Pats „darbietis“ apie buvusias politines antipatijas kalba santūriai, bet neslepia žinantis, kad daugelis „tvarkiečių“ jam šiltų jausmų nepuoselėja. Tuo tarpu R. Paksas kivirčus su A. Paulausku teigia nustūmęs į antrą planą, tačiau užsimena laukiantis „rankos ištiesimo“.

Buvo iškasę karo kirvį

Darbo partijos vicepirmininkas jau turėjo ne itin mielos patirties dėl partijų jungimosi. Jo ankstesnė partija, Naujoji sąjunga, įsiliejo į „darbiečių“ gretas, o A. Paulauskas grįžo į politinį elitą, bet turėjo pamiršti savo kritiką V. Uspaskichui.

Dabar buvusio Naujosios sąjungos lyderio veikiausiai laukia dar viena nepatogi situacija. Mat „darbiečiams“ susivienijus su „tvarkiečiais“ virš A. Paulausko partinėje hierarchijoje atsidurtų R. Paksas – žmogus, A. Paulauską laikantis vienu iš savo apkaltos architektų. Ir antras įtakingas politikas, A. Paulausko anksčiau sietas su užsienio valstybių interesais. Pirmasis – Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas.

„Aš manau, kad jie nėra savarankiškos figūros. Turiu pagrindo manyti, kad jų veiksmais siekiama parodyti, jog mūsų valdžia nesugeba valdyti valstybės“, - 2006 m. apie R. Paksą ir V. Uspaskichą sakė A. Paulauskas.

„Tvarkiečių“ ir „darbiečių“ lyderiai taip pat neliko skolingi. R. Paksas su bendražygiais ne sykį vadino A. Paulauską vienu iš prezidento nuvertimo sąmokslininkų, o V. Uspaskichas buvusį Naujosios sąjungos lyderį dar pernai, jau dirbant vienoje partijoje, įvardijo kaip juodosios buhalterijos bylos užsakovą.

A.Paulauskas apie „tvarkiečių“ jausmus – tai akivaizdu

Bręstant Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ sąjungai, A. Paulauskas šį reiškinį vertina teigiamai.

„Galiu pasakyti iš mūsų patirties jungiantis (su Darbo partija – DELFI) Visada bus dalis žmonių, kurie nenorės jungtis. (...) Gali būti nubyrėjimas, gali būti kažkoks kitoks dalykas. Aš taip nekeliu klausimo dėl darbo su R. Paksu. Kad partijos jungiasi ir stiprėja – aš tai matau kaip pozityvų dalyką. O kas bus vadovas, manau, šiandien niekas negali garantuoti. Man atrodo, kad tas klausimas truputį priešlaikinis“, - DELFI teigė „darbietis“.

Vis dėlto „tvarkiečių“ antipatijas buvęs Seimo pirmininkas, po R. Pakso nuvertimo laikinai ėjęs prezidento pareigas, jaučia iki šiol.

„Manau, kad klausti akivaizdžių turbūt ir neverta“, - neslėpė A. Paulauskas, paklaustas, ar tebejuntamos praeities nuoskaudos.

Kas pirmas paduos ranką?

„Tvarkiečių“ lyderis R. Paksas DELFI teigė nesureikšminantis politinių karų su A. Paulausku.

„Sekmadienį vienos partijos taryba ir kitos partijos taryba priims vienokį ar kitokį sprendimą. Jeigu bus vienas sprendimas – galbūt tapsime viena partija. Jeigu priimsime kitokį sprendimą, bus kitoks sprendimas. (...) Aš manau, kad šiandien yra labai svarbu sutarti ir ieškoti kompromiso. Tam politikai ir yra skirti – bendram darbui. Čia yra, manau, svarbesnis dalykas. Kas pirmas paduos ranką, kas antras – aš jau seniai nebekreipiu dėmesio į tuos dalykus“, - paprašytas įvertinti darbo su A. Paulausku galimybės teigė „tvarkiečių“ lyderis.