės iškrenta iš bendro konteksto ir gali pirštis tokia išvada, kad šie balsai, ypač reitingavimo balsai, neatspindi tikrosios rinkėjų valios“, - teigė jis.

Pasak jo, Vilniaus-Trakų apygardoje gauta daug skundų dėl galimo balsų pirkimo ir kitų pažeidimų.

„Vilniaus-Trakų apygardoje buvo labai daug pareiškimų. Ir dėl rinkėjų vežiojimo, ir dėl papirkinėjimo. Rinkimų dieną turėjome nemažai skambučių dėl pačių apylinkių komisijų narių procedūrinių pažeidimų: nebuvo registruojami stebėtojai, nebuvo jiems leidžiama pažiūrėti protokolus“, - vardijo V. Benkunskas.

„Vilniaus-Trakų apygarda yra viena labiausiai problematiškų šiuose rinkimuose“, - pridūrė VRK narys.

Sėkmės formulės atskleisti nenori

DELFI pavyko susisiekti su A. Sabockiu – vienu iš penkių „darbiečių“, kurie Lauko apylinkėje pelnė didžiules rinkėjų simpatijas. Tačiau sėkmės formulės politikas nebuvo linkęs atskleisti.

„Šiuo metu tikrai nekomentuosiu. Atsisakysiu šiuo metu nuo komentaro. Viso gero“, - tepasakė A. Sabockis, prieš padėdamas telefono ragelį.